Kulttuuri

Taidemuseon kesänäyttely esittelee tuuloslaisen Hjalmar Munsterhjelmin tunteita tihkuvia maisemia

Hjalmar Munsterhjelm oli teknisesti taitava maisemakuvaaja, jonka tunnelmallinen tuotanto oli jo 1800-luvun yleisön rakastama. Hämeenlinnan taidemuseon kesänäyttely esittelee tuuloslaisen kuvataiteilijan tuotantoa varhaisista teoksista tuoreimpiin.
Munsterhjelm kuvasi teoksissaan paljon myös kotiseutuaan. Amanuenssi Maria Laine esittelee teosta Aihe Tuuloksen Toivoniemestä (1867). Kuva: Riku Hasari
Munsterhjelm kuvasi teoksissaan paljon myös kotiseutuaan. Amanuenssi Maria Laine esittelee teosta Aihe Tuuloksen Toivoniemestä (1867). Kuva: Riku Hasari

– Minun on helppo sanoa, että tästä näyttelystä tulee suosittu, toteaa Hämeenlinnan taidemuseon johtaja Jenny Valli.

Hän viittaa taidemuseon kesänäyttelyyn, joka esittelee maisemakuvauksistaan tunnetun Hjalmar Munsterhjelmin tuotantoa.

Valli kuvaa Munsterhjelmia suomalaisen maisemamaalauksen pioneeriksi, joka pioneereille epätyypilliseen tapaan oli hyvin suosittu jo oman aikansa yleisön keskuudessa.

 

Toivoniemen kartanonherra

Munsterhjelmistä tekee kantahämäläisestä näkökulmasta erityisen mielenkiintoisen hänen läpi elämän jatkunut siteensä kotipaikkakuntaansa Tuulokseen.

Hän vietti lapsuutensa perheensä omistamassa Toivoniemen kartanossa. Vaikka hän hankki kuvataiteen koulutuksensa Saksan Düsseldorfissa ja Karlsruhessa, hän palasi asumaan Tuulokseen.

– Munsterhjelm omisti myöhemmällä iällään Toivoniemen kartanon. Se oli hänen kotinsa, ja sinne hänet myös haudattiin, Munsterhjelmin elämää tutkinut dosentti Teppo Jokinen kertoo.

Jokinen on yksi näyttelyn yhteydessä julkistetun Munsterhjelm-kirjan kirjoittajista.

Tuulos ja muu Kanta-Häme on usein toistuva aihe myös taiteilijan tuotannossa. Näyttelyssä on esillä niin maisemia Hauholta kuin kuva Hämeen linnasta.

Uransa loppupuolella taiteilija silloisen trendi mukaisesti siirsi maalaustyöskentelynsä ateljeesta ulkoilmaan. Tällöin hän oli tuttu näky Tuuloksen ja lähiympäristön maaseudulla.

– Myöhemmin hänen sukulaistyttönsä on muistellut, miten sedän saattoi löytää vaikka jostain rantapusikosta maalaamasta, taidemuseon amanuenssi Maria Laine kertoo.

Munsterhjelm tunnetaan myös talvikuvauksistaan. Kuvassa teos Kyläkatu Schwarzwaldissa (1870).

Haaveena merikapteenius

Teppo Jokinen kertoo Munsterhjelmin sukutaustan olleen aatelinen. Hänen perheensä kuului aikansa sivistyneistöön, yhteiskunnan kermaan, jonka oletettiin olevan perehtynyt myös taiteeseen ja kulttuuriin.

Perheessä Munsterhjelmin lahjakkuus tunnistettiin jo varhain, mutta taiteilijaa itseään taidemaalarin ura ei houkutellut.

– Häntä kiinnosti matkustaminen ja etenkin merenkulku. Hän halusi merille, Jokinen kertoo.

Ennen taideopintojaan Düsseldorfissa Munsterhjelm ehti opiskella muutaman vuoden Turun merikoulussa. Hän teki myös kaksi pidempää merimatkaa Espanjaan.

– Hän joutui sitten eräällä laivamatkalla rajuun merenkäyntiin, joka pelästytti hänen perheensä niin, että isä sai taivuteltua poikansa valitsemaan taideuran, Jokinen sanoo.

 

Taidetta ja taidekasvatusta

Munsterhjelmin maisemakuvaukset viehättivät yleisöä tunnelmallisuudellaan. Etenkin hänen kuutamokuvauksensa olivat suosittuja. Ne vangitsivat myös Suomessa vierailleen Venäjän keisarin Aleksanteri II:n huomion, jonka kokoelmiin teos Ensilumi (1883) päätyi. Teos on esillä Presidentinlinnassa, mistä se on lainattu Hämeenlinnaan.

– Hetkien tunnelma suorastaan tihkuu tauluista. Aikalaiskriitikot tosin pitivät teoksia tunteellisuudessaan imelinä, eivätkä niin taiteellisina, Jokinen kertoo.

Kuvausten taidokkuuden lisäksi Jokinen laskee Munsterhjelmin yhdeksi ansioksi suomalaisten opastamisen taiteen pariin.

Hänen tuotantoonsa kuuluu paljon pienikokoisia ja edullisempia nimenomaan yksityiskoteihin tarkoitettuja tauluja. Lisäksi Munsterhjelmin tauluista tuotettiin aikoinaan litografiasarjoja, joita pystyi ostamaan kirjakaupoista.

– Hän opetti, että taidetta voi hankkia myös Helsingin ulkopuolelle ja nauttia siitä omalla seinällään. Tätä ei ole taidehistoriassa mielestäni painotettu tarpeeksi. HÄSA

Hjalmar Munsterhjelm 14.6.–15.9.2019, Hämeenlinnan taidemuseo. Teppo Jokisen luento Munsterhjelmistä museolla 27.6. klo 18.

Päivän lehti

25.1.2020