fbpx
Kulttuuri

Televisiossa torstaina: Satusetä ponnisti köyhästä kodista – torstai-illan dokumentti seuraa H.C. Andersenin jälkiä

Hans Christian Andersen kirjoitti elämänsä aikana 168 satukirjaa, joille ominaista on rikas mielikuvitus, toivo ja melankolia. Kuva: Königliche Bibliothek Kopenhagen

H.C. Andersen ja satujen synty

Yle Teema & Fem klo 21.00

**** Tanskalaiset lapset saavat perinteisesti kastelahjaksi H.C. Andersenin (1805–1875) kootut sadut. Satusedän oman kehdon ääressä ei ollut lahjan tuojista tungosta. Köyhän kodin äiti oli alkoholisti, ja masennukseen taipuvainen isä kuoli nuorena. Mielikuvitus ja kunnianhimo kuitenkin potkivat poikaa kohti maailmanmainetta.

Dokumentti seuraa Andersenin jälkiä, pohtii tämän homoseksuaalisuutta ja jättää nälän klassikkosatuihin. Lumikuningatarta vilautetaan somana neuvostoliittolaisena animaationa, Todellista prinsessaa balettina ja Pientä merenneitoa
historiallisena paperiteatteri-versiona. (Saksa 2020)

The Game – Oletko valmis peliin?

TV5 klo 22.00

*** Lauantain Game Nightissa ystävysten roolipeli lipsahti todellisiksi hengenvaaroiksi. David Fincherin jännitysdraamassa pyörittiin samassa hämmennyksen tilassa jo pari vuosikymmentä aiemmin. Michael Douglas on bisnesmies, jonka velipoika Sean Penn ilmoittaa mukaan painajaismaiseen peliin. Aikanaan vähän hämärältä vaikuttanut elokuva näyttää tänään enteelliseltä: todellisuus kun on alkanut monille muuttua mielipideasiaksi. (USA 1997)

Nyt!

Yle Teema & Fem klo 21.56

*** Kun alkoi vaikuttaa, ettei Vietnamin sotaa pysäytä mitään, pari anarkistia heitti ehdotuksen, että Keski-Euroopassa pitäisi polttaa tavarataloja – ikään kuin maistiaisina siitä, mitä Kaakkois-Aasiassa tapahtuu. Tapaus innoitti Eija-Elina Bergholmia kirjoittamaan ja Reima Kekäläistä ohjaamaan tv-näytelmän. Nyt! on 1970-luvun taitteelle tyypillistä teatterin, tiedostamisen ja provosoinnin mylläkkää, joka arvatenkin monissa tuon ajan kokeneissa aiheuttaa voimakkaan allergiareaktion.

Toisille elämys saattaa olla jopa raikas: joskus on tv:ssä kehdattu suorastaan härnätä katsojaa. Raastupaan astuvat Eero Melasniemi ja Kari Franck. (Suomi 1969)

Menot