Kulttuuri Riihimäki

Video: Pieruilta ei säästytä tänä syksynä Riihimäen teatterissa, lupaa pankkiryöstökomedian ohjaaja

Hannes Suomisen (vas.), Jani Karvisen ja Mikko Töyssyn roolihahmot eivät ole ryöväyksen ammattilaisia Riihimäen Teatterin syksyn näytelmässä Keikkaa pukkaa. Kuva: Sara Aaltio
Hannes Suomisen (vas.), Jani Karvisen ja Mikko Töyssyn roolihahmot eivät ole ryöväyksen ammattilaisia Riihimäen Teatterin syksyn näytelmässä Keikkaa pukkaa. Kuvat: Sara Aaltio

Olivatpa kerran Keijo, Reijo ja Teijo, jotka eräänä päivänä sattumalta törmäävät toisiinsa ja päätyvät yrittämään pankkiryöstöä.

Potkut saanut pankkivirkailija Reijo, työtön näyttelijä Keijo ja Teijo – ihan vain Teijo – eivät tunne toisiaan entuudestaan, mutta tilaisuus niinsanotusti tekee varkaan.

Tällaista tapahtuu Riihimäen teatterin syksyn ensi-illassa, Petja Lähteen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa komediassa Keikkaa pukkaa.

Lähde kuvaa näytelmää ”rehelliseksi komediaksi” ja ”kreisikomediaksi”.

– Tässä ei haeta minkäänlaisia syvällisiä teemoja. Jos niitä kuitenkin haluaa etsiä, niin nämä löytyvät: kaveria ei jätetä eikä koiria saa pilkata.

Tilaus komediasta jo ennen koronaa

Kolmen miehen kommellukset kuulostavat koronavirusajan täsmäkevennykseltä.

Teatterien ohjelmistoa kuitenkin suunnitellaan hyvissä ajoin, ja Lähde sai tilauksen komediasta jo ennen viruksen aiheuttamia sulkuja.

Lähde alkoi hahmotella pienen porukan ja yhden miljöön näytelmää uudenvuoden jälkeen. Teksti on elänyt jonkin verran sen jälkeen, kun näyttelijät Mikko Töyssy, Jani Karvinen ja Hannes Suominen alkoivat harjoitella roolejaan.

– Esitykseen on tullut lennosta uusia ideoita. Näin kantaesitysten kanssa juuri tapahtuu, teksti muokkautuu harjoitusvaiheessa. Jos olisimme tehneet vaikka Piukat paikat, muutoksia olisi tuskin tullut paljon, Lähde sanoo.

Petja Lähde kirjoitti ja ohjasi huumoria, joka naurattaa häntä itseään. Kuva: Sara Aaltio
Petja Lähde kirjoitti ja ohjasi huumoria, joka naurattaa häntä itseään.

Taiteen monitoimimies

Hauskan esityksen tekeminen on hauskinta katsomisvaiheessa. Kirjoittaminen ja harjoitteleminen muistuttavat pikemminkin matematiikkaa.

– Ei voi levätä tunnelmassa tai antaa vain mennä fiiliksen tai teeman kautta, vaan joka sivulle pitää rakentaa punchline eli naurupaikka. Tykkään kirjoittaa sekä tällaista tekstiä että perusdraamaa.

Petja Lähde on näyttelijä, näytelmäkirjailija ja kirjailija. Näytelmien lisäksi hän on käsikirjoittanut myös elokuvia ja televisiosarjoja. Sarjakuva Fingerpori päätyi hänen käsikirjoittamanaan sekä näyttämölle että valkokankaalle.

– Tässä uudessa näytelmässä mennään nopealla tempolla, eivätkä henkilöt ole mitään älyn jättiläisiä.

Tehty pikkujoulukansa mielessä

Riihimäen teatterissa sai keväällä ensi-iltansa Menopaussi-musikaali, jossa pääosassa ovat naiset. Keikkaa pukkaa -komediassa kaikki näyttelijät taas ovat miehiä.

Tämä ei ole laskelmoitu juttu, vaan sattuma. Lähde kertoo, että hänen on kirjoittajana helpompi nauraa miesten kommelluksille. Lisäksi kolmikon nimet rimmaavat hienosti.

– Rehellisesti sanoen tässä näytelmässä ei säästytä pieruilta.

Tyylilajilla lähestytään myös pikkujoulukatsojia.

– Uskon kollektiivisen naurun tekevän etenkin tällaisena vuotena hyvää. Jos ihmisiä siis naurattaa – kauhu olisi helppo genre sikäli, että kaikki pelkäävät mörköä, mutta kaikki eivät naura samoille asioille.

Itsekin lavalle

Kun ensi-ilta on ohi, Petja Lähteen työt jatkuvat seuraavaksi Helsingissä.

Hän loikkaa itse taas näyttämölle, sillä hän on mukana Helsingin Kaupunginteatterin esityksessä Stalinin suloinen ruoska. Tekeillä on myös ainakin yksi näytelmäkäsikirjoitus.

– Ehkä myös yhden romaanin kirjoittamista aloittelen, hän kertoo. HÄSA

Petja Lähde: Keikkaa pukkaa. Ensi-ilta Riihimäen teatterissa torstaina 17.9. klo 19.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic