Kulttuuri

Sarjakuva-arvio: Suurkaupungin asukkaat ideologioiden myllerryksessä

Jason Lutes: Berliini 3 – Kuohuva kaupunki. Suom. Hannu Tervaharju. Like 154 s.
Kuva: Muu

1920- ja 1930-lukujen Berliinissä eletään kohtalon hetkiä: jännitteet natsien ja kommunistien välillä ovat kiristyneet äärimmilleen. Pahoinpitelyt ja muut väkivallanteot ovat arkipäivää, ja salaisia kokouksia pidetään puolin ja toisin.

Natsien ja kommunistien lisäksi Jason Lutesin Berliini-trilogiassa seurataan niin sosialistien, seksuaalivähemmistöjen kuin juutalaistenkin elämää. Kaikkien näiden ryhmien vaiheita seurataan yksittäisten ihmisten kautta, mikä on tehnyt sarjasta varsin mielenkiintoisen, mutta myös raskaan luettavan.

Kuohuva kaupunki -nimisen kolmannen osan ensisivuilla näemme Hitlerin saapuvan junalla Berliiniin. Vaikka onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka halveksuvasti Hitler Berliiniin suhtautuu, herää pelko, onko kolmas osa vain Hitlerin voittokulun seuraamista.

Onneksi pääpainon albumissa saavat edelleen Berliinin asukkaat. Jos lukisi vain tämän viimeisen osan, moni hahmo tuntuisi vähemmän omaperäiseltä: vai mitä mieltä olet eri puolille päätyvistä sisaruksista tai kolmiodraamasta naisen, miehen ja mieheksi pukeutuvan naisen välillä? Alusta asti henkilöiden vaiheita seuranneena kaikki tämä kuitenkin tuntuu uskottavalta ja samastuttavalta.

Jason Lutes teki lähes 600-sivuista Berliini-trilogiaansa 23 vuotta. Aiemmat kaksi osaa ovat ilmestyneet suomeksi jo vuosina 2006 ja 2008.

Näin pitkän odotuksen arvoinen tämä viimeinen osa ei ikävä kyllä ole: Hitlerin kokousten seuraaminen tuntuu turhan väkinäiseltä, ja kirjan loppuratkaisu vaisuhkolta, jopa hieman teennäiseltä.

Vaikkei hieno trilogia aivan arvoistaan loppua saakaan, on Kuohuva kaupunki silti yksi lähivuosien vaikuttavimmista suomennetuista sarjakuvista

Päivän lehti

4.8.2020