Kulttuuri

Nuortenkirja-arvio: Laura Suomelan teoksessa ollaan selviytymisessä jo voiton puolella

Laura Suomela: Ilmatilaloukkaus. Karisto 2020. 185 s.

Rosan elämä keikahtaa, kun hänen ja äidin huusholliin muuttavat äidin miesystävä Jari ja tämän poika Iiro. Säntillinen, töksähtelevä Iiro ja omaan tilaan tottunut, itseään etsivä Rosa ovat heti karvat pystyssä.

Rosasta Iiro näyttää uunituoreena lukiolaisena ”25-vuotiaalta oikeusministeriltä”.

Laura Suomelan romaani Ilmatilaloukkaus rakentuu hulvattomien kuvausten ja vakavien ongelmien ristivedolle. Rosaa voi sanoa pudokkaaksi, kun taas Iiro on suorasukainen suorittaja. Molempien pinnan alta löytyy toki muuta, Rosan ihmeeksi Iironkin.

Rosan ongelmia luodataan kaikessa rauhassa, pala kerrallaan. Romaani on rempseä selviytymistarina, jossa selviytymisessä ollaan mukavasti jo matkalla parempaan. Matkalle mahtuu silti sekä hellehikeä että monenlaista kipua.

 

Teos on hurmaava kesätarina, jonka aikana Rosa kärsii yhtä paljon kotona kuin työssään puhelinmyyjänä. Jälkimmäinen kuitenkin sysää liikkeelle tapahtumaketjun, jossa Rosa pääsee ilmaiseksi Ruisrockiin ja tapaa kiinnostavan Aksun.

Tästä seuraa sekä romantiikkaa että Rosan katseen kääntyminen aikaisempaa enemmän ulospäin.

Suomelan teos käsittelee monia isoja, tärkeitä asioita, kuten syrjäytymisvaaraa, surua, oman tilan tarvetta ja muiden ihmisten kanssa toimimisen vaikeutta.

Teos ei kuitenkaan ole ongelma- vaan hyvin elämäkeskeinen. Rosa elää elämäänsä, asioita tapahtuu, ja valokin alkaa kajastaa. Myös sellainen valo, joka näyttää asioita uudesta näkökulmasta.

Päivän lehti

12.8.2020