Kulttuuri Hämeenlinna

Pink revittelee ja Katri Helena nakuilee Vanaja-salissa

Verkatehtaalla esiintyvällä drag-artisti Marko Vainiolla on hallussaan kymmeniä hahmoja.
Drag-artisti Marko Vainiolla on monta suomalaista ja kansainvälistä hahmoa hallussa, esimerkiksi yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Pink. Kuva: Antti Ranki
Drag-artisti Marko Vainiolla on monta suomalaista ja kansainvälistä hahmoa hallussa, esimerkiksi yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Pink. Kuva: Antti Ranki

Madonna. Paula Koivuniemi. Pink. Alaston Katri Helena.

Suomen kuuluisin drag-artisti Marko Vainio tuo Hämeenlinnaan muun muassa nämä osana valtavaa hahmokatrastaan, kun hänen kansainvälisesti palkittu Divet Show -ohjelmanumeronsa saapuu Verkatehtaan Vanaja-saliin.

Sitä, miksi Katri Helena nakuilee yleisön edessä, ei tarina kerro. Tarkasti varjeltu salaisuus on koettava itse.

Hahmosi ovat karikatyyrejä oikeista ihmisistä. Onko sinulle ikinä suututtu, drag-artisti Marko Vainio?

– Vain yksi julkkis loukkaantui häntä imitoivasta hahmosta muutama vuosi sitten. Muuten hahmot ovat saaneet innostavan vastaanoton.

– Jotkut suomalaiset musiikkiartistit ovat jopa antaneet esiintymisasujaan minulle rekvisiitaksi tyyliin ”tää on mun vaate, haluut sä tän?”. On myös kysytty, että koska pääsee hahmogalleriaani, Vainio naurahtaa.

Millä perusteella valikoit esiintymishahmoja?

– Suuren yleisön on tunnettava hahmo, muuten se ei toimi. Esikuvassa on oltava myös tarttumapintaa.

– Esimerkiksi Paula Vesalasta en ensin löytänyt sitä, kunnes näin Vain elämää -jakson, jossa Vesala paljastuu multiosaajaksi. Sitä kautta tein hahmon, joka soittaa kaikkea kattilasta ämpäriin.

Mikä on hankalin osuus hahmon tekemisessä?

– Hahmojen etsiminen ja huumorin työstäminen on raastavinta.

Liikut lavalla räväkästi korkokengissä. Kuluuko paljon rakkolaastareita?

– Ei kovin paljon. Itse asiassa minulla on aika kotoisa olo korkkareissa, kunhan ne ovat sopivan kokoiset.

– Harrastin nuorena kilpatanssia, sieltä on kehonhallinta peräisin. Kun on adrenaliinia veressä, voi korkkarit jalassa vaikka hyppiä ilman, että pikkunirhaumia edes huomaisi. Onhan siinä joskus nilkat kovilla.

Olet vetänyt lähes 2500 keikkaa 15 vuoden aikana. Kuinka fyysistä työsi on?

– Sen verran fyysistä, että pidän kunnostani huolta personal trainerin valvonnassa. Kalliiksi tulisi, jos en mahtuisikaan omiin esiintymisvaatteisiin, joita on 11 lätkäkassillista.

Divet Show huomioitiin parhaan esityksen palkinnolla Edinburghissa maailman suurimmalla taidefestivaalilla. Mikä sen merkitys on urallasi?

– Suuri merkitys, sillä olen käynnistellyt kansainvälistä uraa jo muutaman vuoden. Tässä käydään neuvotteluita Lontoon-keikoista muutaman teatterin kanssa. HäSa

Divet & The Dreamgirls

Marko Vainion, Jero Mäkeläisen ja Henri Sarajärven drag-show Vanajasalissa 23.11. kello 19. Lavalla nähdään noin 70 hahmoa. Liput ennakkoon Verkatehtaalta tai Ticketmasterista.