Kulttuuri

Museopäivänä museot kutsuvat tutustumaan ilmaiseksi

Mikään yliluonnollinen ei ole Museo Skogsterin Henkimaailman juttuja -näyttelyssä luonnotonta. Kuva: Esko Tuovinen
Mikään yliluonnollinen ei ole Museo Skogsterin Henkimaailman juttuja -näyttelyssä luonnotonta. Kuva: Esko Tuovinen

Kansainvälistä museopäivää vietetään lauantaina 18. toukokuuta. Hämeenlinnassa päivää juhlistetaan laajasti vapaalla pääsyllä museokohteisiin.

Ilmaispäivässä ovat mukana Hämeen linna ja Vankila, Hämeenlinnan Taidemuseo, Museo Militaria, Sibeliuksen syntymäkoti, Palanderin talo ja Museo Skogster.

Hämeenlinnan kaupunginmuseon kohteista Museo Skogster on avoinna klo 11–17. Näyttelyinä esillä ovat yliluonnollista kokemusta pohtiva Henkimaailman juttuja ja Hämeenlinnan historiaan pureutuva Ooh, Hämeenlinna! sekä Säästöpankkimuseon perusnäyttely. Henkimaailman juttuja -näyttelyssä järjestetään myös opastettu kierros kello 13.

Sibeliuksen syntymäkoti on avoinna klo 10–16 ja Palanderin talo klo 12–16. Sibeliuksen syntymäkodin opastuksessa kello 15 kuullaan säveltäjämestarin lapsuudesta 1860–80-lukujen Hämeenlinnassa.

Palanderin talossa tutustutaan 1800-luvun lopun porvariskotiin. Kotimuseoon voi museopäivänä tutustua kiertämällä omaan tahtiin.

Taidemuseo on avoinna klo 11–17. Nähtävillä on kaksi näyttelyä.

Kotimaan kasvot esittelee suomalaista maisemaa ja kansaa kuvaavia maalauksia tunnetuimpien taiteilijoittemme matkassa, kuten Eero Järnefelt, Akseli Gallen-Kallela ja Pekka Halonen.

Toisena näyttelynä Kalle Carlstedt johdattaa mestarillisena puupiirtäjänä tunnetun taiteilijan kiehtovaan kuvamaailmaan. Esillä on läpileikkaus Sääksmäellä pitkään asuneen Carlstedtin tuotannosta 1910-luvulta 1940-luvulle.

Museo Militaria on avoinna klo 10–17. Laajan perusnäyttelyn ohella nähtävänä on vaihtuvana näyttelynä Kaarlo Kivekäs – Kolmen armeijan kenraali.

Hämeen linna sekä Vankila-nimellä juuri kesäksi avattu vankilamuseo ovat avoinna klo 10–16. Linnassa on esillä pysyvä näyttely Ritarisali ja Gobeliini sekä vaihtuva näyttely Sysmän aarre. Tärkeimpänä nähtävyytenä ovat tietenkin alueen historialliset rakennukset sisätiloineen.

Riihimäellä museopäivää vietetään iltapainotteisesti. Museoiden yö -tapahtumassa Riihimäen kaupunginmuseo, Lasimuseo, Metsästysmuseo, Työväentalomuseo ja Taidemuseo ovat avoinna kello 17-22. Jokaisessa on myös omaa ohjelmaa pitkin iltaa. HÄSA

Päivän lehti

11.7.2020