Kulttuuri Hämeenlinna

Näyttelijäliiton tuleva puheenjohtaja Risto Autio ärähtää: "Näyttelijöiden selkänahka ei enää veny"

Autio haluaa ajaa liiton jäsenille työehtosopimukset sekä kulttuurin rahoituksen Veikkauksen harteilta valtion budjettiin.
Risto Autio on huolissaan myös näyttelijöiden arvostuksen katoamisesta, mistä kertoo muun muassa se, että teattereissa ei enää kiinnitetä taiteilijoita, vaan käytetään tuotantotalomallin mukaisesti määräaikaisia tai produktiokohtaisia sopimuksia. – Lisäksi muut tahot pyytävät näyttelijöitä, kuten muusikoitakin, koko ajan ilmaisille keikoille. Tänä päivänä kukaan ei halua maksaa mistään mitään, Autio ihmettelee. Kuvat: Ville-Veikko Kaakinen

Pyyntö Suomen Näyttelijäliiton uudeksi puheenjohtajaksi tuli hämeenlinnalaiselle pitkän linjan kulttuurintekijälle ja ex-poliitikolle Risto Autiolle täysin puun takaa.

– Ensin kieltäydyin syyskuun alussa. Olen ollut kahdeksan vuotta sairaseläkkeellä polymyalgian eli monilihasreuman takia, ja minulla oli kortisonin aiheuttama ärhäkkä kaihi silmissä.

– Kävin kuitenkin lokakuussa silmäleikkauksessa. Kun sain näköni takaisin, oli ikään kuin järkikin olisi palautunut. Kun minulle sitten soitettiin paikasta uudestaan, suostuin, koska olin niin innoissani siitä, että taas näen. Koen, että suostuminen oli velvollisuuteni, Autio taustoittaa.

”Työehtosopimukseton tilanne on käsittämätön”

Liiton sisällä keskeisimmäksi ratkaistavaksi ongelmaksi Autio mainitsee elokuvia ja tv-sarjoja tekevien jäsenten työehtosopimuksettoman tilan.

– Tuottajat vaativat näyttelijää allekirjoittamaan sopimuksen, jossa hän irtisanoutuu tekijänoikeusjärjestöistä eli Kopiostosta, Teostosta ja Filmexistä, jotta tuottaja saisi itse kaikki oikeudet näyttelijän työpanokseen ikuisesti. Jos et allekirjoita, et saa työtä. Tilanne on käsittämätön!

Seurausta Yleisradion toiminnasta

Aution mukaan tämä on seurausta siitä, että eduskunnan alainen Yleisradio ajoi alas oman teatterituotantonsa ja ostaa nykyään tuotantoa talon ulkopuolelta indie-tuotannoista.

Tämä on synnyttänyt useita tuotantotaloja, jotka kilpailevat nyt verisesti siitä, kuka saa myytyä tuotantonsa Ylelle ja Ylen osarahoittajaksi.

– Tämä on ajanut tuottajat tilanteeseen, jossa ne joutuvat myymään tuotteitaan Ylelle halvalla, minkä vuoksi tuotannoissakin pyritään pääsemään mahdollisimman halvalla.

– Tämä taas revitään taiteilijoiden ja näyttelijöiden selkänahasta. Kun työehtosopimusta ei ole, palkkio voi olla mitä vaan, Risto Autio suutahtaa.

Aution mukaan Suomen pitäisi ottaa käyttöön EU:n tekijänoikeuksia koskeva direktiivi.

– Se vaatii sitä, että opetusministeriön virkamiesten pitäisi ensin ymmärtää direktiivin sisältö. Jos direktiivi saataisiin voimaan, silloin päästäisiin edes pohjoismaiselle tasolle.

”Hämeenlinnassakin eletään tilannetta, jossa kaupunki pihtaa ja aina jostain leikataan.”

Teattereiden tuotantotalomalli riistää näyttelijöitä

Risto Autio on huolissaan myös teattereiden rahoituksesta niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti.

– Hämeenlinnassakin eletään tilannetta, jossa kaupunki pihtaa ja aina jostain leikataan. Täällä, kuten muuallakin, mennään tuotantotalomalliin, jossa taiteilijoita ei kiinnitetä, vaan käytetään määräaikaisia tai produktiokohtaisia sopimuksia.

– Tämä tarkoittaa valtionosuuksien (vos) pienenemistä, koska vos-rahat lasketaan henkilötyövuosien perusteella. Taas näyttelijöiden selkänahka on se, josta otetaan, Autio toteaa.

Kulttuurirahoitus saatava valtion budjettiin

Näyttelijäliiton tulevaa puheenjohtajaa pelottaa tilanne, jolloin EU päättää, että Veikkauksen monipoliasema Suomessa on purettava.

– Veikkaava kansahan Suomessa maksaa kulttuurin ja urheilun kustannukset, koska ne rahat eivät tule valtion budjetista vaan Veikkaus-rahoista.

– Koko kulttuurikentän yhteinen tavoite on, että kulttuurin rahoitus saataisiin valtion budjettiin ja nostettua yhden prosentin tasolle budjetista, Risto Autio sanoo.

Entisenä keskustan kansanedustajana hän aikoo käyttää Näyttelijäliiton edunvalvonnassa ja lobbauksessa hyödykseen henkilökohtaisia poliittisia suhteitaan.

Risto Autio lähtee pestinsä aluksi kiertämään Suomen teattereita ensi vuoden alusta ja tutustumaan liiton jäseniin.

Teatterirundi edessä

Ensi töikseen puheenjohtajana Autio aikoo kuitenkin lähteä kiertämään kenttää.

– Olen luvannut kiertää kaikki 38 jäsenyhdistystä ympäri Suomen. Yritän saada enemmän tietoa siitä, minkälaisissa olosuhteissa väki duunia tekee ja samalla haistella teattereiden tilannetta.

– Haluan myös tutustua uusiin teatterintekijöihin. Olen ollut kentältä pois niin pitkään, että en tunne nuorta väkeä laisinkaan. Haluan saada porukan yhtenäisemmäksi, jotta meillä olisi nykyistä enemmän vaikuttamisen voimaa yhdessä.

Jäseniä Näyttelijäliitolla on lähes parituhatta. HÄSA

 

Risto Autio

Syntynyt 22.8.1954 Helsingissä.

Teatteritaiteen maisteri, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu (1986).

Näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja, laulaja, keskustan ex-kansanedustaja (2007–2011) ja Hausjärven kunnanvaltuuston ex-jäsen.

Aloittaa kolmivuotiskauden Suomen Näyttelijäliiton puheenjohtajana 1.1.2020.

Perusti Hämeenlinnaan 1976 urheiluliike Tuuppari oy:n Riku Helmisen kanssa. Yritys myytiin pari vuotta myöhemmin.

Asunut nyt 3,5 vuotta Hämeenlinnassa, jonne muutti Hausjärveltä.

Toimii sekä Hämeen taidetoimikunnan että näyttelijöiden tekijänoikeusjärjestö Filmexin puheenjohtajana.

Toiminut Näyttelijäliiton hallituksessa ja liiton Ämyri-lehden toimituskunnassa sekä Helsingin Freelanceyhdistyksen puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana.

Tuttu tv-sarja Kotikadun Hannes Luotolana. Näytellyt muissakin Ylen tv-tuotannoissa ja kuunnelmissa sekä Helsingin kaupunginteatterissa. Kirjoittanut mm. kuunnelmia ja näytelmiä.

Laulaa yhtyeissä Ripa & Retromania ja Humbeat.

Ohjaa Hämeenlinnassa Hämyteatteria.

Päivän lehti

18.2.2020