Kulttuuri Riihimäki

Suomen lasimuseo esittelee uutuusnäyttelyissään tanskalaista muotoilua ja Nathalie Lautenbacherin lasitöitä

Tanskalaisen Per Lütkenin lasitöitä. Lütken (1916–1998) suunnitteli yli 3000 lasiesinettä työskennellessään Holmegaardin lasitehtaassa yli 50 vuoden ajan. Kuvaaja: -

Suomen lasimuseossa on avautunut näyttely Made in Denmark – Tanskalaista muotoilua vuodesta 1900.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä saksalaisen Grassi-museon kanssa. Tanskalainen muotoilu on ollut tärkeä osa Grassin kokoelmia museon perustamisesta, vuodesta 1874 lähtien. Museo on kartuttanut tanskalaisten esineittensä kokoelmaa tasaisesti ja viime vuosina se on saanut huomattavia kokoelmalahjoituksia.

Näyttelyn esineet esittelevät tiettyjä esteettisiä näkemyksiä ja ovat osoituksia korkeatasoisen muotoilun ja käsityön arvostuksesta. Tämä pätee niin yksittäisiin

hopeaesineisiin kuin sarjatuotantona valmistettuihin teräs- ja muoviesineisiinkin.

Näyttely antaa monipuolisen kuvan tanskalaisen muotoilun kehityksestä. Tanskalaisessa taideteollisuudessa näkyvät samat tyylilliset suuntaviivat kuin muuallakin Euroopassa ja maailmalla.

Nathalie Lautenbacher: Un Petit Pot (Iittala Artworks). Kuvaaja: Timo Junttila

Lasimuseon toinen uusi näyttely on Nathalie Lautenbacherin Glass Works. Suomalais-ranskalainen Nathalie Lautenbacher (entinen Lahdenmäki, s.1974) valmistui vuonna 1999 Taideteollisesta korkeakoulusta, keramiikka- ja lasitaiteen laitokselta.

Valmistuttuaan Lautenbacher perusti keramiikkatyöhuoneen ja on keskittynyt työssään erityisesti keramiikkaan materiaalina: astioiden pientuotantoon ja uniikkeihin teoksiin.

Näyttely esittelee Lauterbacherin lasituotantoa vuosien varrelta. Ensimmäiset Natal-sarjan maljakot tulivat Iittalan tuotantoon Lautenbacherin opiskeluaikana vuonna 1997. Hän jatkoi lasisuunnittelua riihimäkeläisen lasinpuhaltajan Jaakko Liikasen studiolla.

Kuumankestävästä värilasista valmistettu Pupulu-teeastiasto syntyi puolestaan yhteistyönä Kolme Designin kanssa ja Harkko ja Padat -nimillä kulkevat teossarjat Nuutajärven lasitehtaalla sen

lakkauttamista edeltävänä kesänä vuonna 2013.

Made in Denmark – Tanskalaista muotoilua vuodesta 1900 -näyttely avoinna 21. huhtikuuta asti.Nathalie Lautenbacherin näyttely Glass Works avoinna 5. toukokuuta asti.