Kulttuuri

Kirja-arvio: Suomalaisten rahat huijattiin Onecoineilla – Euroopan viranomaiset nukkuivat

Petteri Järvinen: Onecoin – suuri bittirahahuijaus. Docendo 2020. 239 s.
Onecoinin pääkonttori oli Bulgarian Sofiassa, jonne kerättiin miljardeja euroja Euroopasta, Afrikasta ja Aasiasta.

Suomen viranomaiset ja toimittajat seurasivat toimettomina, kun bulgarialaiset huijarit jymäyttivät tuhannet suomalaiset sijoittamaan miljoonia euroja Onecoin-valuuttaan.

Näin paljastaa tietokirjailija Petteri Järvinen kirjassaan Onecoin – suuri bittirahahuijaus. Järvinen avaa pyramidihuijauksen niin tarkasti kuin sen voi avata yksin ilman viranomaisten tutkintaa.

Onecoinista piti tulla menestyksellinen kryptovaluutta, mutta itse asiassa puheissakaan ei ollut kyse kryptovaluutasta eikä rahaa ollut ikinä tarkoitus edes laskea liikkeelle. Bulgarialainen ”kryptokuningatar” Ruja Ignatova keräsi yli 3 miljardia euroa ”koulutuspaketteina”, jotka todellisuudessa olivat eräänlaisia optioita Onecoinista.

Viranomaiset reagoivat tosissaan Onecoin-huijaukseen vain Yhdysvalloissa, jossa valuuttaa ei uskallettu kaupata. Yhdysvallat on vanginnut Ruja Ignatovan veljen Konstantin Ignatovin, Onecoinia johtaneen Sebastian Greenwoodin ja Onecoinin amerikkalaisen rahanpesijän. Rahanpesututkinta on paljastanut Ignatovan ja Greenwoodin sähköpostit, joiden mukaan tavoitteena oli ”take the money and run” ja ”we are not mining – but telling people shit”.

Ruja Ignatova on kadonnut. Hän sai mukaansa 500 miljoonaa euroa.

 

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Ruja Ignatova oli Onecoinin ”kryptokuningatar”.

 

Petteri Järvinen analysoi tarkasti, miten säälittävästi tavalliset ihmiset lankeavat kerta toisensa jälkeen näihin pyramidi- ja Ponzi-huijauksiin. Oli kyse Wincapitasta, Onecoinista tai mistä tahansa, kuvio on täysin sama. Suomessa jopa samat henkilöt pyörittävät näitä huijauksia ja kulkevat edelleen vapaina.

Ihmisluonteelle emme voi mitään. Aina löytyy niitä, jotka ovat V.I. Leninin nimeämiä ”hyödyllisiä idiootteja”.

Tiedämme, miten läpimätiä ovat Bulgarian viranomaiset. Emme ole tienneet, että muista eurooppalaisista viranomaisista on tullut toimintakyvyttömiä nahjuksia.

 

Järvinen esittää hyvän esimerkin siitä, miten hampaattomasti Suomen viranomaiset suhtautuivat Onecoinin toimintaan. Jos Järvinen olisi myynyt leipiä 50 eurolla ja lahjoittanut jokaiselle ostajalle viinapullon, kaupan kohteena olisi ilman muuta pidetty viinaa. Leipää pidettäisiin vain tapana kiertää alkoholin myynnistä säädettyjä lakeja.

Onecoinin väki myi koulutuspaketteja, joiden teksti oli kopioitu netistä. Kylkiäisenä sai lupauksen bittirahoista, joita ei koskaan laskettu liikkeelle. Onecoinin edustajat kertoivat avoimesti, että jos he olisivat myyneet bittirahoja, he olisivat ilmeisesti tarvinneet Finanssivalvonnan luvan ja virallisesti hyväksytyt myyntiesitteet. Myyjien olisi pitänyt olla koulutettuja ja lisensioituja sijoitusneuvojia.

Onhan viina eri asia kuin tyhjä bittivaluutta. Ihminen selviää viinapullon krapulasta. Miten voit selvitä, jos kuulut niihin, jotka ovat antaneet huijareille miljardeja? Järvinen arvioi, että monet jatkavat osallistumalla seuraavaan pyramidihuijaukseen. HÄSA

Menot