Kulttuuri

Suuri Maalaustapahtuma kannusti valtakunnalliseen luovuuden puuskaan

Suomen kuvataiteen päivänä ympäri Suomen järjestettiin lähes 200 erilaista maalaustapahtumaa. Hattulan Lepaalle päivä houkutteli eri ikäisiä maalareita heti aamukymmeneltä.
Kuvataiteilija Josef Tomminen käytti työskentelyssään Lepaan viinitilalla vanhaa maalaustelinettään, jolla ei ollut ollut käyttöä 20 vuoteen. Teline on tarpeellinen ulkoilmassa tuulen takia. Kuva: Esko Tuovinen
Kuvataiteilija Josef Tomminen käytti työskentelyssään Lepaan viinitilalla vanhaa maalaustelinettään, jolla ei ollut ollut käyttöä 20 vuoteen. Teline on tarpeellinen ulkoilmassa tuulen takia. Kuva: Esko Tuovinen

Suomen kuvataiteen päivää ja Helene Schjerfbeckin syntymäpäivää vietettiin keskiviikkona ympäri Suomen maalaten.

Valtakunnallisen Suuren Maalaustapahtuman puitteissa järjestettiin lähes 200 itsenäistä tapahtumaa yli sadalla paikkakunnalla. Suurin osa tapahtumista oli kaikille avoimia ja maksuttomia, ja monet järjestetään ulkona.

Päivän päätapahtuma järjestettiin Helsingin Keskustakirjasto Oodissa. Aiempina vuosina päätapahtuma on järjestetty Lapinlahden lähteellä.

Graffiteja seinään

Suuren Maalaustapahtuman organisoi Suomen Akvarellitaiteen yhdistys, joka on järjestänyt tapahtumaa vuodesta 2012 lähtien.

– Alkuun tapahtuma oli hyvin pieni, mutta se laajeni valtakunnalliseksi Suomen 100-vuotisjuhlavuonna. Viime vuonna tapahtumissa oli päivän aikana maalaamassa jo yli 10 000 ihmistä, tapahtuman tiedottaja, hattulalainen Piela Auvinen kertoo.

Auvinen itse on valtakunnallisen tapahtuman lisäksi mukana järjestämässä Hattulan taiteilijaseuran koordinoimaa tapahtumaa Lepaan viinitilalla. Lisäksi hän järjestää päivän aikana kotonaan lasten- ja nuortenkoti Noisniemen asukkaille tarkoitetun tapahtuman, jossa nuoret tekevät Auvisen kodin ulkoseinään graffiteja.

– Kotini on näköetäisyydellä junaradasta, joten olen sanonut heille, että graffiteilla on potentiaalisesti tuhatpäinen yleisö, hän nauraa.

Ulkona maalaaminen antaa haastetta

Lepaan viinitilalle ensimmäiset maalaustelineet nousivat aamukymmeneltä.

Telineensä varjoisan puun alle pystyttänyt kuvataiteilija Josef Tomminen kertoo, ettei hänen ollut alun perin tarkoitus osallistua koko tapahtumaan, mutta Piela Auvinen oli saanut hänet houkuteltua mukaan.

– Maalaamiseni alkaa olla jo ehtoopuolella. En ole kahteen vuoteen tehnyt maalauksia, vaan keskittynyt puu- ja metalliveistoksiin ja -installaatioihin. Tällä telineellä en ole maalannut 20 vuoteen.

Tomminen kertoo rakentaneensa käyttämänsä maalaustelineen 1970-luvun loppupuolella. Tuolloin hän maalasi paljon luonnossa ja ikuisti myös Lapin luontoa.

– Ulkona maalatessa haasteena on valo, joka muuttuu koko ajan. Kerran yritin maalata Ylläs-tunturia, mutta viiden minuutin kuluttua se olisi pitänyt aina maalata eri tavalla. Malli piti painaa kerralla mieleen.

Tiia ja Kimmo Kerälä osallistuivat Lepaan maalaustapahtumaan Sirkku Rahunen-Ahtilan vinkkauksesta.

Mierolasta Lepaalle

Hattulan taiteilijaseuran puheenjohtaja Sirkku Rahunen-Ahtila kertoo tapahtuman järjestetyn viime vuonna vielä Mierolan sillalla. Paikka oli kuitenkin osoittautunut epäkäytännölliseksi rajoitetun parkkitilan takia.

– Mukana oli lähemmäs 20 innokasta maalaria.

Rahunen-Ahtila vetää Lepaan tapahtumaa, mutta maalaa päivän aikana myös itse sen minkä ehtii.

– Tässä on hyvä, kun välillä voi hakea kahvia ja pitää taukoa. Sen jälkeen teoksen näkee taas uusin silmin.

Rahunen-Ahtilan vinkkaamana paikalle on saapunut myös Tiia Kerälä, 7, isänsä Kimmo Kerälän kanssa.

Tiia Kerälä on ollut innokas maalari parivuotiaasta asti. Töissään hän käyttää sormi- ja vesivärejä.

– Pidän enemmän vesiväreistä, koska ne eivät sotke käsiä.

Maalaustapahtuman aikana hän arvelee maalaavansa kukkia, joita viinitilan myymälän terassilla on runsaasti malliksi.

Parasta on luova puuska

Vaikka maalaustapahtuman järjestää akvarellitaiteen yhdistys, Piela Auvinen korostaa, että tekniikka on vapaa. Tapahtumissa ei myöskään ole tarkoitus keskittyä mahdollisimman suureen osallistujamäärään, vaan luovuutta ruokkivaan tunnelmaan.

– Saimme jo viime vuonna viestiä, että jossain tapahtumassa saattoi olla vain kaksi osallistujaa, mutta he maalasivat koko päivän. On ihanaa, jos yksikin ihminen saa tästä luovan puuskan. HÄSA

Suuri maalaustapahtuma

Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen organisoima valtakunnallinen tapahtuma, joka juhlistaa 10.7. vuosittain Suomen kuvataiteen päivää ja Helene Schjerfbeckin syntymäpäivää.

Päivän aikana eri puolilla Suomea järjestetään yhteisiä maalaustapahtumia, jotka ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Tapahtumamuoto on vapaa. Perinteisten maalaustapahtumien lisäksi päivän puitteissa on järjestetty esimerkiksi vauvojen värikylpyjä.

Suomen kuvataiteen päivää liputettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2017. Nykyään se on suositeltu liputuspäivä.

Lisätietoja: www.maalaustapahtuma.fi

Päivän lehti

28.1.2020