Kulttuuri Hämeenlinna

Maailmalla menestynyt blueskitaristi Erja Lyytinen saapuu Verkatehtaalle – Valittu maailman 14. arvostetuimman joukkoon

Kitaristi Erja Lyytinen on kiertänyt ympäri maailmaa. Menestyksensä reseptiksi hän kertoo sen, ettei iloa ja onneakaan kätketä.
Erja Lyytisen (keskellä) Blue Christmas kiertueella ovat mukana myös Micke Björklöf ja Marjo Leinonen. Kuva: Pasi Rytkonen
Erja Lyytisen (keskellä) Blue Christmas kiertueella ovat mukana myös Micke Björklöf ja Marjo Leinonen. Kuva: Pasi Rytkonen

Bluesmuusikon pitää elää saadakseen inspiraatiota – ei välttämättä mitenkään ryvettynyttä elämää, mutta ulos pitää lähteä ja kohdata ihmisiä.

Blueskitaristi Erja Lyytinen on todella elänyt. Hän on esiintynyt ja tehnyt musiikkia ympäri maailmaa, aina bluesin syntysijoilta, Mississippijoen suistoilta, Intiaan asti.

– Tänä vuonna kävimme esimerkiksi Kanadassa keikkailemassa, siellä oli tuhatpäisiä yleisöjä ja fiilis oli huikea, Lyytinen kertoo.

Uran kenties upeimman kokemuksen Lyytinen on kuitenkin saanut kotoisalla maaperällä. Vuonna 2018 hän pääsi Helsingin Kaisaniemen lavalla jamittelemaan itse Carlos Santanan kanssa.

Hämeenlinnakin on kiertueiden aikana tullut tutuksi. Verkatehtaan salia hän kehuu upeaksi keikkapaikaksi. Lämmöllä Lyytinen muistelee myös vierailuaan Aulanko Bluesissa, jossa hän teki Iiro irti -ohjelmaa pianisti Iiro Rantalan kanssa.

Kitara vei mennessään

Kitaraa Lyytinen alkoi soittamaan teini-ikäisenä. Sitä ennen taustalla olikin jo opintoja viulun parissa.

Soittimena kitara tuntui heti omalta ja ihan läheltä kotoa löytyi myös opettaja, kun Lyytisen isä auttoi häntä alkuun kitaran kanssa. Blues tuli kuvioihin vasta myöhemmin, vaikka kulkikin geeneissä. Lyytisen kotona oli aina kuunneltu paljon rokkia ja bluesia.

– Muistan hetken, kun päätin, että perustan blues-bändin. Olimme silloin Kuopion konservatorion musiikkihistorian tunnilla, jossa katsoimme vhs-kasetilta Ray Charlesin Georgia on my mind -kappaletta. Se väkevä, rehellinen ja aito tunne kosketti minua, Lyytinen kertoo.

Bluesin viehätys tulee juuri aitoudesta.

– Mitään ei pidätellä, tuntojen annetaan tulla ulos eikä yritetä olla liian näppäriä. Musiikilla briljeeraaminen ei vedonnut minuun yhtä paljon kuin aito tulkinta.

Tunnetilaa taiteeseensa voi ammentaa omista kokemuksistaan. Siksi onkin tärkeää elää.

Menestyksen salaisuus on läsnäolossa

Lyytinen listattiin marraskuussa Guitar World -lehden äänestyksessä maailman 14. arvostetuimmaksi blueskitaristiksi. Kerrottakoon vielä, että eurooppalaisista hän tuli listan toiseksi. Edelle kiilasi ainoastaan britti Eric Clapton.

Menestyksensä salaisuudeksi Lyytinen arvioi läsnäolon.

– Vaikka laulaisin omista kokemuksistani, loppupeleissä olen lavalla yleisöä varten. Koskettaako musiikki heitä, tuoko se jotain syvempää kuin pelkkää viihdettä? Monesti keikan jälkeen väsyttää, sillä pyrin aina antamaan itsestäni kaiken lavalla.

Yleisö tuntuu tykkäävän ilosta, joka esiintyjästä huokuu lavalla. Aitous bluesissa on myös sitä, ettei iloa ja onneakaan kätketä.

Miten blues voi vuonna 2019?

Kun genren veteraanit, kuten vuonna 2015 edesmennyt B.B. King, poistuvat hiljalleen keskuudestamme, saattaa syntyä pelko siitä, että myös blues kuolee.

Lyytisestä tuntuu ainakin omasta puolestaan siltä, että tahti vain kiihtyy. Keikkoja saisi tehdä niin paljon kuin vain jaksaa.

Bluesin pitää myös kehittyä aikansa myötä, jotta uusikin yleisö saa edelleen uutta tarttumapintaa. Esimerkiksi rakkaus tai menetys ovat ikiaikaisia teemoja.

Uusimmalla levyllään Another world Lyytinen sivuaa esimerkiksi ilmastonmuutosta rakkaustarinassa, jonka kertoja haaveilee uudesta, kirkkaasta ja kauniista maailmasta.

Kertojan nykyinen maailma on kurja ja pimeä, mutta tärkeintä on se, että hän, rakkaansa ja yhteiskunta selviävät.

Erja Lyytinen esiintyy Verkatehtaalla lauantaina 14. joulukuuta. HÄSA

Päivän lehti

29.1.2020