fbpx
Kulttuuri

Neukkurock ei ollut vitsi – ajan henki käy selväksi heti torstai-illan leffan alkuminuuteilla

Neuvostonuoret yrittävät 1980-luvun Leningradissa tehdä rockia Beatlesin, Rolling Stonesin, Velvet Undergroundin, Bolanin, Bowien, Iggy Popin ja Talking Headsin jalanjäljissä. Kuvassa Viktor Tsoy (Teo Yoo). Kuva: Cinemanse Films

Pekka Eronen

Puna-armeijan kuoro, valtiolliset viihdeorkesterit ja muut kasakkapartiot eivät sittenkään riittäneet viihteeksi Neuvostoliiton nuorisolle. Varsinkin kun 1980-luvulle tultiin, alkoi kuohunta nousta pinnan alta esiin – viranomaisten kiusaksi.

Kesä (2018) on kiehtova muisto noilta vuosilta. Vaikka osa sukupolvikuvauksen yksityiskohdista ja viittauksista menee väkisinkin meiltä ulkopaikkakuntalaisilta ohi, on mukana sakeasti nuoruutta, paloa ja aikakautta.

Ohjaaja Kirill Serebrennikov otti lähtökohdakseen Kino-yhtyeen korealaisukuisen perustajan Viktor Tsoin, Zoopark -yhtyeessä vaikuttaneen Mike Naumenkon ja tämän vaimon Natashan kolmiodraaman.

Jos oli rockin soittaminen Suomen Kekkoslovakiassa joskus ankeata, merkitsi se itänaapurissa riskiä. Rockissa oli aitoa vaaran ja vastarinnan tuntua. Siksi Serebrennikovin elokuva merkitsee Venäjällä arvatenkin myös muuta kuin joidenkin Juice– tai Remu -elämäkertaelokuvien nostalgia meillä.

Ajan henki käy selväksi heti alkuminuuteilla, kun KGB:n tyyppi kyttää rokkikeikan menoa. Yleisön vieno naputtelu jalalla on vielä sallittua, mutta paperille piirretty sydämen kuva menee jo provokaation puolelle. Leningrandin underground-kuvioissa pyöritään oman hyvinvoinnin uhalla.

Elokuvan musiikkinumeroissa veri kohisee vapautta. Iggy Pop, T-Rex, Talking Heads ja muut länsimaiset nimet tulivat tutuiksi lähinnä itse tehtyinä bootleg-kopioina. Ne kertoivat neukkunuorille, mitä ajassa liikkuu.

Suomalaiset saivat pienen kosketuksen noihin kuvioihin vaikkapa silloin, kun moskovalainen Bravo-yhtye kävi 1980-luvun puolessa välissä parilla keikalla Helsingissä. Itse törmäsin nuorena bändipoikana Bravoon Aleksanterinkadulla, jolla yhtye myi omaa albumiaan ja yritti saada kipeästi kaivattuja Suomen-markkoja kasaan. ”Osta meidän levy – vaikka vitsiksi”, sanoi Bravon karismaattinen laulusolisti Žanna Aguzarova vahvasti murtavalla englannillaan.

Silloin minua vihlaisi – hengenheimolaisten puolesta.

Kesä Yle Teemalla klo 22.00

Menot