Kulttuuri

Miten käy, kun pianon koskettimilla on 30 sormea yhtä aikaa? – Trio Toiset osoittaa, että kyllä se onnistuu

Iina Peltomäki, Hiljamaija Myllynen ja Hanna Jokinen istuvat saman pianon takana. Jokinen kertoo, että aluksi he olivat istuneet samalla penkillä, mutta nykyään jokaisella on oma penkki. Kuva: Valtteri Mäkelä
Iina Peltomäki, Hiljamaija Myllynen ja Hanna Jokinen istuvat saman pianon takana. Jokinen kertoo, että aluksi he olivat istuneet samalla penkillä, mutta nykyään jokaisella on oma penkki. Kuva: Valtteri Mäkelä

Trio Toiset on toisenlainen trio. Sen muodostaa kolme pianistia, mutta soittimia heillä ei ole kuin yksi. Hanna Jokinen, Iina Peltomäki ja Hiljamaija Myllynen soittavat pianoaan kuusikätisesti.

– Yhdysvalloissa kuusikätisesti soitetaan ilmeisesti jonkin verran opetustarkoituksessa, ja Youtubesta olen löytänyt toisen vastaavan trion, joka myös esiintyy säännöllisesti. Mutta onhan tämä harvinaista, että olemme tehneet tätä näin pitkään ja kunnianhimoisesti, Jokinen kertoo.

Trio Toiset sai alkunsa Helsingin konservatoriosta vuonna 2009. Jokinen, Peltomäki ja Myllynen olivat tuon vuosikurssin ainoat piano-opiskelijat.

– Opiskelimme yhdessä, ja meistä tuli hyvät ystävät. Opettajamme ehdotti meille, että kokeilisimme soittaa yhdessä Rahmaninovin kahta kappaletta, jotka hän on säveltänyt kuudelle kädelle, Jokinen kertoo.

Nyt triolla takanaan on jo kohta kymmenen yhteistä vuotta.

Kuusikätisesti soittaessaan pianistit istuvat jokainen omalla penkillään. Heidän istumapaikkansa ja näin ollen myös roolinsa soitossa vaihtelevat kappaleen mukaan.

– Vaihtelemme rooleja huvin vuoksi, mutta olemme huomanneet sen olevan myös hyödyllistä. Meillä on ensimmäinen yli tunnin ohjelmisto, eikä etenkään se, kuka soittaa bassoa ja käyttää pedaaleja jaksa soittaa tuntia yhteen menoon, koska asento siinä roolissa on niin epäergonominen.

Haastavaa kuusikätisyydestä tekee pianon soinnin tarkkuus. Sen ääni ei jousta samalla tavalla kuin esimerkiksi jousisoitinten, jolloin soiton pitää olla yhdenmukaista.

Kuusikätisesti soitettaessa soittajien pitää kiinnittää huomiota myös kappaleiden vaatimiin koreografioihin. Soittajien käsien ja joskus jopa koko vartalon pitää väistää toisen tieltä.

– Yleensä perinteisissä kamarimusiikkikokoonpanoissa soittavien pianistien harjoitusmäärä yksin on kymmenkertainen verrattuna kokoonpanon yhteiseen harjoitusmäärään, mutta meille yhteinen harjoittelu on tärkeämpää, Jokinen kertoo.

 

Trio Toiset soittaa lähes pelkästään kuudelle kädelle sävellettyjä teoksia. Klassisesta musiikista löytyy myös kuudelle kädelle erikseen sovitettuja teoksia, mutta Jokisen mukaan ne eivät yleensä sovellu konserttikäyttöön.

Rahmaninovin lisäksi heidän ohjelmistossaan on esimerkiksi ranskalaisen Jean Crasin sävellyksiä. He ovat tehneet yhteistyötä myös säveltäjien Mauri Viitalan ja Laszlo Sülen kanssa.

Kuusikätisesti soitettaessa käsiparien määrä avaa musiikkiin uusia tasoja.

– Koska soitamme yhtä aikaa pianon koko koskettimistoa, on musiikissa orkesterimainen sointi, Jokinen kertoo.

 

Klassisen musiikin ammattipiireissä trio on herättänyt hieman ihmetystä. Se ei putoa perinteiseen jaotteluun.

– Välillä on ollut vaikea selittää ihmisille, että teemme tätä ihan vakavissamme.

Suuri yleisö sen sijaan on ottanut erilaisen kokoonpanon hyvin vastaan.

– Olemme hieman sellainen klassisen musiikin sisäänheittäjä. Ohjelmistomme ei ole kaavamainen, ja esiintymisissämme on aina mukana myös visuaalisuus.

Jokinen kertoo myös lapsien perinteisesti viihtyneen trion konserteissa.

– Konsertteihimme ovat tervetulleita kaikki. Tosin nyt kuultava ohjelmisto on pituudeltaan yli tunnin, mikä voi olla pienemmille lapsille liian pitkä. HÄSA

Trio Toiset

Hanna Jokisen, Hiljamaija Myllysen ja Iina Peltomäen muodostama pianotrio, joka soittaa kuusikätisesti samaa pianoa.

Perustettu Helsingin konservatoriossa vuonna 2009, josta kolmikko valmistui vuonna 2012.

Kaikki kolme ovat valmistuneet myöhemmin musiikkipedagogeiksi ja työskentelevät Helsingissä pianonsoiton opettajina.

Ohjelmistoon kuuluu kuusikätisiksi sävellettyjä kappaleita muun muassa Sergei Rahmaninovilta, Jean Crasilta ja Carl Czernyltä.

Trio Toiset lauantaina 7. syyskuuta kello 15 Wetterhoffin Wanhassa kutomossa (Hämeenlinna).

Päivän lehti

24.1.2020