Kulttuuri

Maailmankaikkeus soi Marjukka Vainion uusimmissa teoksissa

Valokuvataiteilija palasi tekemisessä alkulähteille.
Sydämellä on syynsä -teossarjassa kiteytyy hämeenlinnalaisen Marjukka Vainion taiteellisen työskentelyn johtoajatus. Hän arvostaa ja ihailee älyllisyyttä ja järkeä, mutta hänen oma voimansa on tunteessa ja mielenliikkeissä. Kuva: Marjukka Vainio
Sydämellä on syynsä -teossarjassa kiteytyy hämeenlinnalaisen Marjukka Vainion taiteellisen työskentelyn johtoajatus. Hän arvostaa ja ihailee älyllisyyttä ja järkeä, mutta hänen oma voimansa on tunteessa ja mielenliikkeissä. Kuva: Marjukka Vainio

Hämeenlinnalainen valokuvataitelija, taiteilijaprofessori Marjukka Vainio on palannut uusimmissa töissään valokuvauksen alkulähteille, valoon, kemiaan ja optisiin ilmiöihin.

– Toistensa läpi kuultavien värikerrosten avulla olen tavoitellut mieltäni kiehtovia salaperäisiä ajattomuuden tasoja, Vainio kertoo.

Syvimmästäkin varjosta ja pimeydestä hohtaa valo, jolla Vainio muovaa ja maalaa kasvien piilossa olevia yksityiskohtia tai hakee ympärillään olevaa ääretöntä kosmista avaruutta.

Vainio on työstänyt näyttelysarjoissaan ja valokuvateoksissaan kasviaiheita jo 1980-luvulta alkaen.

Uusimmassa Maailmankaikkeus soi -näyttelyssään hän on palanut 1980- ja 1990-luvuilla kehittämiinsä kokeellisiin väritekniikoihin sekä silloisten teosten sisällöllisiin ja esteettisiin lähtökohtiin.

 

Lue myös: Hämeenlinnalainen valokuvataitelija Marjukka Vainio on poissa – Jälkeen jäi vaikuttava kuvallinen tuotanto (16.5.2019)

 

Vainion kuvien aiheet ja teemat kietoutuvat usein kasvimaailmaan, elämän kiertokulkuun syntymästä kuihtumiseen ja kuolemaan.

– Olen tutkinut kuvissani myös naamioitumista, kätkeytymistä ja erilaisuutta. Kaikkeen kietoutuu eksistenssin pohdinta ja pyrkimys tunnistaa kauneus, herkkyys ja hauraus. Olen halunnut antaa niille merkityksen elämää kantavana voimana.

Innoituksena Vainiolla toimii musiikki ja kirjallisuus. Niiden pohjalta hän peilaa myös omaa ilmaisuaan.

Vainio kertoo, että aloittelevana kuvataiteilijana hän näki itsensä tekemässä kantaaottavaa ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa valokuvaa. Toisin kävi, vaikka Vainiolla on journalistinen tausta.

– Opiskelin värivalokuvausta ja erityisesti värivalkaisutekniikkaa ICP:ssä New Yorkissa vuonna 1983. Tämä aika oli vapauttava ja merkityksellinen koko työskentelylleni. Ilmaisun suunta löytyi tuolloin. HÄSA

Marjukka Vainio: Maailmankaikkeus soi Ama Galleryssa Helsingissä 26. toukokuuta asti.

Päivän lehti

10.7.2020