Kulttuuri Hämeenlinna

Teatterinjohtajat haluavat jättää kohut taakse ja keskittyä teatterin uudistamiseen

Taiteelliseksi johtajaksi valittu Kari-Pekka Toivonen vastaa taiteellisesta linjasta, ohjelmistosuunnittelusta, taiteellisen henkilökunnan esimiestyöstä ja tekee taidetta itsekin.
Kari-Pekka Toivonen kertoo tulevansa Hämeenlinnaan aloittamaan innostuneesti puhtaalta pöydältä. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen
Kari-Pekka Toivonen kertoo tulevansa Hämeenlinnaan aloittamaan innostuneesti puhtaalta pöydältä. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Hämeenlinnan teatterin uusi taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen sanoo tulevansa Hämeenlinnan teatteriin ”puhtaalta pöydältä”. Talo on hänelle uusi, työkaverit ovat uusia – ja hän tulee uudistajaksi.

– Odotan kiinnostuneena, että pääsen tutustumaan taloon. Prosesseissa on aina kehitettävää, ja odotan innokkaasti, että pääsemme tekemään monimuotoista ja monipuolista teatteria. Minulla on vankka halu teatterin kehittämiseen yhdessä henkilöstön kanssa.

Toivonen aloittaa tehtävässä virallisesti 7. tammikuuta, mutta käytännössä tutustuminen ja suunnitteleminen alkaa jo nyt. Varsinaisesti Toivonen alkaa suunnitella ohjelmistoa vuodelle 2021.

– Jo ensi vuonna voimme kuitenkin joustavasti reagoida tilanteisiin myös ohjelmiston suhteen, hän sanoo.

 

Toivonen valittiin taiteelliseksi johtajaksi 32 hakijan joukosta. Hämeenlinnan teatterin toimitusjohtajan Pasi Ruohosen mukaan prosessissa karsittiin hakijoita pitkin matkaa. Ratkaiseviksi seikoiksi nousivat hakupaperit, koulutus, työkokemus, haastattelu ja teatterin hakijoilla teettämät kotitehtävät.

– Haluamme johtajalta kykyä uudistua ja uudistaa. Nyt etsitään ja luodaan Hämeenlinnan teatterin linja. Tuotantoja on tarkoitus lisätä ja monipuolistaa, Ruohonen kertoo.

Kari-Pekka Toivonen vakuuttaa, että teatteri tekee jatkossakin omia tuotantoja.

– Tuotantojen määrää pitää itse asiassa lisätä, olivat ne sitten yhteistuotantoja tai muuten eri tavoin tuotettuja. Kun teatterin taso ja rima on korkealla, kynnys tulla katsomaan esityksiä on matala.

Pasi Ruohonen uskoo, että tulevaisuudessa kyetään rohkeisiin yhteistyökuvioihin. Tuotantojen lisääminen liittyy myös yksittäisten esitysten elinkaaren lyhenemiseen.

 

Pasi Ruohonen määrittelee uuden johtajaparinsa vastuualueiksi teatterin taiteellisen linjan muodostamisen ja ohjelmiston suunnittelemisen yhdessä teatterin henkilökunnan, taiteellisen jaoksen ja Ruohosen itsensä kanssa. Toivonen toimii taiteellisen henkilökunnan esimiehenä ja tekee myös omaa taiteellista työtä.

Toivosen taiteellista työtä ei ole vielä tarkemmin määritelty, mutta luultavasti se tarkoittaa ainakin ohjaamista.

– En sulje pois, etten olisi lavallakin, mutta se riippuu tulevista produktioista.

Varmaa on vain se, että ”hihat kääritään” loppiaisen jälkeen.

Toivosen koti on ollut parikymmentä vuotta Porvoossa, ja se pysyy kotina vastakin. Hän aikoo kuitenkin hankkia Hämeenlinnasta työasunnon.

 

”Puhtaalta pöydältä” tarkoittaa myös sitä, että Toivonen tulee taloon, jossa on kuohunut pitkään. Hämeenlinnan teatterin mullistaminen käynnistyi ilmapiiriongelmista. Toivonen taas saapuu toisesta kuohuvasta talosta. Julkisuudessa on keskusteltu paljon hänen viime kevääseen asti johtamansa Oulun teatterin tulehtuneesta ilmapiiristä.

Pasi Ruohosen mukaan Oulun teatterin tapahtumia on selvitetty ja taustoitettu.

– Haluaisimme jättää kohun taakse, Ouluun, ja aloittaa työt puhtaalta pöydältä Hämeenlinnassa. Nyt lähdemme hakemaan suuntaa ennen kaikkea Hämeenlinnan teatterille, Ruohonen sanoo.

Hänen mukaansa monta kuohua läpikäynyt henkilöstö on ottanut nimitysuutisen vastaan ”vaihtelevasti”. Toivosella on myös koeaika.

– Luonnollisesti Oulun käänteet mietityttävät ja askarruttavat. Asiasta on puhuttu ja puhutaan edelleen. HÄSA

Kuka?

Kari-Pekka Toivonen, Hämeenlinnan teatterin uusi taiteellinen johtaja.

Näyttelijä ja teatteriohjaaja.

Syntynyt 6.5.1967 Turussa.

Asuu perheineen Porvoossa.

Valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 1994.

Työskennellyt mm. Helsingin kaupunginteatterissa, Stella Polariksessa, Ryhmäteatterissa, Oulun kaupunginteatterissa ja Turun Linnateatterissa. Perustanut porvoolaisen Jokiteatterin.

Näytellyt myös elokuvissa.

Aloittaa työnsä Hämeenlinnan teatterissa 7.1.2020.

Päivän lehti

29.1.2020