Kulttuuri

Salla Laurinollin näyttely syntyi tavattoman syklin tuloksena – kaikki teokset on maalattu alkuvuonna

Salla Laurinollin korkealle kuljettavat teokset on kaikki maalattu alkuvuonna.

Kaikki Salla Laurinollin Maisemaan kätketty -näyttelyn 12 teosta ovat valmistuneet vuoden 2019 puolella.

Galleria Koneen seinälle nostetun Hiljaisuus-maalauksen hän viimeisteli vasta tiistaina. Tänään lauantaina kevätnäyttely avautuu jo yleisölle.

Sykli on ollut poikkeuksellisen nopea, kuvataiteilija myöntää.

– Työskentelen yleensä paljon pitkäjänteisemmin.

Taiteen maisteriopintojen loppusuora on saanut tiivistämään tahtia.

– Elämässä tulee tilanteita, jolloin asiat kasaantuvat. Sitten saa taas hengittää. Tiukka tekeminen on ollut hyvä kokemus.

Osa pitkää prosessia

Laurinolli on varma, että nopeassa tahdissa syntyneestä näyttelystä jää käteen jotain, mihin hän syventyy rauhallisemmassa tahdissa.

Koko näyttely on muutenkin osa pidempää prosessia, joka alkoi jo vuonna 2015. Silloin Laurinolli ryhtyi tutkimaan tietoisesti vuosisatojen takaisia tutkimuskohteita Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa. Vuosina 2015–2016 hän kierteli mittauspisteitä Norjassa.

Laurinollin taiteellisen työskentelyn lähtökohdat ovat viimevuosian olleet 1700–1800-lukujen kansainvälisen tutkimusmatkailun kohteissa. Hän on kiinnostunut historiasta, kartoista ja kulkemisesta, ihmisen luontosuhteesta ja mittaamisesta.

– Jos mittaamista miettii laajemmin, se mahdollistaa tieteen teon ja järjestykseen laittamisen, mitkä taas liittyvät vallankäyttöön.

Tämäkin teos on valmistunut alkuvuonna. Kuva: Pekka Rautiainen

Palaset loksahtivat

Isoja teemoja, joihin Laurinolli uskoo syventyvänsä vielä useasti.

– Muutama vuosi sitten palaset loksahtivat kohdalleen oman työskentelyn kautta. Voin tutkia näitä teemoja vaikka loppuelämäni. Haluan irtautua komeista maisemista ja jatkaa syvemmälle, historian kerrostumiin.

Oikeastaan kevätnäyttelyn juuret voi nähdä vielä kauempana kuin 2010-luvun puolivälissä. Korkeat paikat ovat aina kiehtoneet Laurinollia, samoin kartat.

– Jo lapsena minun piti aina saada nähdä kartasta, missä olemme, hän sanoo.

– Viihdyin pusikoissa. Lapsiperheen retkeilyn kautta olen palannut metsiin, ensin lähelle paikallisille linnavuorille. Kanta-Häme on hedelmällinen paikka asua, sillä joka askeleen alla on historian ketju.

Romanttinen maalari

Uuden näyttelyn lehdistötiedotteessa kuvataan, että Laurinollin teokset vievät katsojansa korkealle ja komeisiin maisemiin.

Vaikka Laurinolli on innostunut mittaamisesta ja kartoista, hän haluaa pitää kiinni myös romanttisesta, kuljeskelevasta maisemamaalaripuolestaan.

– Haluan lumoutua ja olla juuri niin romanttinen tutkiskelija kuin haluan.

Romanttinen ajattelutapa käy ilmi niissä hetkissä, kun maasto muuttuu sitä karummaksi mitä pohjoisemmaksi menee. Korkealla tuulessa, hiessä ja auringon häikäisemänä ihminen tuntee itsensä pieneksi.

Yksi näyttelyn 12 teoksesta. Kuva: Pekka Rautiainen

Jälleen kotikaupungissa

Laurinollin edellinen Galleria Koneen näyttely oli vuonna 2012. Kotikaupungissa näyttelyn pitäminen on parinkymmenen taiteilijavuoden jälkeen yhä yhtä aikaa jännittävää ja kivaa.

Verkatehtaan vapussa Laurinolli tapaa yleisöä. Hän on todennut taiteilijatapaamiset kivaksi tavaksi kohdata ihmisiä.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana taiteilijatapaamiset ovat yleistyneet. Itsekin olen järjestänyt taiteilijatapaamisen melkein joka näyttelyn yhteydessä. HäSa

 

Salla Laurinolli

Hämeenlinnalainen kuvataiteilija, omien sanojensa mukaan romanttinen maisemamaalari.

Syntynyt vuonna 1976.

Opinnot

Valmistui SAMKin Kuvataide Kankaanpäästä taidemaalariksi vuonna 2002.

Viimeistelee parhaillaan taiteen maisteriopintojaan Aalto-yliopistossa.

Näyttelyt

Laurinollin töitä on ollut esillä yhteis- ja ryhmänäyttelyissä vuodesta 1998 lähtien ja yksityisnäyttelyissä vuodesta 2005 lähtien.

Teoksia muun muassa Hämeenlinnan Taidemuseon ja Tampereen kaupungin kokoelmissa.

Uusin näyttely Maisemaan kätketty Galleria Koneessa 27.4.–21.5.

Laurinolli paikalla näyttelyssä 1.5. kello 11–15.

Päivän lehti

20.2.2020