Kulttuuri Hämeenlinna

Katso video: Mieskuorot yhdistävät äänivaransa Hämeenlinnan kaupungin synttärikonsertissa

Hämeenlinnan Mieskuoro ja Vanajan Mieskuoro yhdistävät voimansa Hämeenlinnan kaupungin syntymäpäiväkonsertissa.
Hämeenlinnan Mieskuoron sihteeri Jurkka Sipilä ja puheenjohtaja Heikki Lindroth avaavat ääntään Vanajan Mieskuoron kuoronjohtajan Jaakko Hämäläisen johdolla. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnan Mieskuoron sihteeri Jurkka Sipilä ja puheenjohtaja Heikki Lindroth avaavat ääntään Vanajan Mieskuoron kuoronjohtajan Jaakko Hämäläisen johdolla. Kuva: Riku Hasari

Kaupungin ikä komistuu tänä vuonna mieskuorolaulun tahtiin. 381 vuotta täyttävälle Hämeenlinnalle – ja samalla Vanaja-salin yleisölle – esiintyvät sunnuntaina Hämeenlinnan Mieskuoro ja Vanajan Mieskuoro. Juhlakonsertin nimi on Sydän Hämeessä.

Mieskuorot toteuttivat ensimmäisen yhteiskonserttinsa jo viime keväänä. Mieli paloi esiintyä tuplakokoonpanolla vielä isomminkin, ja kuorot ottivat yhteyttä kaupunkiin.

– Ajattelimme, että kyllä vielä mielellämme koettaisimme Vanaja-salin saada täyteen, nauraa Hämeenlinnan Mieskuoron puheenjohtaja Heikki Lindroth.

 

Eri-ikäiset kuorot täydentävät ohjelmistoillaan toisiaan. Konsertin yhtenä teemana on paikallisuus, ja kuorot tuovat kokonaisuuteen omat vahvuutensa ja mielimusiikkinsa.

98-vuotiaalla Hämeenlinnan Mieskuorolla on vankka kokemus perinteisistä, jylhistä mieskuorokappaleista, kuten Jean Sibeliuksen tuotannosta. Kolme vuotta täyttävä Vanajan Mieskuoro taas tuo iltaan muun muassa Irwin Goodmania ja Samae Koskista.

– Olemme nuori kuoro, ja haluamme laulaa popimpaakin juttua. Olemme ottaneet haltuun perinteisiä mieskuorokappaleita mutta haluamme laulaa myös sellaista musiikkia, jota itse kuuntelemme, kertoo kuoronjohtaja Jaakko Hämäläinen.

Kuoroilla on konsertissa omat osuutensa, mutta osa kappaleista, kuten illan aloitus ja konsertin huipentava Finlandia, pauhaavat kahden kuoron voimin.

 

Katso video laulamiseen valmistautumisesta:

Kuvaaja: Lauri Seppänen

 

Hämeenlinnaa voi hyvällä syyllä kutsua kuorokaupungiksi. Laulu raikaa joka sukupolvessa.

Heikki Lindroth ja Jaakko Hämäläinen huomauttavat, ettei laulu tunne ikää.

– Laulu tekee ihmisistä samanikäisiä, oikeastaan aikuisia lapsia, Hämäläinen kuvaa.

Lindroth huomauttaa, että mieskuorolauluakin on moneen lähtöön. Säveltäjänimien ja suosikkien lisäksi on mietitty sitä, että kuulijat saisivat sekä ”haastavaa” että keveää ja kaunista kuultavaa. Myös yleisön suosikit on otettu huomioon.

– Meille on räätälöity tangopotpuri, josta yleisö on pitänyt todella paljon. Esitämme senkin juhlakonsertissa, Hämäläinen kertoo.

 

Mieskuorot tulivat konsertillaan luoneeksi Hämeenlinnaan uuden perinteen.

Kulttuuripäällikkö Janne Niemisen mukaan kaupunki tuumi, että paikallisten kulttuuritoimijoiden yhdessä kaupungin kanssa toteuttamat ohjelmat voisivat jatkossakin olla hauska tapa juhlia Hämeenlinnaa.

– Ensi syksynä alamme keskustella, kenen kumppaniksi kaupunki voisi lähteä seuraavaksi.

Ideoita seuraavista syntymäpäivistä ei toistaiseksi ole, mutta kulttuurin tekijät ovat tervetulleita ottamaan yhteyttä, jos mielessä raksuttaa rautainen juhla-ajatus. HÄSA

Syntymäpäivän ohjelmaa

Hämeenlinnan kaupunki täyttää 381 vuotta sunnuntaina 19.1.

Juhlaa vietetään Verkatehtaan Vanaja-salissa kello 16 alkavalla konsertilla.

Tilaisuuden aluksi jaetaan Hämeenlinnan kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalkinnot, kaupunginjohtajan innovaatiopalkinto ja Hämeenlinna-seuran Kotiseututeko-palkinto.

Konsertin kappaleita

F. Pacius: Suomen laulu

Toivo Kuula: Virta venhettä vie

Tauno Marttinen: Väinämöisen soitto

Selim Palmgren: Serenadi

Frans Linnavuori: Minä laulan sun iltasi tähtihin

Irwin Goodman: Vain elämää

Mikko Syrjä: Joka päivä ja joka ikinen yö

Jean Sibelius: Finlandia

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic