Kulttuuri Hämeenlinna

Saksalainen residenssitaiteilija istui karanteenissa ja kokeili saunaa – ja sai Hämeenlinnassa runsaasti uusia ideoita

Saksalainen Christin Wilcken on hämeenlinnalais-saksalaisen residenssiyhteistyön ensimmäinen taiteilija. Hämeenlinnan-viikkojensa aikana hän on saanut uusia ideoita, joiden tuloksia näkyy jo seuraavassa näyttelyssä.
Christin Wilcken on Ars-Hämeen ja saksalaisen Künstlerhaus Lukasin ensimmäinen residenssiyhteistyötaiteilija. Kuva: Tomi Vesaharju
Christin Wilcken on Ars-Hämeen ja saksalaisen Künstlerhaus Lukasin ensimmäinen residenssiyhteistyötaiteilija. Kuva: Tomi Vesaharju

Suomi metsineen ja järvineen näyttää saksalaisen taidegraafikon Christin Wilckenin mielestä satumaalta. Kaikki se vihreä!

Wilcken on Ars-Hämeen ja Saksan Ahrenshoopissa sijaitsevan Künstlerhaus Lukasin ensimmäinen yhteinen residenssitaiteilija. Yhteistyötä on viritelty pitkään, ja tänä vuonna se saatiin koronaviruksesta huolimatta käyntiin.

Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraileva Wilcken on pyöräillyt ympäri Hämeenlinnaa, tutustunut nähtävyyksiin, tarinoihin ja ihmisiin ja piirtänyt paljon. Toki hänet on viety myös esimerkiksi saunaan.

– Olen saanut paljon uusia ideoita, ja osa uusista töistä on jo melkein valmiita. Olisi ihanaa olla saman tien toinen kuukausi täällä.

Matkailun edistämistä

Wilcken käyttää teoksissaan luonnosta kumpuavia aiheita, mutta lopputulos on pikemmin abstrakti kuin esittävä. Hänen seuraava näyttelynsä avautuu Saksassa elokuussa, ja luultavasti jo siellä näkyy Suomen-residenssin vaikutus.

Ylipäätään taiteilijaresidenssin vaikutus on pitkä. Wilcken arvelee, että monet Hämeenlinnassa ajatellut asiat ilmestyvät töihin vasta myöhemmin.

Osin juuri tämän vuoksi residenssiyhteistyötä on haluttu virittää. Residenssissä taiteilija pääsee tutustumaan kohdepaikkaan syvällisesti, sisältäpäin. Uusien tuulien lisäksi tarjoutuu työrauhaa.

– Mielestäni tämä on parasta matkailun edistämistä, sanoo Ars-Hämeen toiminnanjohtaja Sirpa Taulu.

Karanteeni residenssissä

Alun perin suomalaisen taiteilijan oli tarkoitus matkustaa Künstlerhaus Lukasiin toukokuussa, mutta koronavirus sotki suunnitelman. Nyt on sovittu, että ensi vuonna Saksaan matkustaa kaksi taiteilijaa, reissustaan luopumaan joutunut Pilvi Ojala ja ensi vuoden residenssitaiteilija Edwina Goldstone.

Christin Wilckenin maahanpääsystä keskusteltiin keväällä Rajavartiolaitoksen kanssa. Lupa tuli, ja Wilcken vietti kesäkuussa kaksi viikkoa omaehtoisessa karanteenissa. Hän sai ulkoilua varten polkupyörän, ja kauppatarvikkeet tuotiin residenssiin.

Takaisin Saksaan hän palaa tämän viikon lopussa.

Aiemmin suunnitelluista esiintymisistä jouduttiin pitkälti luopumaan, mutta Wilcken osallistui viimeperjantaisen Taiteen päivän ohjelmaan.

Taiteilijavaihdon tarkoitus jatkua

Tarkoitus on, että taiteilijavaihdosta tulee jatkuvaa. Toiveena on, että se laajenisi muillekin taiteenaloille.

Residenssiyhteistyössä ovat olleet mukana Hämeenlinnan kaupunki ja Hämeenlinnan teatteri. Jälkimmäinen antoi käyttöön Keltaisen huvilan vierailija-asunnon. Taulu toivoo, että kuukauden residensseihin voisi jatkossa tulla myös esimerkiksi kirjailijoita ja teatterintekijöitä. HÄSA

Päivän lehti

10.8.2020