Kulttuuri Hämeenlinna

Nukketeatterit painivat samoissa ongelmissa oli maailmankolkka mikä tahansa – Nukketeatterifestivaaleilla juhlitaan kymppisynttäreitä

Kolme ihmistä saa yhdessä paljon aikaan. Siitä todisteena on pääsiäisen jälkeisellä viikolla käyntiin pyörähtävä Kunu-nukketeatterifestivaali. Ohjelmaa on torstaista sunnuntaihin ja huomioitu on niin perheen pienimmät kuin aikuisetkin.

Samalla festivaalilla juhlitaan hämeenlinnalaista Kuninkaallista nukketeatteria, joka täyttää 10 vuotta.

Nukkemestari ja taiteellinen johtaja Hannu Räisä on myssytellyt festivaalia jo muutaman vuoden.

– Nyt se sulautui luontevasti juhlavuoteemme.

Näyttelijän, ohjaajan ja taiteellisen johtajan Antti Kemppaisen mukaan festivaalista on tarkoitus tehdä perinne, joka järjestettäisiin joka toinen vuosi.

Nukketeatterin etu tulee hyvin esille, kun Räisä kaivaa esiin Oskarin, joka on jo vuosia vanha nukke. Räisän käsissä se alkaa elää, mutta käsi irtoaa.

– Ei tavallisessa teatterissa voisi jatkaa näytöstä, jos näyttelijän käsi kesken kaiken tippuisi. Täällä voi. Sitten vaan pitää väliajalla korjata se.

Vieraita Ruotsista ja Keniasta

Räisän ja Kemppaisen mukaan ympäri maailmaa nukketeatterit painivat samojen ongelmien kanssa. Nukketeatteria ei arvosteta, sille ei ole tarjolla rahoitusta, eikä sitä huomata. Samaan aikaan sitä pidetään kuitenkin tärkeänä lastenkulttuurina.

Kunu-festivaaleilla onkin mahdollista nähdä paitsi Kuninkaallisen nukketeatterin omia esityksiä myös vierailevia esityksiä Ruotsista ja Keniasta.

Räisä ja Kemppainen ovat vierailleet vuosina 2016 ja 2018 nukketeatterifestivaaleilla Keniassa

– Olen tavannut kenialaisen Phylemon Odhiambo Okothin jo kymmenen vuotta sitten kansainvälisissä tehtävissä. Nyt kutsuimme hänet tänne vastavierailulle.

Kansainvälisesti nukketeatteri on hyvin samanlaista, mutta teemat ja tapa tehdä ovat sidoksissa kulttuuriin.

– Keniassa esityksiin liittyy aina kasvatus. Se voi olla esimerkiksi sitä, että kerrotaan tulen olevan vaarallinen slummialueella tai kerrotaan aidsista.

Hämeenlinnassa nähtävä kenialainen esitys kertoo nuoresta, joka ei ole saanut kasvatusta ja joutuu aikuisena esittämään sekä lapsen että aikuisen roolia. Millä keinoin hän voi perustaa haluamansa perheen, kun kasvatus puuttuu?

Näyttelijä, ohjaaja ja taiteellinen johtaja Antti Kemppainen ja nukkemestari ja taiteellinen johtaja Hannu Räisä odottavat innolla Kunu-nukkeateatterifestivaalia. Kuva: Esko Tuovinen
Näyttelijä, ohjaaja ja taiteellinen johtaja Antti Kemppainen ja nukkemestari ja taiteellinen johtaja Hannu Räisä odottavat innolla Kunu-nukkeateatterifestivaalia. Kuva: Esko Tuovinen

 

Ruotsista Hämeenlinnaan saapuu Mustan kissan nukketeatteri, joka on perustettu vuonna 1986. Teatterin perustaja, nukkemestari Thomas Lundqvist on yksi maailman taitavimmista nukkejen rakentajista.

– Hän on kehittänyt eurooppalaisen version perinteikkäästä japanilaisesta bunraku-nukketeatterista. Itsekin olen ollut hänen opissaan, kertoo Räisä.

Lundqvistin Variéte-esityksessä yhdistyvät Chaplinin mykkäelokuvat ja sarjakuvat.

– Se on monesti palkittu esitys. Hän tulee tänne tekemään sen poikansa Robin Nilssenin kanssa.

Pöhinää

Räisä ja Kemppainen odottavat Verkatehtaan ja Arx-talon ympäristöön pöhinää festareiden aikaan.

– Arvoitus on, miten meidät otetaan vastaan. Odotukset ovat toiveikkaan realistiset.

Kaikkiaan festareilla on Kuninkaallisen nukketeatterin neljä omaa esitystä ja kaksi vierailevaa. Kaikkiaan esityksiä on 17, jonka päälle on vielä K-18-esityksiä Birgerissä sekä taiteilijatapaaminen ja julistenäyttely. Omia taitoja pääsee kokeilemaan myös varjoteatterityöpajassa Arxissa.

 

Kunu-nukketeatterifestivaali

Kunu-nukketeatterifestivaali24.4.–28.4.2019 Verkatehtaan alueella ja Birgerissä.

Juhlii 10 vuotta täyttävää Kuninkaallista nukketeatteria.

Ohjelmassa:

Susi ja punahilkka, Poika ja korppi, Pinokkio, Kulkurit sekä Beer & Puppets -esityksiä. Ohjelmassa on myös taiteilijatapaamisia ja julistenäyttely ja varjoteatterityöpajoja.

Vierailijat:

Dockteater Svarta Katten Ruotsista tuo Variete-esityksensä. Esitys koostuu useista komedianumeroista ja vauhdikkaista tansseista.

Kenya Instituion of Puppet Theateriin kuuluva Phylemon Odhiambo Okoth tuo Who am I -esityksen, jossa pohditaan ilman kasvatusta jääneiden lasten ongelmia.