Kulttuuri Riihimäki

Suomen puupiirtäjät esittäytyvät Riihimäellä – Lauantain Museoiden yössä näyttelyssä vedostamaan pääsee myös yleisö

Riihimäen taidemuseossa on kesän ajan esillä Suomen puupiirtäjien seuran yhteisnäyttely.
Tuula Moilanen opiskeli puupiirtämistä Japanissa yli 20 vuotta. Palattuaan Suomeen hän perusti Suomen puupiirtäjien seuran, jonka jäsenistö esittäytyy tänä kesänä Riihimäen taidemuseossa. Kuva: Sara Aaltio
Tuula Moilanen opiskeli puupiirtämistä Japanissa yli 20 vuotta. Palattuaan Suomeen hän perusti Suomen puupiirtäjien seuran, jonka jäsenistö esittäytyy tänä kesänä Riihimäen taidemuseossa. Kuva: Sara Aaltio

Kanta-Hämeen taidekentälle on sattunut oikea puupiirtäjien kesä, kun sekä Hämeenlinnan että Riihimäen taidemuseoissa on esillä suomalaisten puupiirtäjien teoksia.

Siinä missä Hämeenlinnan taidemuseossa ensi vuoden helmikuuhun asti esillä oleva Kalle Carlstedtin näyttely esittelee suomalaisen puupiirtämisen historiaa, voi Riihimäellä käydä kesän ajan katsomassa, miltä suomalainen puupiirtäminen näyttää tänä päivänä.

 

Monipuolisuus valttikortti

Riihimäen taidemuseon Hiertäen ja hangaten -näyttely on Suomen puupiirtäjien seuran yhteisnäyttely, jossa on esillä teoksia 53 puupiirtäjältä.

– Monipuolisuus on näyttelyn valttikortti. Näyttelyn teokset edustavat oikeastaan kaikki mahdollisia puupiirtämisen tekniikoita, näyttelyn koonneeseen työryhmään kuuluva puupiirrostaiteilija Tuula Moilanen kertoo.

Myös Moilaselta itseltään on näyttelyssä muutama teos.

Teosten lisäksi näyttelyssä voi tutustua puupiirrosten tekoprosessiin. Esillä on työvälineitä ja teos, jossa jokainen työvaihe on tehty näkyväksi.

 

Puupiirtäjien oma yhteisö

Tuula Moilanen ihastui puupiirtämiseen teini-ikäisenä.

Suomen puupiirtäjien seura perustettiin viisi vuotta sitten Moilasen aloitteesta.

Moilanen palasi vuonna 2012 Suomeen yli 20 Japanissa vietetyn vuoden jälkeen.

– Lähetin kyselyä Suomen taidegraafikoille, että ketkä heistä ovat puupiirtäjiä ja että olisiko mahdollista muodostaa jonkinlainen puupiirtäjien oma klubi, Moilanen kertoo.

Ensimmäisten päivien aikana hänen sähköpostiinsa tuli yli 40 yhteydenottoa.

Suomen puupiirtäjien seuran idea on toimia yhteisönä puupiirtäjille. Näyttelyiden lisäksi seuran jäsenet tekevät yhdessä esimerkiksi materiaalitilauksia postikulujen pienentämiseksi.

Seura ei ole rekisteröity yhdistys, jotta sen toiminta olisi mahdollisimman vapaata.

– Pidämme kyllä kokouksia, mutta skippaamme puheenjohtajan, sihteerin ja rahastonhoitajan.

Nykyään seuraan kuuluu 82 puupiirtäjää ympäri maata. Suurin osa heistä on ammattitaiteilijoita.

– Otamme toimintaan mukaan taiteilijoita, jotka ovat vannoutuneita puupiirtäjiä, mutta myös heitä, jotka ovat innostuneet puupiirtämisestä vastikään ja joille se on vielä harrastus. Tällä tavalla haluamme saada mukaan myös puupiirtäjien uutta polvea.

 

”Kaivertaminen on ihanaa”

Moilanen itse innostui puupiirtämisestä jo 16-vuotiaana. Hän kertoo ihastuneensa sen fyysisyyteen.

– Jäin aivan koukkuun siihen. Puun kaivertaminen oli yksinkertaisesti ihanaa.

Opettaessaan myöhemmin grafiikkaa Jyväskylässä hän näytti oppilaille diasarjaa puupiirroksista. Puupiirros on lähtöisin Japanista, joten dioihin oli kuvattu myös japanilaisia teoksia.

– Oppilaani kysyivät yhdestä japanilaisesta teoksesta, miten se oli tehty. Tajusin, etten tiennyt. Asia jäi vaivaamaan minua.

Moilanen tilasi kirjaston kautta ulkomailta japanilaista puupiirrosta käsitteleviä teoksia. Hän sai käsiinsä hienoja, tekniikkaa kuvailevia kirjoja, mutta kaikki ohjeet olivat japaniksi.

– Silloin tajusin, että minun täytyy lähteä sinne itse. Muutin vuonna 1989 Japaniin. Minun piti olla siellä yksi vuosi, mutta olinkin 23, hän nauraa.

 

Suosio kasvanut

Hiertäen ja hangaten -näyttelyn ainoa teema on puupiirtäminen. Teosten aiheet vaihtelevat luonnosta ja eläimistä muotokuviin ja jopa ajankohtaisiin aiheisiin.

Moilanen kertoo, että kiinnostus puupiirtämistä kohtaan Suomessa on kasvanut. Usein taiteilijoita viehättää Moilasen tapaan kaiverrusprosessi.

– Teoksia tehdään nykyään myös vesiväreillä, jotka ovat myrkyttömiä. Se on helpottanut prosessia. Kaikki on tehtävissä kotona käsin. HÄSA

Hiertäen ja hangaten – Suomen puupiirtäjien seura 11.5.–22.9.2019 ja Boheemielämää – Teoksia Riihimäen taidemuseon kokoelmista 11.5.2019–26.1.2020, Riihimäen taidemuseo, Temppelikatu 8

Päivän lehti

10.7.2020