Kulttuuri

Suosittelen-sarja: Anni Valtonen tarjoaa Kolumbiaa yksityisesti ja yleisesti

Mitä kauemmaksi Suomesta mennään, sitä kapeampi kuva ulkomaista usein piirtyy. Esimerkiksi Kolumbiasta kantautuu useimmiten huumeisiin ja väkivaltaisuuksiin liittyviä uutisia.

Nekin ovat maalle leimallisia, mutta Anni Valtonen tarjoaa tuoreessa kirjassaan Elämäni Kolumbia myös muita näkökulmia.

Maailman kuvalehden päätoimittajana nykyään työskentelevä Valtonen lähti Kolumbiaan ensi kertaa 1990-luvun puolivälissä. Hän jäi vuosiksi sille tielleen ja on siitä lähtien jakanut elämänsä suomalaisen ja kolumbialaisen kulttuurin kesken.

Teos kuvaa Kolumbiaa tavallaan kaksin silmin: journalistin ja yksityishenkilön. Valtonen käy läpi maan historiaa korruptioineen, huumekauppoineen ja Farc-sisseineen. Tämän ohessa hän kertoo maan muista elinkeinoista ja kulttuurista.

Teoksen ydin on yksityisessä. Valtonen kuvaa kiinnostavasti, tempaavasti ja mukavan vähäeleisesti omaa suhdettaan maahan, joka on monessa suhteessa täysin erilainen kuin Suomi.

Kolumbiassa esimerkiksi ahtaat sukupuoliroolit istuvat tiukemmassa kuin Suomessa, mutta lapset opetetaan huomioimaan muut ihmiset eikä tyttöjä ja poikia erotella Suomen tapaan, vaan lapset kasvavat ystäviksi sukupuolesta riippumatta.

Ilmavimmillaan teos on kuvatessaan kolumbialaista arkea. Valtonen kuljettaa mukanaan retkillään Andeilla ja Karibianmeren rannikolla, kertoo tavoista, tuoksuista ja ilmankosteudesta.

Anni Valtonen: Elämäni Kolumbia. Like 2020.

Päivän lehti

5.8.2020