Kulttuuri Riihimäki

Riihimäellä taide- ja kaupunginmuseon yhdistämisessä nähdään etuja

Moni kaupunkilainen vastustaa kaupunginmuseon siirtoa ja on huolissaan museonmäen jatkosta.
Riihimäen museoselvityksen on määrä valmistua ensi vuoden alussa. Kaupunginmuseon ja taidemuseon yhdistäminen vaikuttaa tällä hetkellä vahvalta vaihtoehdolta. Kuva: Esko Tuovinen
Riihimäen museoselvityksen on määrä valmistua ensi vuoden alussa. Kaupunginmuseon ja taidemuseon yhdistäminen vaikuttaa tällä hetkellä vahvalta vaihtoehdolta. Kuva: Esko Tuovinen

Riihimäellä on jo pitempään pohdittu, miten kaupungissa toimivien museoiden toimintaa saataisiin yhtenäistettyä.

Kaupungissa on selvitetty muun muassa kaupunginmuseon siirtämistä kaavailtuun museokeskukseen Suomen Lasimuseon ja Metsästysmuseon kanssa samalle alueelle.

Rakennusten käyttö vain yksi osa

Aiemmin syksyllä sivistys- ja hyvinvointilautakunta päätti selvityttää vielä myös kaupunginmuseon ja taidemuseon yhdistämistä. Museoväki näkee tässä yhdistämisessä monia etuja.

– Yhdistäminen mahdollistaisi toiminnan kehittämisen ja varautumisen museokentän muutokseen näivettymisen ja talousahdingon sijaan. Tilojen yhdistymiseen liittyy paljon muutakin asioita kuin vain rakennusten käyttö, sanoo museoiden johtava intendentti Helena Lindstén.

Hän sanoo, että yhdistäminen toisi työnjohdollisia etuja, mahdollistaisi yhteiset tapahtumat ja yhteiset aukioloajat. Myös esteettömyysnäkökulmasta yhdistäminen olisi perusteltu.

Kaupunginmuseo sijaitsee lähellä rautatieasemaa Rautatienpuistossa. Museo on nykyisin avoinna vain kahtena päivänä viikossa. Kokonaisuuteen kuuluu myös Pihatupa ja alueelle on hiljattain rakennettu esiintymislava. Museon pihapiirissä järjestetään varsinkin kesäisin monenlaisia tapahtumia.

Riihimäen taidemuseo on avoinna kuutena päivänä viikossa, maanantaisin se on suljettu.

Jatkossakin avoin kaupunkilaisille

Kaupunginmuseon siirtosuunnitelma on herättänyt Riihimäellä myös voimakasta vastustusta. Moni kaupunkilainen haluaa pitää museon nykyisellä paikallaan.

Riihimäen elinkeinojohtaja Mika Herpiö kertoo, että museon rakennuksen suunnitellaan olevan jatkossakin kaupunkilaisten käytössä ja kokoontumispaikkana.

– Tämäntyyppinen toiminta on usein yhdistysten ylläpitämää. Parhaillaan selvitetään, voisiko kaupunginmuseon rakennus siirtyä jonkin yhdistyksen hallintaan ja omistukseen, ja Riihimäki-seuraa on jo lähestytty tällä asialla.

Herpiön mukaan kaupunki voisi jatkossa osallistua rakennuksen ylläpitokustannuksiin, vaikka se siirtyisi jonkin yhdistyksen ylläpitämäksi.

Riihimäen kaupunki julkaisi maanantaina tiedotteen museoiden yhdistämisselvityksen tilanteesta. Tiedotteen mukaan selvitys pyritään saamaan valmiiksi alkuvuodesta, jolloin se on käytettävissä, kun kaupunginhallitus päättää toimialansa käyttösuunnitelmasta vuodelle 2020. HÄSA