Kulttuuri Riihimäki

Riihimäen Nuorisoteatterin uusi rehtori löytyi saaresta Savonlinnasta

Riihimäen Nuorisoteatterin uusi rehtori Kira Boesen jakaa jatkossa elämänsä Savonlinnan ja Riihimäen kesken. Hän haluaa kehittää uutta työpaikkaansa eteenpäin yhdessä muiden kanssa – kunhan ensin tutustuu taloon.
Riihimäen Nuorisoteatteri esittää tänä kesänä näytelmää Ella ja jättipotti. Kuva: Esko Tuovinen
Riihimäen Nuorisoteatteri esittää tänä kesänä näytelmää Ella ja jättipotti. Kuva: Esko Tuovinen

Kira Boesen on viime aikoina harjoitellut sanomaan: ”Olen Riihimäen Nuorisoteatterin rehtori”.

Savonlinnan Taidelukion teatteri-ilmaisun koulutuksesta viimeisimmän vuosikymmenen vastannut Boesen kuuli Nuorisoteatterin rehtorin paikasta keväällä kaksi päivää ennen haun loppumista.

Tieto johti siihen, että nyt hän etsii Riihimäeltä asuntoa.

– Kun luin hakuilmoituksesta kriteerit, tuntui, että kymmenen kohtaa kymmenestä täsmäsi. Ajattelin, että tämä saattaisi olla minun paikkani, ja laitoin äkkiä hakemuksen. Vasta sen jälkeen aloin varsinaisesti ajatella asiaa, Boesen nauraa puhelimessa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kira Boesen aloittaa Riihimäen Nuorisoteatterin rehtorina syyskuussa. Kuva: Chris-Tomas Konieczny Photography
Kira Boesen aloittaa Riihimäen Nuorisoteatterin rehtorina syyskuussa. Kuva: Chris-Tomas Konieczny Photography

Toistaiseksi hän on käynyt Riihimäellä työpaikkahaastattelussa ja seuraavaksi hän tulee katsomaan Nuorisoteatterin kesäesityksen. Työt alkavat syyskuun alussa.

Lue myös: Allinnan montussa on tarjolla tämän kesän harvinaisuus: ilmi elävää teatteria (17.7.2020)

– Aivan ensimmäisenä haluan tutustua taloon ja oppia, mitä kaikkea on jo tehty. Valmiiksi tiedän, että siellä on hurjasti osaamista ja asiantuntijuutta, hän kertoo.

Uusi rehtori ei ole tuomassa Nuorisoteatteriin muutosta muutoksen vuoksi.

– Opetussuunnitelmassa tuntuu olevan juuri oikeita asioita. Asiat ovat hirveän hyvin. Tarkoitus on, että teatteria kehitetään ja painopistealueita etsitään yhdessä.

Kädet saveen

Boesen on niin näyttelijä, ohjaaja kuin pedagogikin. Alun perin hän halusi tanssijaksi ja päätyi ”mutkan kautta” koreografiksi Kouvolan teatteriin. Siellä hän kiinnostui näyttelijäntyöstä ja myöhemmin urallaan ohjaamisesta. Hän on myös kouluttautunut koulutuksen johtamisessa.

– Tykkään työntää kädet saveen. Vuosien varrella minulla on ollut paljon nuoriso- ja taiteen perusopetuksen ryhmiä. Minusta on mukavaa tehdä töitä kaikenikäisten ja kaikenlaisten ryhmien kanssa. Ihmiset ovat minulle tärkeitä, hän kertoo.

Boesenin johtava ajatus on se, että teatterin avulla voi tarjota ihmisille rakennusaineksia elämään.

– Olisi mahtavaa, jos voisi sanoa vahvistavansa ihmisten tunneälyä ja auttaa nuoria kasvamaan kriittisesti ajatteleviksi aikuisiksi. Molemmat asiat ovat tällä hetkellä pinnalla, mutta ne ovat myös tulevaisuuden perustaitoja. Jos on niissä vahva, palikat ovat aika hyvin.

Tärkeintä Boesenille on teatteriympäristön turvallisuus, se, että kaikilla on hyvä ja turvallinen olo ja mahdollisuus olla ryhmässä oma itsensä.

– Teatterissa pitää voida olla sellainen kuin on. Kaiken pitää perustua ehdottomaan turvallisuudentunteeseen. Sitä haluan vaalia.

Boesen kertoo itse olevansa introvertti suorittaja, joka on joutunut näyttelemään ekstroverttiä, sillä yhteiskunta edellyttää ihmisiltä edelleen ennen kaikkea sosiaalisuutta, avoimuutta, ryöpsähtelevyyttä ja tuottavuutta. Teatteri veti häntä puoleensa, koska hän näki sen ”mahdollisuuksien runsaudensarvena”.

– Mitä tahansa voi tapahtua teatterissa – turvallisesti.

Toinen koti Riihimäelle

Kahden paikkakunnan välillä suhaaminen tuli Kira Boesenille tutuksi jo hänen jatkokouluttautuessaan muutaman vuoden ajan Jyväskylän yliopistossa.

Koti pysyy edelleen Muhasaaressa Savonlinnassa, mutta toinen koti tulee Riihimäelle. Lapset ovat jo muuttaneet omilleen, ja kotona saaressa ovat mies, kissa, koira ja parvi kanoja.

– Tämä järjestely tuntuu mukavalta. Ehkä matka työn ja kodin välillä myös vetää rajoja vapaa- ja työajan väliin, hän pohtii.

Vapaa-ajallaan Boesen painelee mielellään kesäisin kasvimaalle ja talvisin ”rapsuttelemaan” jotain nurkkaa talossaan. Muhasaari on ollut Boesenin koti kahdeksan vuotta.

– Talomme on keskellä metsää. Luonto on vanhemmiten tullut läheisemmäksi, ja tykkään esimerkiksi sienestää. Nuorempana viehätti enemmän kaupungin syke.

Ehkä Riihimäkeä voisi nimittää metsän ja sykkeen sekamuodoksi. HÄSA

Kira Boesen

Riihimäen Nuorisoteatterin uusi rehtori, joka seuraa tehtävässä Sanna Saarelaa.

S. 1967.

Aloittaa työssään 1. syyskuuta.

Koulutus: näyttelijä-ohjaaja-pedagogi.

Asuu Savonlinnassa ja jatkossa myös Riihimäellä.

Perhe: Aviomies, kissa, koira ja kanoja. Lapset muuttaneet jo omilleen.

Työskennellyt viimeisimmät kymmenen vuotta Savonlinnan Taidelukion teatteri-ilmaisun vastaavana opettajana.

Aiemmin työskennellyt mm. näyttelijänä, ohjaajana, koreografina ja teatteri-ilmaisun opettajana.

Taidekoulu Hyrrän perustajajäsen ja rehtori vuosina 2004–2010. Hyrrä on liitetty osaksi Savonlinnan musiikki- ja tanssiopistoa.

Tutkinnot

BFA in Theatre Performance (USA)

Kasvatustieteiden maisteri/MA in Arts

Educational Leadership (JYU)

Aikuiskouluttajan pedagogiset opinnot (JYU)

Laskentatoimen merkonomi.

Lue lisää:

Sanna Saarela jättää Riihimäen nuorisoteatterin ja siirtyy Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtajaksi (5.5.2020)

Riihimäen Nuorisoteatteri käynnistää vanhustenryhmän (19.1.2020)

Päivän lehti

4.8.2020