Kaupunkiuutiset Kulttuuri Hämeenlinna

Teatterinjohtajat haluavat jättää kohut taakse ja keskittyä teatterin uudistamiseen

Taiteelliseksi johtajaksi valittu Kari-Pekka Toivonen haluaa kehittää teatteria.
Kari-Pekka Toivonen kertoo tulevansa Hämeenlinnaan aloittamaan innostuneesti puhtaalta pöydältä. Kuva: Jarmo Kontiainen
Kari-Pekka Toivonen kertoo tulevansa Hämeenlinnaan aloittamaan innostuneesti puhtaalta pöydältä. Kuva: Jarmo Kontiainen

Hämeenlinnan teatterin uusi taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen sanoo tulevansa Hämeenlinnan teatteriin ”puhtaalta pöydältä”. Talo on hänelle uusi, työkaverit ovat uusia – ja hän tulee uudistajaksi.

– Odotan kiinnostuneena, että pääsen tutustumaan taloon. Prosesseissa on aina kehitettävää, ja odotan innokkaasti, että pääsemme tekemään monimuotoista ja monipuolista teatteria. Minulla on vankka halu teatterin kehittämiseen yhdessä henkilöstön kanssa.

Toivonen aloittaa tehtävässä virallisesti 7. tammikuuta. Varsinaisesti Toivonen alkaa suunnitella ohjelmistoa vuodelle 2021.

– Jo ensi vuonna voimme kuitenkin joustavasti reagoida tilanteisiin myös ohjelmiston suhteen, hän sanoo.

Omat tuotannot jatkuvat

Toivonen valittiin taiteelliseksi johtajaksi 32 hakijan joukosta. Hämeenlinnan teatterin toimitusjohtajan Pasi Ruohosen mukaan haussa karsittiin hakijoita pitkin matkaa. Ratkaiseviksi seikoiksi nousivat hakupaperit, koulutus, työkokemus, haastattelu ja teatterin hakijoilla teettämät kotitehtävät.

– Haluamme johtajalta kykyä uudistua ja uudistaa. Nyt etsitään ja luodaan Hämeenlinnan teatterin linja. Tuotantoja on tarkoitus lisätä ja monipuolistaa, Ruohonen kertoo.

Kari-Pekka Toivonen vakuuttaa, että teatteri tekee jatkossakin omia tuotantoja.

– Tuotantojen määrää pitää itse asiassa lisätä, olivat ne sitten yhteistuotantoja tai muuten eri tavoin tuotettuja. Kun teatterin taso ja rima on korkealla, kynnys tulla katsomaan esityksiä on matala.

Pasi Ruohonen uskoo, että tulevaisuudessa kyetään rohkeisiin yhteistyökuvioihin. Tuotantojen lisääminen liittyy myös yksittäisten esitysten elinkaaren lyhenemiseen.

Ruohonen määrittelee uuden johtajaparinsa vastuualueiksi teatterin taiteellisen linjan muodostamisen ja ohjelmiston suunnittelemisen yhdessä teatterin henkilökunnan, taiteellisen jaoksen ja Ruohosen itsensä kanssa. Toivonen toimii taiteellisen henkilökunnan esimiehenä ja tekee myös omaa taiteellista työtä.

– En sulje pois, etten olisi lavallakin, mutta se riippuu tulevista produktioista.

Kohu jätetään taakse

”Puhtaalta pöydältä” tarkoittaa myös sitä, että Toivonen tulee taloon, jossa on kuohunut pitkään. Hämeenlinnan teatterin mullistaminen käynnistyi ilmapiiriongelmista. Toivonen taas saapuu toisesta kuohuvasta talosta. Julkisuudessa on keskusteltu paljon hänen viime kevääseen asti johtamansa Oulun teatterin tulehtuneesta ilmapiiristä.

Pasi Ruohosen mukaan Oulun teatterin tapahtumia on selvitetty ja taustoitettu.

– Haluaisimme jättää kohun taakse, Ouluun, ja aloittaa työt puhtaalta pöydältä Hämeenlinnassa. Nyt lähdemme hakemaan suuntaa ennen kaikkea Hämeenlinnan teatterille, Ruohonen sanoo.

Hänen mukaansa monta kuohua läpikäynyt henkilöstö on ottanut nimitysuutisen vastaan ”vaihtelevasti”. Toivosella on myös koeaika.

– Luonnollisesti Oulun käänteet mietityttävät ja askarruttavat. Asiasta on puhuttu ja puhutaan edelleen.

Kuka?

Kari-Pekka Toivonen, Hämeenlinnan teatterin uusi taiteellinen johtaja.

Näyttelijä ja teatteriohjaaja.

Syntynyt 6.5.1967 Turussa.

Asuu perheineen Porvoossa.

Valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 1994.

Työskennellyt mm. Helsingin kaupunginteatterissa, Stella Polariksessa, Ryhmäteatterissa, Oulun kaupunginteatterissa ja Turun Linnateatterissa. Perustanut porvoolaisen Jokiteatterin.

Näytellyt myös elokuvissa.

Aloittaa työnsä Hämeenlinnan teatterissa 7.1.2020.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

5.8.2020

Päivän Hämeen Sanomat

11.8.2020

Fingerpori

comic