Kulttuuri Hämeenlinna

Taiteilijat eivät lannistuneet ilkivallasta: Ars Häme palaa isompana kuin koskaan – nyt uudessa kaupungissa

Hämeenlinnaan kesänäyttelynsä siirtänyt Ars Häme palaa entistäkin uljaampana.
Kesäkuun lopussa entisen kauppakeskus Linnan yläkerrassa avautuu kansainvälinen kattaus kantaaottavaa nykytaidetta. Kuvassa näyttelyyn osallistuvat kuvataiteilijat Tiina Nevalainen (vas.), Simo Ripatti, Anssi Taulu, Mika Karhu sekä kuraattori Maija Helasvuo. Kuva: Riku Hasari
Kesäkuun lopussa entisen kauppakeskus Linnan yläkerrassa avautuu kansainvälinen kattaus kantaaottavaa nykytaidetta. Kuvassa näyttelyyn osallistuvat kuvataiteilijat Tiina Nevalainen (vas.), Simo Ripatti, Anssi Taulu, Mika Karhu sekä kuraattori Maija Helasvuo. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinna saa ensi kesänä uuden kulttuurivetonaulan, kun taiteilijayhteisö Ars Hämeen iso kesänäyttely valtaa kesäkuun lopussa koko entisen kauppakeskus Linnan yläkerran.

Aiemmin Riihimäellä järjestetty nykytaiteen näyttely päätettiin siirtää Hämeenlinnaan sen viime kesänä kohtaaman ilkivallan jälkeen. Riihimäen kaupunki ja vanhan lasitehtaan omistaja eivät olleet halukkaita sijoittamaan tilojen vartiointiin, joten yhdistys kääntyi Hämeenlinnan kaupungin puoleen.

Kulttuuripäällikkö Janne Nieminen innostui asiasta. Paikaksi valikoitui entinen kauppakeskus Linna, jossa turvallisuusasiat ovat kunnossa. Sen yläkerrassa on yli tuhat neliötä näyttelytilaksi soveltuvaa tilaa.

Uutta kansainvälistä näyttelyä oli ehditty suunnitella jo lähes pari vuotta.

– Kun tila vaihtui, koko aiottu konsepti muuttui. Näytteille tulee muutamia teoksia, jotka oli valittu jo Riihimäelle, mutta teema meni täysin uusiksi, kertoo kesänäyttelyn kuraattori, kuvataiteilija Maija Helasvuo.

Shoppailu peittää turhautumisen

Näyttelyn teemoja ovat kohtuus, yhteys ja tasa-arvo.

– Ranskan vallankumouksessa luotiin ihanteiksi vapaus, veljeys ja tasa-arvo. Nämä arvot ovat johtaneet individualismin niin suureen lisääntymiseen, että hoidamme turhautumistamme ostelemalla, Helasvuo sanoo.

Hän ja näyttelyn toinen kuraattori Marja Bonada Walesista halusivat päivittää aikamme ihanteet. Näin muodostuivat näyttelyn teemat.

– Meidän pitäisi miettiä uudestaan, mihin tarvitsemme kauppakeskuksia, ostamista ja kuluttamista.

Jos turhautumista on lääkitty shoppailemalla, nyt sitä voi hoitaa taideteoksista nauttimalla.

– Taide on myös aina ollut mahdollisuus keskustella turvallisesti merkittävistä asioista.

Rullaportaisiin varta vasten

Helasvuo on suunnitellut ripustavansa Saksassa, Walesissa ja Suomessa tehdyt teokset vaateliikkeiltä tyhjiksi jääneisiin tiloihin eri osastoiksi – aivan kuten marketeissa.

Esille pääsee nykytaiteen koko kirjo maalauksista installaatioihin ja videoteoksista veistoksiin.

Kuvataiteilija Tiina Nevalainen kertoo innostuneensa kohtuuden teemasta.

– Akryylivärein toteuttavien maalausteni työnimenä on Kasoja ja kerrostumia. Ne ovat maisemia, mutta ehkä myös vaatekasoja, erilaista tavarapaljoutta. Töitteni kautta voi miettiä omaa kulutuskäyttäytymistään.

Anssi Taulu tuo näyttelyyn pahvilaatikoista koostuvan installaation.

– Kuten aiemmatkin työni myös tämä käsittelee ihmisen toiminnan jälkiä ja niiden sivuvaikutuksia ympäristössä.

Simo Ripatti yhdistää videokuvaa installaatioon, joka kuvaa pelkoja.

– Rullaportaisiin tuleva teos on tehty varta vasten tänne.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ilkivalta toi toisenlaisen version

Näyttelyyn palaa myös muutama teos viime kesältä. Yksi niistä on Mika Karhun Pyrrhoksen voitto, joka joutui ilkivallan kohteeksi.

– Teen siitä nyt hieman toisenlaisen version, koska en pysty enkä haluakaan sitä enää sellaisenaan toteuttaa, Karhu kertoo.

Nyrkkeilykehään tehty teos kuvaa antiikin tarinaa kenraali Pyrrhoksesta, joka voitti taistelun mutta menetti siinä kaikki poikansa ja sotilaansa.

– Metaforallisesti sama tilanne on länsimaisessa kapitalismissa: olemme nostaneet elintasoamme ja teknologiatasoamme, mutta seurannaisvaikutukset näkyvät ympäristö-, terveys- ja sosiaalisina katastrofeina. Ne voivat muuttaa jopa kulttuuriamme, Karhu toteaa.HäSa

Kohtuus, yhteys ja tasa-arvo

Ars Hämeen kesänäyttely järjestetään 27.6.–29.8. Hämeenlinnan keskustassa, entisen Kauppakeskus Linnan yläkerrassa.

Näyttelyn ovat kuratoineet kuvanveistäjä Maija Helasvuo ja kuvataiteilija Marja Bonada.

Näyttelyssä on esillä

34

taiteilijan töitä.

Eturivin suomalaisnimien lisäksi näytteillä on saksalaisten Stoll & Wachallin, Catherine Lorentin ja Veronika Witten videoteoksia.

Lisäksi Walesista näyttelyyn osallistuvat Jasmine Roberts, Datamosh, Marja Bonada, Penny Hallas, Jonathan Powell, Tom Meilleur ja Katie Cyfenw.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään seminaari, joka käsittelee tulevaisuuden kaupunkikulttuurin muutoksia ja kulttuurin roolia kaupunkien keskustojen elävöittämisessä.

Lue lisää:

Tuhotun näyttelyn jälkeen Ars-Hämettä ei houkuta palata Riihimäen vanhalle lasitehtaalle (26.9.2019)

Ensimmäinen Ars Häme -palkinto Jouko Astorille (30.8.2019)

Päivän lehti

5.4.2020