Kulttuuri

Näyttelyarvio: Tampereella pääsee sukeltamaan syvälle sutaistuihin kuviin

Osamu Tezuka – Mangan jumala ja MangaMania! Esillä Tampereen taidemuseossa 5.1.2020 asti.
Osamu Tezukan erityisansioiksi on luettu elokuvamainen piirrostyyli, suurisilmäiset manga-hahmot ja erinomainen vauhdin ja liikkeen kuvaus. Astro Boy © Tezuka Productions

Jokainen tietää mangasta jotakin. Mutta tiesitkö, että sana ”manga” tarkoittaa kirjaimellisesti sutaistuja kuvia?

Tai että termin otti käyttöön Suuri aalto-teoksestaan tunnettu puupiirrostaiteilija Katsushika Hokusai (1760-1849) vuonna 1814 puhuessaan sarjallisista kuvistaan? Tai että mangaa on suomennettu vuodesta 1985 alkaen? Tai että ”mampu” tarkoittaa mangataiteessa symboleita, jotka visualisoivat tunnetiloja?

Tampereen taidemuseon alakerrasta löytyvä MangaMania!-näyttely tarjoaa kattavan paketin yleistietoa mangataiteesta.

Piirrä oma mangasi

Runsaasti tietoa sisältävä kokonaisuus on koottu visuaalisesti kiinnostavalla tavalla. Tietopaketit on jaoteltu sermeihin selkeästi ja tekstin rinnalla on paljon kuvamateriaalia.

Myös originaalipiirroksia on esillä, ja lukusalissa näyttelyvierailla on mahdollisuus tutustua eri lajityyppejä edustaviin mangateoksiin. Näyttelytilan keskelle on rakennettu piirustusalue, jossa vierailijat pääsevät kokeilemaan manga-piirtämistä – vieläpä kutsuvan runsaalla kokoelmalla erilaisia laadukkaita tusseja.

Vaikka mangan juuret voi nähdä Hokusain teosten kaltaisissa vanhoissa japanilaisissa puupiirroksissa, 1100-luvun kirjoituskääröissä tai jopa muinaisissa luolamaalauksissa, painottaa Kioton kansainvälinen manga-museo mangan syntyhistoriassa mieluummin modernia aikaa ja painotekniikan ja massamedian kehitystä.

Tezuka on Japanin Disney

Nykymuodossaan manga syntyi toisen maailmansodan jälkeen ja tärkein modernin mangan syntyyn vaikuttanut taiteilija, mangaka, oli Osamu Tezuka (1928-1989).

Taidemuseon kaksi ylempää kerrosta onkin omistettu Tezukan läkähdyttävän laajan tuotannon esittelyyn. Näyttelykokonaisuus käsittää lähes 200 Tezukan originaalipiirrosta sekä joitakin harvinaislaatuisia anime-filmejä. Tezukaa pidetäänkin paitsi mangan, myös animen isänä ja häntä on tituleerattu myös Japanin Walt Disneyksi.

Näyttelykokonaisuus nostaa Tezukan esiin laaja-alaisena tarinankertojana. Hänen piirrosjälkensä muuntui kulloiseenkin tarinaan sopivaksi ja hän loikin monia nykymuotoisen mangan piirustustekniikoista. Hänen erityisansioitaan ovat elokuvamainen piirrostyyli, suurisilmäiset manga-hahmot ja erinomainen vauhdin ja liikkeen kuvaus.

Näyttelykokonaisuus kaikkine tapahtumineen ja työpajoineen on Tampereen taidemuseolta ihailtava panostus, ja kiinnostavaa on myös se, että Tezukan näyttelyn teokset vaihdetaan näyttelyjakson puolivälissä, 12. marraskuuta.

Yhteistyössä Tezuka Productionsin kanssa toteutettu näyttely on ensimmäinen Tezukan museonäyttely Euroopassa ja tarjoaa erinomaisen sukelluksen tämän mangan jumalan monimuotoisiin maailmoihin.

 

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic