Kulttuuri

Matkalla-näytös esittelee Aimokoulun vuotta

Inspiraationa ovat toimineet oikeat ja mielikuvitusmatkat. Näytös järjestetään Ahveniston koululla, jota on kaavailtu myös Aimokoulun väistötilaksi.
Kolkan nimemimaalle Latviaan tehtyä leirikoulumatkaa muistellaan Aimokoulun Matkalla-näytöksessä keskiviikkona.

Aimokoulussa on pian päättyvän lukuvuoden aikana matkustettu niin oikeasti kuin mielikuvituksessa.

Samalla on sekä vaihdettu että viety ideoita aina Etelä-Koreaan ja Kazakstaniin asti.

Jaloista käsin -hanke vei aimokoululaisia leirikouluun muun muassa Utön majakkasaarelle ja Latviaan Kolkan hiekkarannoille. Aimokoulun oppilaat ja opettajat esittelevät vuoden tapahtumia Matkalla-näytöksessä keskiviikkona Ahveniston koululla, jota on myös kaavailtu tulevaksi väistötilaksi Arx-talon remontin vuoksi.

Aimokoulussa on perinteisesti pidetty keväisin muotinäytös, jossa on esitetty pääasiassa käsityöryhmissä tehtyjä asuja. Nyt lavalle tuodaan kaikkea kuvataide- ja käsityöryhmissä tehtyä ja koettua.

Näytös rakentuu matkalla olemisen teeman ympärille. Siinä nähdään vuoden aikana oppilaiden tekemiä kuvia, vaatteita, matkalaukkuja, hattuja, elokuva, peli ja muita teoksia sekä katsellaan myös kuvia tänä vuonna tehdyiltä matkoilta.

Etelä-Koreasta yhteistyökumppani Andy Yeonsung Lee lähetti aimokoululaisille valokuvia paikallisten taidekoululaisten tekemistä matkalaukuista. ”Cultural identity suitcase” -tehtävän tarkoituksena oli tutkia omaa identiteettiä ajatuksella: Mitä minun matkalaukkuni kertoo minusta?

Aimokoulun oppilaat tulkitsivat korealaisten matkalaukkujen sisältöä piirtämällä ja kirjoittamalla. Lisäksi ryhmissä tehtiin minimatkalaukkuja, joita on nähtävillä Aimokoulun tiloissa ja ne ovat myös tärkeässä osassa tulevassa näytöksessä.

Johtava opettaja Antti Hämäläinen vieraili Kazakstanissa kansainvälisellä taideleirillä, johon osallistui lapsia ja nuoria Venäjältä, Kazakstanista ja Uzpekistanista.

Siellä hän ohjasi työpajoja, joissa osallistujat tekivät unimaskeja ja pohtivat: Mistä minä unelmoin? Tätä tehtävää kokeiltiin myös Aimokoulun oppilaiden kanssa ja näitä unimaskeja nähdään keskiviikon näytöksessä.

Jaloista käsin –kehittämishankkeessa olivat mukana Aimokoulu, Hyvinkään lasten ja nuorten kuvataidekoulu sekä Etelä-Suomen käsityö- ja muotoilukoulu.

Leirikoulut suuntautuivat Janakkalaan Laurinmäelle sekä Hakoisten linnavuorelle, Utön majakkasaareen sekä Latviaan Kolkan niemimaan lähes autioille hiekkarannoille. Kolkassa retkikunta vaelsi neljän päivän aikana niemimaan itärannalta länsirannalle neljänkymmenen kilometrin matkan.

Hankkeen sisältöjä ja syntyneitä teoksia on esitelty Hyvinkäällä Villa Artun galleriassa ja nyt palaamme myös Kolkan matkan tunnelmiin tulevassa näytöksessä. Matkan vaiheita pääsee näkemään videosta, joka löytyy YouTubesta hakusanalla ”Kolkan leirikoulu”.

Aimokoulun perinteisen päättötyönäyttelyn avajaiset ovat Galleria Arxissa ti 7.5 klo 17-19. Matkalla-näytös Ahveniston koululla ke 8.5 klo 19.

 

 

Päivän lehti

28.1.2020