Kulttuuri

Raatihuoneella ruoditaan Armas Järnefeltin suhdetta Sibeliukseen – Syksyn ensimmäinen Studia generalia -ilta järjestetään torstaina

Syksyn ensimmäinen Studia generalia esittelee taiteilijoiden välejä luennoin ja musiikin voimin.
Aina kun täällä syntymäkodissa käy, rupeaa miettimään sitä, että hän on oikeasti syntynyt täällä, sanoo Sibelius-seuran uusi puheenjohtaja Juhani Koivisto vaikuttuneena. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnan Sibelius -seuran puheenjohtaja Juhani Koivisto haluaa nostaa Studia generalia -iltoihin Sibeliuksen seuraksi tämän aikalaisia ja ystäviä.

Hämeenlinnan Sibelius -seura järjestää syksyn ensimmäisen Studia generalia -illan Raatihuoneella tämän viikon torstaina kello 19.00 alkaen.

Jean Sibeliuksen seuraksi iltaan on nostettu Armas Järnefelt, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta.

Hämeenlinnan Sibelius -seuran puheenjohtaja Juhani Koivisto kertoo, että Armas Järnefelt haluttiin nostaa esille juhlavuoden kunniaksi, mutta myös sen vuoksi, että taiteilija on säveltäjänä unohdettu.

– Kaikki tuntevat Järnefeltin kehtolaulun, joka on yksi suomalaisen musiikin klassikoita. Mitään muuta häneltä ei suuri yleisö juurikaan tunne.

Luennon Sibeliuksen ja Järnefeltin keskinäisestä suhteesta ja heidän vaikutuksista toisiinsa, pitää tietokirjailija Kimmo Korhonen. Korhonen on kirjoittanut osittain Armas Järnefeltin elämäkerran Kahden maan mestari.

Armas Järnefelt oli Sibeliukselle läheinen jo sukunsa vuoksi. Olihan hän Aino Sibeliuksen veli.

Sibelius piti Järnefeltiä jopa kilpailevana säveltäjänä. Järnefelt puolestaan totesi Sibeliuksen ylivoimaiseksi säveltäjäksi.

– Järnefelt sanoi, että: ”Sibeliusta kuultuani ei säveltäminen minulta enää luonnistu.” Järnefelt ei enää myöhemmin tehnyt suuria sävellyksiä. Kapellimestarina Järnefelt johti paljon Sibeliusta. Hänen viimeinen esiintymisensä kapellimestarina oli Helsingissä Sibeliuksen 85-vuotiskonsertissa.

Musiikkia ja näyttely

Illan aikana kuullaan musiikkiesityksiä, joista vastaavat Kansallisoopperan sopraano Saara Kiiveri ja hämeenlinnalainen pianisti Iina Harjula.

– Sibeliuksen lauluista mukana on tunnetuimpia sävellyksiä ja Järnefeltiltä sekä varhaisempaa että myöhäisempää tuotantoa.

Raatihuoneella on esillä myös Severi Blomstedtin suunnittelema Armas Järnefeltin elämän vaiheista kertova näyttely.

Heti marraskuussa uudestaan

Studia generalia -luennot ovat Korhosen mukaan suunnattu kaikille ajan kulttuurihistoriasta kiinnostuneille ja tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Seuraava Sibelius-seuran järjestämä Studia generalia järjestetään 3. marraskuussa ja silloin teemana on Sibelius ja Runeberg.

– Myös keväällä on tulossa vastaavia iltoja. Ajatuksena on, että käsittelemme Sibeliusta rinnastamalla hänet muihin sen ajan taiteilijoihin. HÄSA.

Juttua päivitetty 18.9. kello 9.00 Lisätty tapahtuman  alkamisaika.

Päivän lehti

18.1.2020