Kulttuuri

Sami Korhonen: "Virheen taulussa voi peittää vaikka ampumalla siihen"

Sami Korhonen on taitelija, joka ei lue sarjakuvia vain huvikseen. Hän antaa niille uuden elämän tekemällä niistä tauluja.
Hämeenlinnalainen graafikko Sami Korhonen viilaa Tuomari-sarjakuva-aiheista taulua. Pohja on tehty koivuvanerisesta liikennemerkistä. Kuva: Sara Aaltio
Hämeenlinnalainen graafikko Sami Korhonen viilaa Tuomari-sarjakuva-aiheista taulua. Pohja on tehty koivuvanerisesta liikennemerkistä. Kuva: Sara Aaltio

Hämeenlinnalaisella Sami Korhosella on kaveri, joka harrastaa ammuntaa.

– Yksi vaihtoehto on, jos kaveri ampuisi reiän otsaan, sanoo Korhonen.

Lahtaamisesta Korhonen ei puhu, vaan tekeillä olevasta taulusta, mutta ei ampumataulusta. Taulussa on Tuomarin tavaramerkki: pääkallologo.

– Porasin naulalle reiän liian syvälle taulun taakse, ja se näkyy häiritsevästi itse kuvassa. Läpimenevä reikä sopisi kuvaan hyvin Tuomari-hengen mukaisesti.

Tuomari on Marvel Comics -sarjakuvakustantamon fiktiivinen hahmo, jota ei säälistä tunneta ainakaan kuvitteellisessa alamaailmassa.

Korhonen puolestaan on hämeenlinnalainen graafikko, joka tekee käsitöinä tauluja vanhoista sarjakuvista ja liikennemerkeistä.

Eniten työssä aikaa menee kirppareilla kiertämiseen ja sarjakuvien lukemiseen. Ihan mikä tahansa ruutu ei kelpaa.

Idea lähti rullalaudoista

Korhonen on haalinut varastoonsa viitisenkymmentä käytöstä poistettua koivuvanerista liikennemerkkiä, joita hän käyttää pohjina sarjistauluihinsa.

Alun perin hän käytti liikennemerkkejä longboardien ja skeittilautojen tekemiseen. Idea sarjistaulujen tekemiseen syntyi niistä jääneistä hukkapaloista. Korhonen oli nimittäin somistanut rullalautojen pohjia sarjakuvakollaaseilla.

– Skeittilaudoille ei ole kovin suurta kysyntää, ja käsityönä niiden hintakin nousee korkeammalle kuin liikkeissä.

Yllättäen työskentelyvaiheista työläin osa ei ole vanerin leikkaaminen, kuvien liimaaminen ja lakkaaminen.

– Eniten aikaa vievät kirpputoreilla kiertely ja sarjakuvien lukeminen sekä kuvien valitseminen. Huono taulu ei mene kaupaksi.

 

Sami Korhonen valitsee sopivia ruutuja sarjakuvatauluihinsa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Minkälainen on hyvä sarjakuvataulu?

– Kuvan on oltava selkeä ja näyttävä. Erityisesti teksti tuntuu olevan ostopäätös, sanoo erilaisissa tapahtumissa taulujaan kauppaava Korhonen.

Suosituimmat taulut syntyvät Bill Watterssonin Lassi ja Leevi -sarjakuvan stripeistä.

– Lisään aina myydyn taulun Instagramiin, siellä eniten tykkäyksiä kerää kyseinen sarjakuva.

Yhtä lailla suosittua tavaraa ovat esimerkiksi Mustanaamio ja erilaiset supersankarit. Aku Ankka on kestosuosikki.

– Vanhempi väki on kysellyt Tex Willeriä ja ysärinuoret Prätkähiiriä ja Halinalleja. Hauskat läpät vetoavat. Mutta ei taulun tarvitse olla sarjakuvasta. Olen tehnyt tauluja muun muassa Rudolf Koivun satukirjakuvituksista vanhoista aapisista.

 

Siinä oli jo iso lista erilaisia hahmoja. Onko tekijänoikeuksien perään kyselty?

– Itse asiassa ei. Homma olisi laitonta, jos tekisin kuvista kopioita, esimerkiksi suurennoksia. Tämä on sama juttu kuin myisin käytetyn lehden. Esimerkiksi divarit myyvät käytettyjä lehtiä, eikä niistä tarvitse maksaa provikkaa minnekään.

 

Kuva: Sara Aaltio

Lehdissä on kahlattavaa, että sopiva kuva löytyy tauluksi. Missä suhteessa?

– Paha sanoa. Ehkä kilosta paperia päätyy sata grammaa tauluiksi. Tosin käyttämättömistä kuvista voi löytyä helmiä jälkikäteen.

 

Myyt taulujasi vain tapahtumissa muutaman kerran vuodessa. Tienaako sarjistauluilla hyvin?

– Onhan tämä sellaista kädestä suuhun -työtä. Tämä on vain osa työtäni, joka valtaosaksi pyörii graafisen luomisen ympärillä.

 

Graafinen ja luova suunnittelu ovat Korhosen intohimoja. Hän suosii valtaosassa töissään kierrättämistä. Kelloja on syntynyt esimerkiksi vanhoista vinyylilevyistä ja VHS-elokuvien koteloista. Pöytäkoristeet ovat hänen käsissään muuttuneet lampuiksi.

Korhonen on palkittu graafinen suunnittelija, joka tehnyt töitä muun muassa Kansallismuseolle (uudistettu Hämeenlinnan Vankilamuseo), erilaisille tuotantoyhtiöille ja musiikkialan artisteille.

Nykyään Korhonen työskentelee kipparina yhden miehen Caps Lock Helsinki -yrityksessään. Nimi viittaa siihen, että suurin osa hänen asiakkaistaan on Helsingistä.

– Yritän olla ylityöllistymättä, sillä luova mieli kärsii ähkystä, Korhonen kuittaa. HäSa

 

Sami Korhonen

Mitä tekee?

Yrittäjänä graafikon töitä, käsityöjuttuja sekä roudaushommia kirpputorilla. Harrastaa lautapelejä, jalkapalloa, futsalia sekä lentopalloa.

Perhe?

On, mutta yksityisasia.

Unelma?

Suklainen, hyvin rasva- ja sokeripitoinen kääretorttu lapsuudesta: unelmatorttu!

Motto?

Ota löysin rantein, älä jännitä. Ota vastaan mitä tarjoo elämä.

Mitä ajattelin, kun heräsin aamulla?

Yleensä aamuisin ei ole kovin paljon ajatuksia. Katson kellosta, kuinka monta tuntia syvää unta tuli nukuttua.

Millainen on hyvä työpäivä?

Sellainen, että saa valmiiksi jotain, johon itse on tyytyväinen.

Millainen on takkuinen työpäivä?

Ei sellaista oikein olekaan. Asioilla on tapana järjestyä.

 

Päivän lehti

23.1.2020