Kulttuuri Riihimäki

OKM: Suomen lasimuseo täyttää valtakunnallisen erikoismuseon kriteerit

Museovirasto oli asiasta eri mieltä.
Kuvassa Oiva Toikan lasilintuja Oivan ihmemaassa -näyttelyssä Suomen lasimuseossa.
Suome Lasimuseolla on kesän ajan esillä Oiva Toikan taidetta esittelevä Oivan ihmemaassa -näyttely. Näyttelyssä voi nähdä niin Toikan lasilintuja kuin hänen harvinaisempia lasi- ja keramiikkateoksiaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksen mukaan Suomen lasimuseo täyttää valtakunnalliseksi erikoismuseoksi nimeämisen edellytykset.

Selvitys tehtiin museolain uudistuksen takia. Osana uudistusta ministeriö arvioi täyttävätkö kaikki nykyiset Suomen valtakunnalliset erikoismuseot vastuumuseoksi nimeämisen edellytykset.

– Päätös ottaa ennen kaikkea kantaa siihen, millainen arvostus lasille halutaan antaa suomalaisessa kulttuuriperinnössä. Lasin ja lasitaiteilijoiden merkitys suomalaisen taide-elämän kansainvälistymisessä ja muotoilun menestystarinassa on ainutlaatuinen, Suomen lasimuseon museonjohtaja Hanna Mamia-Walther sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriö nimeää valtakunnalliset vastuumuseot tämän vuoden loppuun mennessä. Vuoden 2020 alussa voimaan astuvan museolain mukaan valtakunnallisia erikoismuseoita kutsutaan jatkossa valtakunnallisiksi vastuumuseoiksi.

 

Museolain mukaan erikoismuseon aseman saadakseen museon pitää edustaa valtakunnallisesti merkittävää toimialaa, olla toimialan kannalta tarpeellinen, huolehtia valtakunnallisesti merkittävästä kokoelmasta ja suoriutua erikoismuseolle laissa määrätyistä tehtävistä.

Museoviraston mukaan Suomen lasimuseo ei olisi täyttänyt kaikkia näitä kriteerejä. Sen mukaan lasi on aihealueena liian kapea ja lasimuseo toimii alueella, jota Designmuseo muotoilun yleismuseona jo hoitaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö oli kuitenkin asiasta toista mieltä. Sen lausunnon mukaan lasimuseon ja Designmuseon työnjako on vakiintunut, samoin Suomen lasimuseon asema valtakunnallisena lasin erikoismuseona. Lisäksi ministeriö näkee, että lasimuseon toiminnassa on ainutlaatuisia ulottuvuuksia, kuten kansainvälinen yhteistyö, lasiin liittyvän kulttuuriperinnön säilyttäminen ja taiteilijayhteistyö.

 

Suomen lasimuseo perustettiin Riihimäelle vuonna 1961. Uusiin tiloihin museo muutti vuonna 1980. Valtakunnallisen erikoismuseon statuksen se sai vuonna 1994. Se on ainoa valtakunnallinen erikoismuseo Kanta-Hämeessä.

 

Oikaisu 26.6.2019 klo 21: Valtakunnalliset vastuumuseot nimeää Opetus- ja kulttuuriministeriö. Jutussa luki erehdyksessä Opetus- ja kulttuurimuseo.

Päivän lehti

21.1.2020