Kulttuuri Hämeenlinna

Pia Freundin musiikkiopetukseen sisältyvät myös ruotsin nyanssit

Oopperalaulaja Pia Freund valmistautuu opastamaan espanjalaisia lauluopiskelijoita Sibeliuksen ja Saariahon nyansseihin. Intohimo musiikkiin voittaa kielelliset esteet.
Pia Freundin valmistautumistyö pääsee oikeuksiinsa hieman suunniteltua myöhemmin, kun koronaepidemia siirsi Espanjan-kurssimatkan syksyyn. Kuva: Esko Tuovinen
Pia Freundin valmistautumistyö pääsee oikeuksiinsa hieman suunniteltua myöhemmin, kun koronaepidemia siirsi Espanjan-kurssimatkan syksyyn. Kuva: Esko Tuovinen

Sopraano Pia Freund on pohtinut viime aikoina paljon ruotsin kieltä.

Frendin piti pitää tämän kuun lopussa mestarikurssi Barcelonassa Espanjassa ja opettaa espanjalaisia lauluopiskelijoita tulkitsemaan Jean Sibeliusta, mutta koronavirustilanteen vuoksi se siirtyy syksyyn. Tarkempaa ajankohtaa ei vielä tiedetä.

– Sibeliuksen laulut ovat espanjalaisille haastavia, koska ne ovat etupäässä ruotsinkielisiä. Olen jo etukäteen antanut ohjeita ruotsin kieleen, Freund kertoo.

– Ei ole itsestään selvää, että vaikka säveltäjä kiinnostaa, löytyy niin suurta intohimoa, että ollaan valmiita voittamaan kielelliset esteet.

Barcelonan musiikkikorkeakoulun opiskelijoilta löytyy.

Taustalla pianistin innostus

Freundin piti pitää Barcelonassa sekä kurssi että konsertti. Nyt syksyksi siirtynyt matka on toinen puoli hänen ja espanjalaisen pianistin Adolf Plan konserttikokonaisuutta, jonka ensimmäinen osa kuultiin Hämeenlinnassa naistenpäivänä.

Suomessa kaksikko esitti Sibeliuksen, Kaija Saariahon ja ennen kaikkea espanjalaisen Federico Mompoun sävellyksiä. Espanjan-konsertissa pääpaino on Sibeliuksella ja Saariaholla.

Mestarikurssin opetuksessa pääpaino on Sibeliuksella, mutta tarkoitus on järjestää Barcelonassa myös toinen kurssi, joka keskittyy Saariahon musiikkiin.

Hämeenlinnan ja Barcelonan välinen musiikkivaihto juontuu Adolf Plan innostuksesta Sibeliuksen musiikkiin. Musiikkikorkeakoulun professorina työskentelevä Pla on innostanut kaikki opiskelijansa soittamaan suomalaissäveltäjän teoksia.

Freundin laulukurssille taas on ilmoittautunut sekä ooppera- että liedlaulajia.

Keskusteluja sisällöstä

Mestarikurssi perustuu mestari–kisälliajatukseen. Freund keskittyy edelleen pääasiassa uraansa laulajana, mutta ehtii välillä myös opettaa.

Käytännössä mestarikurssissa on kysymys yleisölle avoimesta opetustilanteesta, jossa yksi laulaja tai laulaja–pianistipari kerrallaan on lavalla Freundin opetettavana. Yleisöksi pääsee sekä opiskelijoita että muita kiinnostuneita kuulijoita.

Freund ei niinkään keskity opiskelijoiden teknisiin suorituksiin kuin käy keskusteluja laulun sisällöstä ja antaa eväitä sen esiintuomiseen.

– Ajattelen, että musiikin äärellä opettelemme tunteiden tunnistamista ja avaamista sävelkielen ja runotekstien kautta, hän sanoo.

Pitkä suhde Sibeliukseen

Laulaminen on tulkintaa. Mestarikurssilla perehdytään myös laulajan ja pianistin keskinäiseen kommunikaatioon ja siihen, millä tavoin laulun sanoma parhaiten välitetään kuulijalle.

Freundilla itsellään on pitkä suhde Sibeliuksen musiikkiin. Tutustuminen alkoi jo musiikkikoulutuksen alkumetreillä, mutta erityisen läheiseltä Sibelius on tuntunut viimeisimmät 20 vuotta. Hän on levyttänytkin hämeenlinnalaissäveltäjän kappaleita.

Yksi Freundin Sibelius-suhteen tiivistäjistä on pianisti Kristian Attila.

– Hänen kanssaan Sibelius todella lähti siivilleen, laulaja kehuu.

Attilan ja Freundin yhteisesiintymistä kuultiin Verkatehtaalla tammikuun puolivälissä. Silloin mukana oli myös näyttelijä Seela Sella, ja Vanaja-salin katsomo oli täynnä. HÄSA

Pia Freund

Oopperalaulaja, ääniala sopraano.

Asuu Hämeenlinnassa.

Opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa ja myöhemmin professori Dorothy Irvingin oppilaana.

Konsertoi ja myös opettaa.

Espanja, musiikkikoti

Pia Freund on konsertoinut Espanjassa paljon ja mm. tehnyt levytyksiä kuuluisan barcelonalaisen kamariorkesterin Ensemble Barcelona 216:n kanssa ja kiertänyt maailmaa yhdessä kapellimestari Ernest Martinez Izquierdon kanssa.

Barcelonasta on tullut hänelle ”musiikillinen koti” lukuisten paikallisten yhteistyökumppanien ansiosta.

Lue lisää:

Esitysarvio: Musiikin ja runon yhteyttä parhaimmillaan (13.1.2020)

Konserttiarvio: Arkipäivää ja leikkejä (16.7.2019)

Niin ihanaa! Niin raadollista! (6.3.2015)

Päivän lehti

31.3.2020