Kulttuuri Hämeenlinna

Paperihuoneessa värikästä grafiikkaa harmauteen

Hanna Varis on kokeilut muitakin tekniikoita, mutta palannut aina etsauksen ja akvatintan pariin.
Hanna Varis: Ruusu ajatuksistasi, 2019, sekatekniikka, 100 x 80 cm. Kuvaa rajattu.

Turussa asuva taidegraafikko ja taidemaalari Hanna Varis viettää parhaillaan 35-vuotisjuhlavuotta. Hänen ensimmäisestä yksityisnäyttelystään on aikaa sen verran, ja sen kunniaksi hän on kiertänyt maata uudella näyttelyllään tämän vuoden aikana.

Vaikka hän on pitänyt yli 70 yksityisnäyttelyä ja osallistunut yli 140 kutsu-, yhteis- ja ryhmänäyttelyyn Suomessa ja maailmalla, Hämeenlinnassa hänen töitään on nyt esillä ensimmäisen kerran.

Galleria Paperihuoneessa avautui perjantaina Ruusu ajatuksistasi -näyttely, jossa on esillä Variksen uusinta värillistä metalligrafiikkaa. Lopulliset teosvalinnat ja ripustus ratkesivat vasta paikan päällä, sillä Varis halusi kunnioittaa pienehkön galleriatilan henkeä.

– Myös ripustus on kevyt, ei raskaita kehyksiä eikä muita raskaita elementtejä, Hanna Varis sanoo.

Varis on uransa aikana maalannut ja hyödyntänyt muitakin taiteen tekemisen tekniikoita, mutta läheisimpiä ovat etsaus ja akvatinta. Niillä syntyy värikkäitä, elämäniloisia töitä.

– Teen tarinallisia juttuja, ja usein teemani liittyvät puutarhaan. Minulla ei ole töissäni ekologista statementia (kannanotto), vaan vastuu luonnosta on mukana töissä esteettisyyden kautta, Varis kertoo.

Vuonna 1959 syntynyt Varis on piirtänyt pienestä pitäen. Häntä kehuttiin helpoksi lapseksi, sillä hän ”istui nurkassa ja piirsi”.

– Minulla oli satukirja, jossa oli mielestäni todella hienoja kuvia. Tutkin sitä ja muistan ajatelleeni, että osaan itse isona tehdä parempia, Varis sanoo.

Häntä on aina kiehtonut viiva, ja kun hän näki taidehistorian kirjoissa kuvia etsauksista, tekniikka tuntui heti omalta.

– Kuparilaatat ja niihin tehtävät kuvat oli heti minun juttuni. Ajattelen, että minun taiteelliseen identiteettiini sopii keskittyminen tiettyihin asioihin, ei levittäytyminen kaikkialle.

Varis asuu Turussa ja toimii Turun taidegraafikoiden puheenjohtajana. Hänen teoksiaan on hankittu muun muassa Kiasman, Nykytaiteen museon ja Amos Andersonin kokoelmiin. Julkisia teoksia on esillä muun muassa Aarhusin kaupungintalossa Tanskassa ja Turun kaupungintalossa sekä Saunalahden koulussa. HÄSA

Hanna Varis: Ruusu ajatuksistasi – taidegrafiikkaa esillä Galleria Paperihuoneessa (Arvi Kariston katu 9, Hml) 30.11. asti. Avoinna ti-pe klo 12–18, la klo 12–16.

 

 

Päivän lehti

20.2.2020