Kulttuuri Riihimäki

Riihimäki hakee paikkaa kesäteatterille – Allinnan Montun kilpailijaksi nousi Kaupunginmuseon puisto

Kehitetäänkö perinteistä Allinnan Monttua vai rakennetaanko uusi teatteri Rautatienpuistoon?
Kaislikossa suhisee -näytelmä riemastutti Allinnan montussa kesällä 2013. Kuva: Markku Tanni
Kaislikossa suhisee -näytelmä riemastutti Allinnan montussa kesällä 2013. Kuva: Markku Tanni

Syksyllä selviää, saako Riihimäki kesäteatterin Allinnan Monttuun vai Rautatienpuistoon. Kaupunki teettää selvityksen, kumpaan paikkaan onnistuu paremmin katettu näyttämö ja katsomo noin 600-päiselle yleisölle.

Kesäteatterin rakentamisesta ei vielä ole tehty päätöksiä. Kun selvitys ja hankesuunnitelma valmistuvat nähdään myös, paljonko rakentaminen maksaisi.

Tänä vuonna kesäteatterin katoksen rakentamiseen on käytettävissä 200 000 euron verran määrärahaa, jonka alun perin on tarkoitus mahdollistaa katoksen rakentaminen Allinnan Monttuun.

Allinnan Montulle on toivottu kunnostusmäärärahaa jo vuosia. Sadesuojaa tuovaa katetta on odotettu, mutta vähintään yhtä tärkeää olisi vessojen, lippukioskin ja henkilöstön tilojen uusiminen.

– Tavoite oli, että kesäteatteri saisi katoksen ensi vuoden kesään mennessä. Nyt kuitenkin on tarkoituksenmukaista ensin selvittää sijoituspaikkaa, sanoo kaupunginjohtaja Sami Sulkko.

Idea kaupunkilaisilta

Viime syksynä käynnistyi kaupungissa keskustelu, jossa puitiin kesäteatterin siirtämistä Rautatienpuistoon. Ajatus siirtämisestä virisi, kun aseman seudulle haettiin kaupunkilaisilta kehittämisideoita.

Asia eteni, kun Riihimäki myi vuoden vaihteen tienoilla teatterinsa Bulevardin teatterille. Tuolloin sovittiin, että Bulevardin teatteri vastaa yhdessä Riihimäen nuorisoteatterin kanssa kesäteatterin pyörittämisestä.

Rautatienpuisto on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuurimaisema, joten uuden rakentamista alueelle joudutaan tarkastelemaan huolella.

Arvokkaassa ympäristössä joudutaan kuulemaan museoviraston, asukkaiden ja teatterien näkemyksiä. Rakentamista varten tarvitaan myös kaavamuutos.

– Aseman seudun yleissuunnitelma valmistuu vuoden loppuun mennessä. Siinä on mukana Rautatienpuisto ja mahdollinen kesäteatteri, Sami Sulkko kertoo.

Nuorisoteatteri tarvitsee lipputulonsa

Riihimäen nuorisoteatterin kesäisiä koko perheen näytelmiä on odotettu jännityksellä jo vuosikymmenet. Tänä kesänä Allinnan Montussa seurataan Heinähatun, Vilttitossun ja Rubensin veljeksien seikkailuja, mutta vuoden kuluttua edessä on muutoksia.

Nuorisoteatteri valmistaa joka kesäksi perinteisesti koko perheen näytelmän, joita on tarjolla vain harvoissa kesäteattereissa. Valtaosa kesänäytelmistä hakee yleisönsä aikuisväestä.

– Me tulemme etsimään tavan, jolla Bulevardin teatteri ja nuorisoteatteri tuottavat yhdessä kesänäytelmiä. Vielä emme tiedä onnistuuko kahden näytelmän esittäminen, kertoo nuorisoteatterin johtaja Sanna Saarela.

Kesän lipputuloilla pyöritetään taiteen perusopetusta antavaa nuorisoteatteria syyslukukaudet. Tulot ovat teatteriopetuksen elinehto. HäSa

Päivän lehti

13.7.2020