fbpx
Kulttuuri Riihimäki

Sanamyrsky riehuu viikonloppuna: Juha Hurmeen Maiju Lassila -festivaali Vihreällä talolla

Festivaalilla nähdään kuusi kirjailijan näytelmää Juha Hurmeen sovituksina ja ohjauksina.
Paperit lentävät ja muste roiskuu, kun Joni Seppälä, Tomi Alatalo ja Taru Huokkola ovat Sanamyrskyn kourissa Riihimäen Vihreällä talolla lauantaina. Kuva: Pihla Liukkonen
Paperit lentävät ja muste roiskuu, kun Joni Seppälä, Tomi Alatalo ja Taru Huokkola ovat Sanamyrskyn kourissa Riihimäen Vihreällä talolla lauantaina. Kuva: Pihla Liukkonen

Riihimäen Vihreä talo saa harvinaislaatuisia vieraita viikonloppuna, kun Maiju Lassila -festivaali valtaa talon.

Teatteritaiteen parissa toimiva yhteisö Otava Ensemble esittää koko viikonlopun kestävillä festivaaleilla erikoislaatuisen kansalliskirjailijamme Maiju Lassilan (oikealta nimeltään Algot Untola) tuotantoa kuuden napakan näytelmän verran Juha Hurmeen sovituksina ja ohjauksina.

– Algot Untola, omaa sukua Tietäväinen, julkaisi välillä 1909–1917 kolmella eri salanimellä kolmisenkymmentä romaania ja näytelmää. Hän kirjoitti Runeberginkadun erakkoluukussaan niin, että muste roiskui. Käsikirjoituksia jäi julkaisemattakin, ja osa niistä tuhottiin keväällä 1918 Untolan pidätyksen ja kuolemantuomion aikoina, Juha Hurme kertoo.

 

Näytelmäsarjassa tutkaillaan mestarikirjailijan tuntemattomampia teoksia sekä hänen kummallista elämäänsä. Lisäksi festivaalilla on luvassa Juha Hurmeen esitelmä Maiju Lassilasta.

– Untolan tuotanto on monumentti, modernistinen kokonaistaideteos, jossa sanataiteen erilaisin ja usein humoristisin keinoin tutkitaan Suomen karua kansaa hyvän- ja pahantahtoisesti. Kirjailija rakastaa tekopyhyyden ja typeryyden paljastamista ja pilkkaamista. Hän on näiden teemojen käsittelijänä aivan ajaton, Hurme toteaa.

Sään salliessa talon kahvila palvelee festivaalivieraita näytelmien lomassa pihamaalla. Tarjolla on myös keittolounasta.

 

Festivaalin avaa perjantai-iltana kello 19 Kun lesket lempivät (120 min).

Lauantain esitykset ovat kello 15 Sanamyrsky (30 min.), kello 16 Avuttomia (60 min.) ja kello 18 Liika Viisas (90 min.).

Sunnuntain avaa kello 13 Juha Hurmeen esitelmä (45 min.). Päivän esitykset ovat kello 14 Mestari Nyke ja kello 16 Pirttipohjalaisia.

 

Festivaalille saa koko viikonlopun, yhden päivän tai yhden esityksen kattavia lippuja. Ennakkovaraukset: olli@vihreatalo.fi.

Maiju Lassila -festivaali 31.5.–2.6. Vihreä talo, Pohjoinen Asemakatu 1. Lisätietoja ja ohjelma: www.vihreatalo.fi

Menot