Kulttuuri Hämeenlinna

Lukurauhan päivänä kirjariemun rajana on vain oma mielikuvitus

Lue pedissä, sohvalla, bussissa, junassa, kahvilassa, lounaalla, bileissä tai koiran kanssa. Ota kirja käsiin tai luureihin ja mene minne huvittaa.

Sunnuntaina Suomi rauhoittuu lukemaan. Tai ainakin siihen kutsuu ja sitä ehdottaa ja kehottaa Suomen Kirjasäätiö jo kuudentena vuonna peräkkäin.

Lukurauhan päivänä tarkoitus on lakata edes hetkeksi singahtelemasta ja sätkimästä ympäriinsä ja keskittyä kirjaan. Jos aikaa ei muuten tunnu löytyvän, ainakin tämän yhden päivän voi käyttää siihen.

Hälinä ja säätäminen pois ja lukemaan!

Tässä muutamia ehdotuksia siihen, missä, milloin ja miten päivää voi varioida.

 

Järjestä lukubileet

Tätä kannattaa kokeilla. Kutsu maltillinen määrä ihmisiä kotiisi – sillä periaatteella, että kaikille on levittäytymistilaa.

Hanki pientä tarjottavaa, ja kun kaikki ovat paikalla ja asettuneet, aloitetaan.

Ideana on, että kaikki lukevat itsekseen, mutta seurassa. Lukubileissä on ollut hyvin harras, keskittynyt tunnelma – ja aika on suorastaan humahtanut.

Muunkinlaisia ryhmässä lukemisen tapoja voi kokeilla. Ties vaikka tulisi kehitetyksi perheen tai kaveriporukan uusi perinne.

 

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

 

 

Vie itsesi kirjakahveille

Jos jokin kiva kahvila on avoinna sunnuntaina, pakkaa laukkuun kirja ja tarjoa itsellesi kirjallisuuskahvit.

istahda mukavaan pöytään, valikoi paras lämmin juoma ja tilaa se paakkelsi, josta arkena haaveilet. Sitten vain kirja auki ja kahvikekkerit käyntiin.

Itsen kanssa voi tehdä kirjatärskyt myös lounaalla. Tai juuri tänä sunnuntaina tehdä kodin ruokapöydästä myös lukusali. Aamiainen ja kirja, mmm. Päiväruoka ja kirja, aah. Illaksi pizzaa ja kirjaa, ai että.

Varo rasvatahroja.

 

Kuva: Soile Toivonen

 

Tee lemmikistä lukuyleisö

Kirjastoissa on saatu hyviä kokemuksia lukukoirista.

Karvainen kaveri lötkähtää vierelle ja sille voi lukea ääneen. Mukavasti siinä rentoutuu.

Jos ei satu olemaan koiraa lähituntumassa, lukemista voi kokeilla tarjoilla vaikka gerbiilille, gekolle tai kissalle. Miksei hevoselle, kanille tai possullekin.

Ääneenlukua voi tarjoilla toki muillekin perheenjäsenille. Keitä kahvit omalle vanhemmalle tai aikuiselle lapselle ja tarjoile kyytipoikana pieni live-äänikirja?

 

Kuva: Soile Toivonen

 

Lue matkalla, liikkuessa, odottaessa

Voi sentään, päivä kuluu perhettä harrastuksiin kuskatessa! Hätä ei ole tämännäköinen. Hyödynnä odotteluminuutit tai -tunnit kirjallisuuteen perehtymiseen. Pudottaudu tarinan siiville avaamalla kirja tai virittämällä äänikirja kuulokkeisiin.

Odotteluajan pikkupakkasessa tai vihmassa voi viettää vaikka etelämerellä. Auringonsäde voi singahtaa kirjasta, jos sellaista ei muuten ole tarjolla.

Lenkkeile itse luurit korvissa tai viritä kirja kuntopyörän sarviin ja polkaise vaikka Narniaan.

Matkat voi hyödyntää tarinoihin sukeltamiseen, etenkin julkisilla liikuttaessa. Äänikirja palvelee niitä, joille ajoneuvossa lukeminen ei ole muuten mahdollista.

 

Yllätä itsesi lajilla tai lajityypillä

Lukurauhan päivänäkään ei ole pakko valita paksua tiiliskiveä, vaikka aikaa lukemiseen olisikin. Jos ehtii harvoin lukea, iso jötkäle voi jopa kauhistuttaa, olipa mikä kehuttu merkkiteos tahansa.

Jätä se hyllyyn ja valitse sarjakuvaa, runoutta tai novelleja. Niitä voi nautiskella kaikessa rauhassa, kenties useampiakin niteitä, jos oikein vauhtiin pääsee.

Entä itselle ihka uusi lajityyppi? Tartu veijaritarinaan tai kauhuromaaniin. Entä onko kotimainen uuskumma hallussa? Milloin olet viimeksi lukenut lasten- tai nuortenkirjan? HÄSA

Lukurauhan päivä

Vietetään valtakunnallisesti 9.2.

Kutsujana toimii Suomen Kirjasäätiö.

Vietetään nyt kuudetta kertaa.

Ajatuksena on korvamerkitä lukemiselle aikaa, jos se muuten karkaa käsistä tai hurahtaa somessa.

Tarkoitus on rauhoittaa koko päivä kirjojen lukemiselle.

Kirjaa voi lukea tai kuunnella yksin tai yhdessä, kotona tai kylässä, hiljaa tai ääneen, lukupiirissä tai nojatuolissa.

Kirjasäätiön lukurauhan laki

1 § Lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja.

2 § Yhdessä lukeminen on sallittu.3 § Yksin lukeminen on sallittu.

4 § Toisille lukeminen on sallittu.

5 § Toisen lukurauhan häiritseminen on kielletty.

6 § Oman lukurauhan häiritseminen toissijaisilla toiminnoilla on ankarasti kielletty.

Päivän lehti

26.2.2020