Kulttuuri Hämeenlinna

Sinfonia Lahti soittaa kaksi kertaa Verkatehtaalla – Turvavälit pidetään lavalla ja katsomossa

Muuten konserttisyksy on osittainen arvoitus. Verkatehtaan kalenterissa on tapahtumia, joiden toivotaan onnistuvan, mutta luvata ei voi.
Verkatehtaan toimitusjohtaja Janne Auvinen suunnittelee pienimuotoista konserttitarjontaa mahdollisesti vielä peruttavien tilaisuuksien tilalle. Kuva: Pekka Rautiainen
Verkatehtaan toimitusjohtaja Janne Auvinen suunnittelee pienimuotoista konserttitarjontaa mahdollisesti vielä peruttavien tilaisuuksien tilalle. Kuva: Pekka Rautiainen/arkisto

Konserttisyksystä tulee joka tapauksessa loppukevättä vilkkaampi. Loppukeväästä ei järjestetty mitään, mutta nyt tiedossa on sentään jotain.

Vain tämän verran on mahdollista luvata.

Syksyn näillä näkymin varmimmat konsertit ovat Sinfonia Lahden esiintymiset Vanaja-salissa 7.10. ja 11.11.

Sinfonia Lahden esiintyminen näyttää tällä hetkellä Verkatehtaan ainoalta konsertilta lokakuussa. József Hársin johtamassa kokonaisuudessa soittaa solistina nokkahuilisti Eero Saunamäki. Luvassa on musiikkia Telemannista Respighiin ja 1700-luvun hoveista 1930-luvun uusbarokkiin.

Molemmat konsertit järjestetään niin, että sekä yleisöllä että orkesterilla on turvavälit.

 

Muu syksy etenee Verkatehtaan toimitusjohtajan Janne Auvisen mukaan siten kuin talon ohjelmistokalenterissa lukee, jollei muutoksia tule. Luultavasti niitä tulee.

– Tämä on vaikea kysymys. Tiedossa ovat vasta syyskuun määräykset ja rajoitukset, joiden mukaan edetään. Tämän hetken tiedon mukaan rajoitukset poistuvat lokakuun alussa, mutta se näyttää epätodennäköiseltä.

Auvinen huomauttaa, että epävarmuus saa yleisön harkitsemaan ja pitkittämään lipunostoa, mikä taas saa tapahtumajärjestäjät harkitsemaan siirtoa tai peruutusta.

 

Verkatehdas ei ole kuitenkaan menossa talona kokonaan kiinni, vaikka tapahtumia onkin vähän. Janne Auvinen suunnittelee opetus- ja kulttuuriministeriön avustusten käyttämistä pienimuotoisiin konsertteihin syksyn aikana.

– Vaikka peruutuksia tulisi lisää, itsellämme on mahdollisuus toteuttaa pienen yleisön klubimaisia tapahtumia, hän miettii.

– Jos tapahtumajärjestäjät eivät tuo konsertteja, voimme tehdä niitä itsekin.

 

Vaikka saleissa on vielä syksyn ajan melko hiljaista, musiikki saattaa soida muissa tiloissa.

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri on saanut Hämeenlinnan kaupungilta rahaa yleishyödyllisiin konsertteihin, joten sen on joka tapauksessa keskityttävä esimerkiksi koulukonsertteihin. Rahaa niin sanottuihin tavallisiin konsertteihin ei tullut lainkaan.

– Seuraavaksi vuorossa on koulukonsertteja, ja jos sairaala tai vanhainkodit ottavat konsertteja, niin myös niitä, kertoo orkesterin intendentti Markku Jokinen.

Koronavirus hankaloittaa luonnollisesti myös kaupunginorkesterin toiminnan suunnittelemista.

– Tässä vaiheessa ei ole tarkkaa käsitystä, mitä voi tehdä ja missä. Kaikki on koronan takia vähän levällään – kuin ne Jokisen eväät.

Orkesteri koettaa syksyllä saada uusia tilaisuuksia esittää viime keväältä peruttuja konserttejaan.

 

Kaupungin taloustilanteen vuoksi Jokinen ei odota ensi vuodelle parannusta kaupunginorkesterin avustuksiin, vaikka orkesteri on elänyt miniavustuksilla jo vuosia.

Orkesteri vie kuitenkin mielellään musiikkia kouluihin. Jokinen muistuttaa, että näissä konserteissa kasvatetaan tulevaisuuden yleisöjä.

– Jos Verkatehdas haluaa 20 vuoden päästä järjestää klassisen musiikin konsertteja, nykynuorista se riippuu. Koulukonserttien vaikutus näkyy silloin, jos on näkyäkseen, hän sanoo.

– Peruskoululaiset ovat tärkeä kohderyhmä. 20 vuoden päästä he päättävät, pistävätkö rahaa klassisen musiikin pääsylippuun vai menevätkö mieluummin ravintolaan.

 

Seurakunnan konserttilistassa komeilee ainakin toistaiseksi viime keväältä peruttu Missa Solemnis -konsertti.

Musiikkia linnassa -konserttisarjan kanssa yhteistyössä ja Kulttuurirahaston tuella tuotetun konsertin oli jo maaliskuussa tarkoitus juhlistaa Beethovenin 250-vuotisjuhlavuotta. Uusi yritys on näillä näkymin sunnuntaina 18.10. Hämeenlinnan kirkossa.

Konsertin johtaa Heikki Seppänen, ja esiintymässä ovat Tawastia Sinfonia ja kanttorikuorot Gloria ja Vox Cantorum.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan tapahtumakalenterissa näkyy ainakin tällä haavaa myös Diandran kirkkokonsertti joulukuulle.

Diandran on tarkoitus esiintyä orkestereineen Hämeenlinnan kirkossa lauantaina 19.12.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut johtavaa kanttoria, Musiikkia linnassa ry:n puheenjohtajaa ja Missa Solemniksen johtajaa Heikki Seppästä kommentoimaan konserttien toteutumista. HÄSA

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic