Kulttuuri Hämeenlinna

Nettiyleisö seuraa, miten Tatu Kokon seuraavan romaanin kirjoittaminen etenee: "Otan kaikki viestit nöyränä ja avoimin sydämin vastaan"

Tatu Kokko kiertää Suomen kouluissa kertomassa Rob McCool -romaaniensa julkisesta kirjoittamisprosessista. Kirjailijan Hämeenlinnan-vierailu peruuntui tältä keväältä, mutta uutta suunnitellaan.
Tatu Kokko kirjoittaa nuortenromaaneja niin, että lukijakunta pääsee kommentoimaan tekstiä jo tekovaiheessa. Kuva: Marc Sabat
Tatu Kokko kirjoittaa nuortenromaaneja niin, että lukijakunta pääsee kommentoimaan tekstiä jo tekovaiheessa. Kuva: Marc Sabat

Aluksi kuopiolaista kirjailijaa Tatu Kokkoa pelotti hirmuisesti.

Idea oli hänen omansa, mutta silti jännitti. Äkkiä suomalaiset koululaiset pääsivät seuraamaan ja kommentoimaan hänen romaaninsa etenemistä internetissä.

Nyt tällä metodilla on syntynyt jo kaksi Rob McCool -romaania, ja kolmas on parhaillaan tekeillä. Sen on tarkoitus ilmestyä ensi vuonna.

Kirjasarja sijoittuu kuvitteelliseen 1600–1700-lukujen Suomeen, jossa kuitenkin on myös käytössä futuristista teknologiaa. Viisitoistavuotias Rob etsii vanhempiaan ja sotkeutuu samalla valtakunnantason vaarallisiin kuvioihin.

Näitä kiemuroita nuoret pääsevät kommentoimaan sitä mukaa kun Kokko kirjoittaa.

 

Kokko oli itse nuorena innokas lukija, jota kiinnosti, miten kirjat kirjoitetaan. Hän tutki kirjoitusoppaita ja kirjailijoiden kertomuksia siitä, miten he luovat teoksensa.

– Missään ei kuitenkaan pystynyt seuraamaan itse prosessia.

Nuortenkirjan kirjoittaminen oli opettajataustaisen Kokon pitkäaikainen haave. Hän aloitti, kun hänen omat lapsensa alkoivat olla nuortenkirjaiässä. Samalla hän hoksasi, että voisi itse kertoa kirjoittamisen prosessista nykynuorille.

– Otin yhteyttä tuttuun äidinkielen opettajaan, ja aloimme miettiä, millaisessa muodossa tällaisen voisi toteuttaa. Nopeasti tajusimme, että kouluvierailulla kirjoittaminen tai printtiliuskojen kierrättäminen olisi hankalaa, ja alkuperäinen ajatus kaatui omaan mahdottomuuteensa.

Sitten hän keksi hyödyntää blogialustaa. Hän otti yhteyttä moniin kouluihin eri puolilla Suomea, ja projekti lähti käyntiin.

 

Keskeneräisen tekstin näyttäminen vaatii ison kynnyksen ylittämistä. Kokko sanoo, ettei kirjoita sellaista tekstiä, joka olisi saman tien valmista, vaan vaatii useita hiontakierroksia.

– Muistutan lukijoita, että teksti on keskeneräistä ja voi olla loppuvaiheessa hyvinkin erinäköistä, mutta silti osa lukijoista suhtautuu tekstiin kuin valmiiseen kirjaan, Kokko kertoo.

Projekti on tuottanut vuoropuhelua kirjailijan ja lukijoiden välille. Lukijat muun muassa ehdottavat tulevia tapahtumia tai kommentoivat tarinan kulkua.

– Aiemmassa kirjassa olleen apinahahmon katoamista ihmeteltiin ja sitä vaadittiin takaisin. Olen myös karsinut runsasta kuvailua, Kokko nauraa.

Varsinaiset päätökset tekee kuitenkin aina kirjailija itse. Yhteiskirjoittamisesta ei ole kysymys.

 

Palautetta tulee niin blogin kommentteina kuin sähköpostitsekin. Osa kommentoi nimellään, osa nimimerkillä. Pääosin kommentit ovat asiallisia.

– Otan kaikki viestit nöyränä ja avoimin sydämin vastaan. Nuorten palaute on aitoa ja läsnäolevaa. Satunnaiseen spämmiin suhtaudun huumorilla. Nekin tyypit ovat kuitenkin käyneet blogissa katselemassa.

Kokko tekee paljon kouluvierailuja, ja tänä keväänä hänen oli tarkoitus tulla Hämeenlinnaankin. Koronapandemia kuitenkin siirsi vierailun aikaisintaan syksyyn.

– Vierailuilla monet nuoret tulevat juttelemaan. Yhdellä vierailulla viiden kaveruksen kööri tuli pyytämään selfietä kanssaan, ja eräs poika totesi, että projekti on tosi siisti ja hänhän voi käyttää esilukijana olemista preferenssinä, jos hakee kesätöitä kirjastosta. On kivaa, että joku saa tästä oikeasti kiksejä.

 

Entä pelko? Se on kaikonnut, kun Kokko on tottunut julkiseen kirjoitustapaan.

– Toisen kirjan tekeminen oli selvästi helpompaa, ja nyt pelkoa ei enää tunnu lainkaan. Mutta tämä onkin tuttu sarja – jos alkaisin kirjoittaa aikuisten kirjaa nettiin, olisin aivan kauhuissani. HÄSA

 

Seuraa Rob McCoolin seuraavan seikkailun valmistumista oheisesta linkistä.

Mikä Rob McCool?

Kuopiolaisen kirjailijan Tatu Kokon (oikealta nimeltään Tatu-Pekka Kekäläinen) kirjoittama nuortenkirjasarja.

Kokko kirjoittaa romaania blogialustalla ja sen etenemistä saa seurata ja kommentoida.

Sarjassa ovat ilmestyneet Rob McCool ja Krimin jalokivi (2015) ja Rob McCool ja kirottu metsä (2017).

Ensimmäinen osa oli vuoden 2016 Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokas.

Tällä hetkellä Kokko kirjoittaa sarjan kolmatta osaa, joka on tarkoitus julkaista vuonna

2021

Tällä hetkellä Kokko suunnittelee sarjasta yhteensä viisiosaista.

Kokko tekee kouluvierailuja, joilla hän kertoo kirjoittamisestaan ja keskustelee nuorten kanssa.

Hänen oli tarkoitus tulla Hämeenlinnaan tänä keväänä, mutta koronapandemian takia vierailu siirtyy aikaisintaan syksylle.

Kokko on kirjoittanut myös runoja, lastenkirjoja ja historiallisen romaanin.

Päivän lehti

14.7.2020