Kulttuuri Riihimäki

Riihimäen Kesäkonsertit kutsuvat yleisöjä pienille pakettimatkoille

Uutta ovat pop up -konsertit hyttikorttelissa sekä jamit Punaisessa talossa.
Lapin kamariorkesteri esiintyy festivaalin päätöskonsertissa Suomen lasimuseossa 9. kesäkuuta. Kuva: -
Lapin kamariorkesteri esiintyy festivaalin päätöskonsertissa Suomen lasimuseossa 9. kesäkuuta. Kuva: -

Riihimäen Kesäkonserttien 38. festivaali on paketoitu pieniksi matkoiksi. Näitä ovat mm. Ilta Venetsiassa, Talvi Provencessa, Risteily Välimerellä ja Leipzigistä Istanbuliin.

Konserttien nimet antavat vihjeitä esitettävästä ohjelmasta, mutta konserttien taiteellinen johtaja, kitaristi Ismo Eskelinen pyrkii matkateemalla myös syvempään kokemiseen.

– Jokainen konsertti on matka itsessään. Musiikki vie toiseen ja vielä hienompaan todellisuuteen.

Muusikkona Eskelinen tietää, että matkateko on osuva vertauskuva myös hänen valitsemalleen, pitkäjänteisyyttä vaativalle ammatille.

– Voisin puhua tästä aiheesta koko päivän!

Konsertit täytenä yllätyksenä

Ensi kesän festivaali on yhdistelmä uutta ja vanhaa. Esimerkiksi Lasimuseon korotettu esiintymislava toimi viime vuonna niin hyvin, että se rakennetaan ensi kesänä uudestaan.

Upouutta ovat hyttikorttelin pop up -konsertit. Ne järjestetään tiiviissä yhteistyössä Riihimäki-Seuran kanssa ja musiikin lisäksi luvassa on muuta oheisohjelmaa.

Ideana on, että muusikot esiintyvät yhtenä päivänä viiden tunnin ajan satunnaisissa paikoissa ja kenties odottamattomilla kokoonpanoilla.

– Tarkoituksena on, että nämä 15–20 minuutin konsertit tulevat täytenä yllätyksenä, kertoo Eskelinen.

Festivaalin päättää Lumoava Lappi

Konserttipaikkojen uusi tuttavuus on Punainen talo, jossa järjestetään iltajamit. Niissä irrottelevat Eskelisen kanssa kapellimestari John Storgårds ja muusikoita Lapin kamariorkesterista.

Eskelinen on innoissaan esiintymispaikasta.

– Punainen talo on hurmaava tällaiseen tarkoitukseen ja sen akustiikka on valtavan hieno.

Lapin kamariorkesterin varsinainen konsertti on koko festivaalin päättävä Lumoava Lappi.

– Jonte (Storgårds) on todella kiireinen mies. On hienoa, että hän ehtii itse johtamaan.

– Hän ehdotti, että konsertti huipentuisi Schumanniin ja minä sanoin, että totta kai, kertoo Eskelinen.

Maksuttomia maistiaisia

Perinteitään kunnioittaen Kesäkonsertit tarjoavat maksuttomia maistiaiskonsertteja mm. Puistonkulmassa, Feeniks Caféssa, Lasimuseossa ja Prismassa.

Viime kesänä marketissa piti esiintyä neljä kitaristia, mutta yhden ollessa estynyt, hänet korvasi viulisti. Lopulta sessio päättyi viulistin ylimääräiseen soolonumeroon.

– Prisman esiintymiset ovat olleet hirveän pidettyjä, sanoo Kesäkonserttien toiminnanjohtaja Charlotta Kivistö.

Jazz ei junnaa paikoillaan

Tämä vuosi on Ismo Eskelisen toinen Kesäkonserttien taiteellisena johtajana. Viime vuonna hän sanoi tekevänsä festivaalit, joilla esiintyjät paiskovat töitä olan takaa ja jollaisilla hän itse viihtyisi.

Samat periaatteet pätevät edelleen. Eskelinen nimeää omiksi suosikkisoittajikseen mm. kitaristi Teemu Viinikaisen ja saksofonisti Jukka Perkon, jotka esiintyvät Kino Sammossa.

– Teemu ja Jukka ovat tunnettuja jazzmuusikoina, mutta heidän duomusisointinsa on todella rajatonta. Heidän improvisointi on aina mielenkiintoista. Se ei jää koskaan junnaamaan paikalleen.

Yhteistyötä rajojen yli

Poikkitaiteellisuutta tarjoaa konsertti, joissa harmonikkaprofessori Janne Rättyä soittaa Bachin Goldberg-muunnelmia taustallaan kuvataiteilija Bridget Allaire-Mäen taidemuseon seinälle heijastettavat teokset.

Eskelinen itse soittaa espanjalaista, flamencovaikutteista kitaramusiikkia konsertissa, jonka tulee tanssimaan tunnettu koreografi ja flamencotanssija Kaari Martin.

– Se kuulostaa itsestään selvältä yhdistelmältä, mutta on äärimmäisen harvinaista nähdä flamencotanssija ja klassinen kitaristi yhteistyössä, sanoo Eskelinen. HÄSA

Riihimäen Kesäkonsertit 4.–9.6.

Esiintyjät

Suomalainen barokkiorkesteri Fibo Players

Lapin kamariorkesteri, johtajana John Storgårds

Helena Juntunen, sopraano

Antti Tikkanen, viulu

Kaari Martin, flamencotanssi

Paavali Jumppanen, piano

Janne Rättyä, harmonikka

Jukka Perko, saksofoni

Teemu Viinikainen, kitara

Sibelius-Akatemian nuoret muusikot

Ohjelmistossa

Vivaldi, Giacomelli, Monteverdi, Poulenc, Sallinen, Albéniz, Ade`s, de Falla, Rodrigo, Debussy, Bach, Honegger, Aho, Porra ja Schumann.

Ohjelma osoitteessa www.riihimaenkesakonsertit.fi

Liput tulevat myyntiin

15.3.