fbpx
Kulttuuri Hämeenlinna

Suiston viiden vuoden saneerausohjelma nyt lopussa – Tulevaisuus näyttää valoisalta, vaikka kilpailu liveyleisöstä on kiristynyt Hämeenlinnassa

Vaikka Helsingissä ja Tampereella rokkiklubit ovat sulkeneet oviaan, ei
Suiston yrittäjä Ukri Kokkonen on huojentunut, että klubi pääsi yrityssaneeraukseen. Helpotuksesta voi kuitenkin huokaista vasta, kun velat on maksettu 2019 loppuun mennessä. Kuva: Toni Rasinkangas
Taannoinen joukkorahoituskampanja loi uskoa Ukri Kokkoseen. Uskominen on kannattanut, sillä Suiston talous on nyt paremmassa tasapainossa. Arkistokuva vuodelta 2017. Kuva: Toni Rasinkangas

Suisto-klubin vuonna 2014 hakema yrityssaneerausohjelma saadaan pian päätökseensä.

Klubin yrittäjä Ukri Kokkosen mukaan saneeraukset maksettiin pois viime vuoden lopussa, ja nyt klubilla odotetaan enää ohjelman loppupäätöstä, ennen kuin se saadaan finaaliin.

Kokkosen mukaan talous on jo paremmassa tasapainossa, ja tulevaisuus näyttää valoisammalta kuin vielä pari vuotta sitten.

Vuonna 2017 klubi kävi lähellä konkurssia, mutta verovelat saatiin silloin hoidettua. Samana vuonna Suisto keräsi rahaa toimintaansa myös joukkorahoituskampanjalla. Kokkosen mukaan kampanja sujui hyvin: rahaa saatiin helpottamaan tilannetta, mutta sitäkin tärkeämpää oli usko.

– Mesenaattikampanjan suurin voimavara oli huomata, miten tärkeäksi ihmiset kokivat työn jota teemme, Kokkonen sanoo.

Monipuolinen tarjonta on aina riski

Hämeenlinnan kokoisessa kaupungissa vastavirtaan uivan klubin pyörittäminen on Kokkosen mukaan vaikeampaa kuin esimerkiksi Helsingissä tai Tampereella.

Suuremmissa kaupungeissa on kuitenkin myös enemmän tarjokkaita vaihtoehtoisemman musiikin ystäville.

– Hämeenlinnassa yö- ja iltaelämä ei välttämättä ole yhtä aktiivista, jo ihan väkimäärästäkin johtuen. Mutta koskaan ei varmaan ole kovin helppoa tehdä marginaaliohjelmaa, niin suuressa kuin pienessäkään kaupungissa. Ei ole tarkoituskaan, että se olisi maailman helpointa, kun haluamme tarjota monipuolista kulttuuria, Kokkonen arvioi.

Monipuolisessa esiintyjäkaartissa on omat riskinsä, mutta Kokkosen mukaan se on myös klubin vahvuus.

– Menisi itseltänikin maku koko hommasta, jos lähtisi vain hakemaan jotain täysin varmaa. Ohjelman rikkaus on tärkeää sekä meille että varmasti yleisöllekin.

Kilpailu ruokkii ulkona käymistä

Vuonna 2020 keikkatarjonta Hämeenlinnassa kasvoi entisestään, kun Bar Skogster aloitti jokalauantaiset livemusiikki-illat.

Kokkonen ei kuitenkaan koe niiden syövän leipää Suistolta.

– Liikumme pitkälti omalla akselillamme, ja yleisöä riittää yllättävän hyvin useampaankin paikkaan. Se, että kaupungissa tapahtuu enemmän, ruokkii ihmisten ulkona käymistä, Kokkonen sanoo.

– Joskus tulee päällekkäisyyksiä, muttei sille voi mitään. Parempi se on, että on tarjontaa.

Vaikka monet rokkiklubit ovat lopettaneet viime vuosina toimintansa Helsingissä ja Tampereella, ei Kokkonen ole nähnyt vastaavaa kehitystä Hämeenlinnassa. Väkeä on pikemminkin ollut liikkeellä jopa enemmän.

– Live antaa illanviettoon erilaisen klangin, ei mennä vain bisselle, vaan mennään katsomaan keikkaa.

Kevään ja kesän osalta Kokkosella ja Suistolla ei ole erikoisempia suunnitelmia. Kokkonen kertoo, että eteenpäin mennään samalla radalla – keskitytään hyviin keikkoihin.

Juttu on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 4.3.2020.

Lue lisää: Suisto jatkaa täysillä eteenpäin

Suisto

Hämeenlinnan Verkatehtaalla sijaitseva Suisto-klubi perustettiin vuonna 2009 Ukri Kokkosen ja Kristian Schmidtin toimesta.

Vuonna 2017 Suisto vältti konkurssin ja aloitti joukkorahoituskampanjan. Mesenaatti-kampanjassa oli silloin mahdollisuus maksaa 25–5 000 euroa klubin hyväksi. Minimisummalla sai alennuksia baarin tuotteista ja maksimisumman maksaville tarjottiin ikuista VIP-jäsenyyttä.

Kevään ja alkukesän aikana Suistolla on luvassa noin 30 keikkaa. Esiintyjäkaarti vaihtelee aina Maustetytöistä Muskaan.

Menot