Kulttuuri

Miniteatteri tuo Rosvolat Graniittilinnaan – Linnan remontti alkaa vasta esityskauden jälkeen

Miniteatterin kesänäytelmä pääsi remontista huolimatta Aulangon Graniittilinnaan. Me Rosvolat on bensankatkuinen näytelmä, jossa pohditaan myös vakavia.
Siiri Mattila eli Vilja (ratin takana) joutuu Me Rosvoloissa kesken kesälomamatkansa Rosvoloiden perheen ryöstämäksi. Rosvoloina näytelmässä nähdään Mandi Ilmanen, Aida Kankaanpää, Jaakko Jokinen, Roope Suvisuo ja Santeri Töyry (auton takana). Kuva: Sara Aaltio
Siiri Mattila eli Vilja (ratin takana) joutuu Me Rosvoloissa kesken kesälomamatkansa Rosvoloiden perheen ryöstämäksi. Rosvoloina näytelmässä nähdään Mandi Ilmanen, Aida Kankaanpää, Jaakko Jokinen, Roope Suvisuo, Jimi Joutsi ja Santeri Töyry (auton takana). Kuva: Sara Aaltio

Miniteatterin kesänäytelmä nähdään perinteiseen tapaan tänäkin kesänä Aulangon puistometsän Graniittilinnassa.

Linnaan suunnitteilla oleva remontti alkaa Miniteatterin toiminnanjohtaja ja ohjaaja Suvi Seppälän mukaan vasta elokuussa, heti Miniteatterin esityskauden jälkeen.

– Saimme onneksi huhtikuussa luvan olla tässä kesän, hän toteaa.

Graniittilinnan remontissa korjataan linnan perustukset, joiden on todettu kartoituksessa valuvan. Remontti vaatii, että linnaan rakennettu Miniteatterin näyttämö ja katsomo puretaan kokonaan.

– Toivomme, että pääsemme remontin puolesta tänne myös ensi kesänä, Seppälä kertoo.

 

Miniteatterilaiset tekevät roolit ja musiikin

Tänä kesänä Graniittilinnan lavalla nähdään Siri Kolun Me Rosvolat, josta on tehty myös elokuva vuonna 2010.

Seppälän mukaan luvassa on bensankatkuista meininkiä.

– Näytelmässä pohditaan myös vakavia aiheita, esimerkiksi tehtaiden loppumista ja perheiden eroja.

Näytelmän tekeminen on aloitettu tammikuun lopulla. Yhteensä Seppälä laskeskelee miniteatterilaisille tulevan näytelmän parissa 68 treenikertaa.

Roolien lisäksi Miniteatterin nuoret ovat työstäneet myös näytelmässä esitettävän musiikin yhdessä Miniteatterin teknisen tuottajan Mikko Myllyniemen kanssa. Me Rosvoloissa Hurja-Kaarloa esittävä Santeri Töyry kertoo, että musiikkia varten järjestettiin erityisiä työpajoja.

– Työskentelimme pienissä ryhmissä, joissa ideoimme aiheen pohjalta sanoituksia kappaleisiin ja vähän myös musiikkia.

Katso videolta, miltä Miniteatterin Me Rosvolat -harjoituksissa näytti.

Santeri Töyrylle näytteleminen on se oma juttu

14-vuotias Töyry on ollut mukana Miniteatterin toiminnassa seitsemän vuotta. Hänen aloittaessaan teatteriharrastuksen Miniteatterin ikäraja oli seitsemän vuotta.

– Minulle oli jo nuorena selvää, että halusin Miniteatteriin ja odotin monta vuotta, että pääsen sinne.

Töyry kertoo tehneensä näytelmiä päiväkotikaverinsa kanssa jo 3-vuotiaana. Näyttelijyys kuuluu myös hänen tulevaisuudensuunnitelmiinsa.

– Perheessäni ei ole teatteri-ihmisiä. Näytteleminen tuntui kuitenkin luontaiselta jo päiväkodissa. Jotenkin sen tekemisen kautta tajusin, että se on minun juttuni.

Me Rosvoloissa Rosvolan perheen ryöstämää Viljaa esittävällä 12-vuotiaalla Siiri Mattilalla teatteriuraa on takana viisi vuotta. Hän kertoo olleensa etenkin nuorempana hiljainen.

– Miniteatterissa olen oppinut puhumaan kovempaa, enkä ole enää niin ujo.

 

Ensi vuonna Miniteatteri siirtyy Verstaalle

Graniittilinnan katsomoon mahtuu mukavasti 220 ihmistä.

Seppälän mukaan Miniteatterin kesänäytelmät ovat perinteisesti menestyneet hyvin. Tietenkin ulkoilmanäytelmän ollessa kyseessä paljon riippuu myös säästä.

– Tästä on kasvanut monille yksi kesän tapahtumista. On ollut ihanaa huomata, että esimerkiksi monille isovanhemmille on perinne tulla katsomaan näytelmää lastenlastensa kanssa.

Yhteensä Me Rosvoloita esitetään 23 esityksen verran. Tämän jälkeen sekä Miniteatterin oppilaat että henkilökunta jäävät kesälomalle. Opetus Miniteatterilla jatkuu taas syyskuun alussa.

Arx-talon mennessä vuoden lopulla remonttiin myös Miniteatterin pitää muuttaa. Näillä näkymin uudet tilat järjestyvät nyt Hämeenlinnan teatterin käytössä olevalta Verstas-näyttämöltä.

Suvi Seppälän mukaan asia selvinnee lopullisesti heinäkuussa.

– Ihmiset ovat olleet huolissaan meidän tulevaisuudestamme, mutta sen tiedän nyt, että pysymme Verkatehtaan alueella. HÄSA

Artikkelia korjattu 28.6.2019 klo 11:02: Lisätty kuvatekstiin auton takapenkillä istuvan, niin ikään Rosvoloita näyttelevän Jimi Joutsin nimi.

Miniteatterin nuoret viimeistelivät Me Rosvoloita harjoituksissaan muutama päivä ennen ensi-iltaa. Näytelmässä käsitellään paitsi kesää ja erilaisia lomanviettotapoja myös sitä, mitä tapahtuu, kun kaikki tehtaat muuttavat Kiinaan.

Me Rosvolat

Kertoo Vilja Vainistosta ja hänen ikimuistoisesta kesästään Rosvoloiden perheen parissa.

Alkuperäisteos: Siri Kolu.

Dramatisointi: Tuomas Timonen.

Ohjaus: Suvi Seppälä.

Tekninen tuottaja: Mikko Myllyniemi.

Esityksen kaikki roolit tekevät Miniteatterin nuoret näyttelijät iältään 8–14v.

Ensi-ilta sunnuntaina 30.6. kello 14.

Viimeiset esitykset 1.–4.8. Hippaloiden yhteydessä.

Miniteatteri

Lasten ja nuorten teatteri, perustettu vuonna 1957.

Tarjoaa teatteri-ilmaisuopetusta vuosittain 160:lle 8–29-vuotiaalle lapselle ja nuorelle.

Palkittiin vuonna 2016 Hämeenlinnan kaupungin kulttuuripalkinnolla.

Päätoimipaikka vuoden loppuun Miniteatteri Arx-talolla, kesäisin Aulangon Graniittilinna.

Arx-talon remontin myötä toiminta siirtyy ilmeisesti Verkatehtaan Teatteritalossa toimivalle Verstas-näyttämölle.

Päivän lehti

20.1.2020