fbpx
Kulttuuri

Kirja-arvio: Seikkailusta sitoutumiseen

Nelli Hietala. Kuva Pekka Rautiainen

Nelli Hietala: Elämää eteisessä, Miia Martikainen. Karisto 2019. 212 s.

Kesäloma on alkanut, ja lukionsa päättäneiden nuorten naisten Miian ja Annan tavoitteena on viettää elämänsä kesä reissaten ympäri Eurooppaa Nelli Hietalan romaanissa Elämää eteisessä, Miia Martikainen.

Vapaaehtoisina festareilla työskentelevien tyttöjen suunnitelmat ottavat kuitenkin uuden muodon, kun Anna ihastuu komeaan ulkomaalaistaustaiseen Eduardoon. Seikkailunhaluisesta Miiasta poikaystävä Taneli puolestaan alkaa tuntua enemmänkin taakalta.

Yllättävien juonenkäänteiden jälkeen Miia päätyy pakettiautoon Turkuun pitkäaikaisen ihastuksensa Jeren kanssa. Yhtäkkiä sitoutuminen ei vaikutakaan niin kamalalta.

Teemoinaan ystävyys, rakkaus ja aikuistuminen kirja vie minäkertoja-Miian johdolla juonta sujuvasti eteenpäin. Elämää eteisessä, Miia Martikainen kertoo uskottavasti nuoren naisen kasvutarinan aikuisuuden kynnyksellä ja sivuaa samalla eri kulttuurien omimista sekä ihmisiin kohdistuvia ennakkoluuloja.

Teoksen juonen kulkua on helppo seurata, ja teksti on kepeän kuvailevaa. Päähenkilön ajatusten ylianalysoinnin voi kokea ajoittain ärsyttäväksi, mutta se sopii kuitenkin kirjassa kuvattavaan nuoruuden epävarmuuteen.

Kokonaisuutena kirja on hyvä nuortenkirja, ja sen loppuratkaisu on toteutettu hyvin.

Menot