Kulttuuri Hämeenlinna

Sibelius-seuran uusi puheenjohtaja Juhani Koivisto: Syksyn megatapahtuma tulee saamaan valtakunnallista huomiota

Aina kun täällä syntymäkodissa käy, rupeaa miettimään sitä, että hän on oikeasti syntynyt täällä, sanoo Sibelius-seuran uusi puheenjohtaja Juhani Koivisto vaikuttuneena. Kuva: Pekka Rautiainen
Aina kun täällä syntymäkodissa käy, rupeaa miettimään sitä, että hän on oikeasti syntynyt täällä, sanoo Sibelius-seuran uusi puheenjohtaja Juhani Koivisto vaikuttuneena. Kuva: Pekka Rautiainen

Pianisti Erkki Korhosen kymmenvuotinen kausi Hämeenlinnan Sibelius-seuran puheenjohtajana päättyi tämän vuoden alussa. Ohjat on nyt ottanut käsiinsä Kansallisoopperan päädramaturgi Juhani Koivisto.

Koivisto kertoo olleensa imarreltu, kun hänelle ehdotettiin puheenjohtajuutta, mutta myös epäröineensä.

– Ihan sen takia, että minulle sattui työurani varmaan kiireisin vaihe viime vuoden loppuun ja vuodenvaihteeseen. Käytännössä Erkki ylipuhui minut.

Jää-oopperan libretto, lasten miniooppera Carmen ja historiakirjat Kansallisoopperan kuorosta sekä Kuhmon Kamarimusiikista alkavat olla Koiviston työpanoksen osalta valmiita.

– Vähitellen pääsen perehtymään seuran asioihin.

Lisää esiintymisiä laitoksiin

Vuonna 1958 perustettu Sibelius-seura julkaisee toimintaohjelmansa vasta kevätkokouksen jälkeen, mutta se tulee sisältämään paljon tuttuja ja hyväksi todettuja tapahtumia. Suosittujen konserttimatkojen järjestäminen jatkuu, samoin kesämatineat Sibeliuksen syntymäkodissa yhteistyössä Sibelius-opiston kanssa.

Seura ei järjestä perinteisiä konsertteja, mutta esiintymisiä laitoksissa Koivisto haluaa ehdottomasti lisätä.

– Paljon puhutaan hoitokotien ongelmista ja fyysisestä hoidosta, mutta virkistystoiminta on ihan yhtä tärkeää.

– Moni ei ehkä tiedä, että seura teki viime vuonna 40 vuotta tällaista laitosesiintymistä.

Syksylle suunnitteilla megatapahtuma Sibeliuksen kunniaksi

Syksylle on luvassa ainakin kaksi Studia Generalia -iltaa, minkä lisäksi ohjelmassa näkyvät tasavuodet. Elokuussa tulee kuluneeksi 150 vuotta Armas Järnefeltin syntymästä ja marraskuussa 100 vuotta Sibeliuksen viidennen sinfonian uudistetun version ensi-esityksestä.

– Järnefelt oli sukulainen ja kollega, jolla oli suuri vaikutus Sibeliuksen elämään ja uraan ja viides sinfonia on Sibeliuksen kaikkein merkittävimpiä teoksia, sanoo Koivisto.

Säveltäjämestarin syntymäpäivän juhlinta joulukuussa ei perusteluja kaipaa, mutta syksyksi suunnitellusta todellisesta megatapahtumasta Koivisto puhuu vielä vihjaten.

– Se tulee varmasti saamaan valtakunnallistakin huomiota. Jotain kaikille kaupunkilaisille tarkoitettua hyvin jännittävää, jollaista ei ole aikaisemmin ollut.

Seuran jäsenmäärä kasvussa

Juhani Koiviston mielestä hän on uudessa roolissaan erilaisessa tilanteessa kuin edeltäjänsä, sillä Sibeliuksen 150-juhlavuoden aikana, vuonna 2015, ihan kaikille taisi tulla selväksi, missä säveltäjä on syntynyt.

– Sellaista perustyötä ei varmasti enää tarvitse tehdä.

Hän myös uskoo, että mahdollisesta Janne-väsymyksestä on ehditty toipua ja ainakin seuran kasvussa oleva jäsenmäärä tukee käsitystä. Noin 270 jäsenellä Hämeenlinnan seura on kooltaan maan suurin, mahdollisesti jopa maailman suurin Sibelius-seura.

Jäsenistön sukupuoli- ja ikärakenne on tuttu kaikista kulttuurinkulutustutkimuksista. Enemmistö koostuu yli 50-vuotiaista naisista.

Koivisto itse on ikääntyessään keskittynyt entistä enemmän nimenomaan lapsille ja nuorille suunnatun kulttuurin tekemiseen, esimerkkinä vaikkapa lasten balettikirja ja päiväkoti-ikäisille tarkoitetut puolia tuntia kestävät minioopperat.

– Yli 50-vuotiaat naiset tuntevat kulttuurin ja tietävät mitä haluavat. Se väestöryhmä ei enää tavallaan tarvitse erityistä lähestymistä.

Koivisto ei ole varma, pystyykö hän seuran puheenjohtajana auttamaan nuoria laulajia ja muusikkoja samaan Hämeenlinnassa enemmän esiintymistilaisuuksia, mutta ainakin hän aikoo yrittää. Samaa ajattelua hän haluaa soveltaa kulttuuriin laajalla rintamalla.

– Haluan, että seura ylläpitää Hämeenlinnan kulttuurikaupungin imagoa ja pyrkii tuomaan kulttuuria eri paikkoihin. Toivon, että pääsemme mahdollisimman paljon yhteistyöhön eri järjestöjen kanssa.

Sibeliuksen Hämeenlinnan voisi päivittää

Vastaus kysymykseen, onko jokin puoli Sibeliuksesta jäänyt uuden puheenjohtajan mielestä liian vähälle valotukselle, tulee todella nopeasti.

– On.

Sibelius-seura julkaisi vuonna 1990 kirjan Sibeliuksen Hämeenlinna, mutta Koiviston mielestä aika on kypsä sen päivittämiselle.

– En usko, että varsinaisia uusia arkistolöytöjä on tehtävissä, mutta tarvitaan hyvin kirjoitettu ja hienosti kuvitettu kokonaisesitys siitä, minkälaista oli Sibeliuksen elämä Hämeenlinnassa. Minkälainen oli Hämeenlinna, musiikkivaikutteet ja kulttuuriympäristö.

– Vaikka Sibeliuksen varsinainen opiskelu ja tuotanto käynnistyivät muualla, hänen juurensa ovat kuitenkin täällä. Harmi, ettei lapsuudenkotia ole enää olemassa.

Koivisto on tainnut tehdä jo päätöksen seuraavan kirjansa aiheesta. HÄSA