Kulttuuri Forssa

Mykkäelokuvia nousevan auringon maasta – Mykkiksillä saatetaan nähdä benshi, japanilainen tarinankertoja

Tämän vuoden Mykkäelokuvafestivaalin ohjelmisto on jo kasassa. Pääroolia näyttelee japanilainen elokuva.
Mauritz Stillerin Grönsfolken on yksi tämän vuoden Mykkisten kadonneita ja löytyneitä aarteita.
Mauritz Stillerin Grönsfolken on yksi tämän vuoden Mykkisten kadonneita ja löytyneitä aarteita.

Elokuun lopussa Forssassa järjestettävän Mykkäelokuvafestivaalin ohjelmisto on julkistettu. 21. kertaa järjestettävän festivaalin teemana on japanilainen elokuva. Festivaalilla on luvassa monipuolinen kattaus mykkäelokuvia nousevan auringon maasta.

– Japanilaista elokuvaa meillä ei ole koskaan ennen näytetty. Kiinalaisia elokuvia on ollut, mutta siitäkin on jo monta vuotta aikaa, muistelee festivaalijohtaja Ville Koivisto.

Mykkisten suunnittelua tehdään aina etupainotteisesti eli seuraavaa teemaa ja leffoja pyöritellään jo edellisen vuoden aikana. Nyt ohjelmisto on kuitenkin kasassa poikkeuksellisen aikaisin.

– Meillä kävi hyvä tuuri, sillä löysimme nopeasti etsimämme elokuvat ja myös ne tahot, jotka omistavat elokuvien oikeudet. Ajoissa on oltava, sillä leffojen roudaamisessa on aina oma ruljanssinsa. Tuotamme festivaalille kolme pitkää japanilaista elokuvaa, Koivisto huomauttaa.

 

Koiviston toiveena on, että Forssaan saadaan elokuun lopussa myös elokuva-alan asiantuntija Japanin filmi-instituutista. Jos rahoitus järjestyy, tulisi kyseinen henkilö ainakin esitelmöimään elokuvista näytäntöjen alkuun.

– Lisäksi yritämme toteuttaa japanilaisen benshi-näytöksen. Japanissa oli pitkään tapana, että mykkäelokuvan näytöksessä valkokankaan vieressä seisoi tarinankertoja, eli benshi selostamassa elokuvan juonenkäänteitä, Koivisto kertoo.

Japanin lisäksi mykkäelokuvafestivaalin teemana ovat myös kadonneet ja löydetyt elokuvat. Koivisto nostaa erityisesti esiin suomenjuutalaisen Mauritz Stillerin ohjaaman Gränsfolkenin vuodelta 1913, joka on elokuvaversio ranskalaisen Emile Zolan romaanista.

– Elokuvan esittäminen kiellettiin Suomessa. Käsittääkseni Mykkisten esitys on ainutlaatuinen Suomessa. HäSa

 

Forssan mykkäelokuvafestivaaleja vietetään 24.–30.8.2020.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic