Kulttuuri

Teatteriarvio: Voiko yksi ihminen nähdä kaiken?

Suuria unelmoiva mies nähtiin perjantaina Miniteatterissa. Kuva: Sanni Vanttaja
Suuria unelmoiva mies nähtiin perjantaina Miniteatterissa. Kuva: Sanni Vanttaja

Nukketeatteri Luuviulu: Mies, joka halusi nähdä koko maailman. Käsikirjoitus: Kaarina Helakisan tarinan pohjalta Iida Vanttaja. Nuket: Iida Vanttaja. Ohjaus, visuaalinen ilme ja esitys: Mila Nirhamo ja Iida Vanttaja. Esitys Miniteatterissa Hippaloilla pe 2.8. klo 10.

Mitä matkalaukkuun pitäisi pakata, jos aikoo matkustaa aivan kaikkialle? Keinutuoliko, kuten Nukketeatteri Luuviulun näytelmän päähenkilö ensin aikoo? Sitä nukettajat Mila Nirhamo ja Iida Vanttaja kysyvät yleisöltä.

– Lääkkeitä, ruokaa, vaatteita, rahaa, Hippaloiden lapsiyleisö auttaa.

– Ja karkkia.

Nukketeatteri Luuviulun esitys Mies, joka halusi nähdä koko maailman perustuu Kaarina Helakisan samannimiseen tarinaan. Teatteriesityksen tarpeisiin vitkailevaa matkustustarinaa on kuitenkin tulkittu niin, että pieni mies pääsee kokemaan monenlaista jännittävää.

 

Hippaloille kootaan joka vuosi runsas tarjonta tasokasta lastenteatteria. Se on yksi festivaalin suurimmista ansioista.

Luuviulun esitys on hyvä esimerkki pienin keinoin aikaansaadusta elämyksestä. Sen käsikirjoittanut Iida Vanttaja ja matkustushaluista miestä nukettava Mila Nirhamo ovat kokeneita nukketeatterin tekijöitä, ja heidän käsissään jopa matkalaukku herää eloon, nukeista puhumattakaan.

Pörröpäisen pikkumiehen matkatarina on toteutettu pienin, tarkoin ja taianomaisin keinoin. Välillä hän purjehtii varjoteatteriveneellä värikkäiden kalojen maailmassa, välillä ratsastaa kamelilla matkalaukkuun avautuvassa Saharassa.

Tempo on rauhallinen, mutta esityksen liike ei pysähdy.

 

Esitys pohtii paitsi sitä, mitä kaikkea yksi ihminen ylipäätään ehtii nähdä, myös sitä, millä kaikilla tavoilla maailmaan voi tutustua.

Pitkälle pääsee kirjojen, karttojen ja mielikuvituksen avulla.

Menot

Uusimmat