Kulttuuri

Elokuva-arvio: Patriarkaatti alkaa potuttaa

Hyvä vaimo (Bio Rex). Ohjaus Martin Provost. Pääosissa Juliette Binoche, Noémie Lvovsky, Yolande Moreau. 1 t 50 min. ★★★
Juliette Binoche esittää pääroolin elokuvassa Hyvä vaimo. Kuva: Muu
Juliette Binoche esittää pääroolin elokuvassa Hyvä vaimo.

Ranskalaiset pitävät itseään sivistyksen ja yhteiskunnallisen edistyksen kehtona, eivät toki aiheetta, mutta sukupuolipolitiikassa he ovat tarponeet Pohjoismaita pahasti jäljessä. Sikäläisten naisten asema oli varsinkin patriarkaalisessa yläluokassa todella alistettu vielä puoli vuosisataa sitten.

Sitä alleviivaa enimmäkseen lempeä satiiri Hyvä vaimo, joka kuvaa tulevien porvarisrouvien koulutusta yhteiskunnallisen kuohun vuonna 1968.

Tyttöjä jyrätään miehensä elämän auvoistajaksi uskollisen koiran tapaan, omat pyyteet haudaten. Vaikka karvasta se on monille oppilaillekin.

 

Etäiseltä moinen luukutus maistuu tämän päivän suomalaisen silmin, toisaalta monessa kulttuurissa tilanne on yhä paljon pahempi. Joka tapauksessa hauskasti aikansa asenteita ja sosiaalisia kaavoja irvaillaan. Lopun feministinen kohotus on kyllä kuin toisesta elokuvasta.

Karismaattinen Juliette Binoche hehkuu tapansa mukaan koulun tomerana omistajana, joka henkilökohtaisessa ahdingossa herää uusiin aatteisiin ja arvoihin.

Mehevimmät naurut irroittaa Noémie Lvovskyn psykologisesti terävä karikatyyri diktaattorimaisesta nunnasta.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic