Kulttuuri

Teatteriohjaaja Arto Myllärinen ei himmaile – proggikset levittäytyvät Espanjasta Norjaan

Arto Myllärinen ja Reetta Hulmi tapasivat kesäteatteripiireissä 2010-luvun alussa. Myllärisen assistenttina Hulmi on ollut puolisentoista vuotta. Kyllä ensin nauroin, kun Arto kysyi minua assariksi. Yhteistyö toimii, koska olemme molemmat vähän lahopäitä taiteilijoita, sanoo Hulmi. Kuva: Pekka Rautiainen
Arto Myllärinen ja Reetta Hulmi tapasivat kesäteatteripiireissä 2010-luvun alussa. Myllärisen assistenttina Hulmi on ollut puolisentoista vuotta. Kyllä ensin nauroin, kun Arto kysyi minua assariksi. Yhteistyö toimii, koska olemme molemmat vähän lahopäitä taiteilijoita, sanoo Hulmi. Kuva: Pekka Rautiainen

– Oliko se 2010? kysyy Arto Myllärinen.

Kyllä oli, Hämeen Sanomien arkistojutusta varmistettu ohjaaja-käsikirjoittaja-näyttelijän Hämeenlinnaan muuttovuosi.

Ojoisilla Lappeenrannassa syntynyt Myllärinen asuu edelleen, mutta ei neljän seinän sisällä.

– Kun olen Hämeenlinnassa, olen metsässä, Pikku Eerossa tai sitten minut löytää ehtoollispöydästä. Siellä reissua kevennetään.

Myllärinen on juuri palannut tv-sarja Sorjosen kuvauksista. Neljännen tuotantokauden sisällöstä ei sovi puhua, mutta omasta tekemisestä sen verran, että kysymys oli pienestä repliikkiroolista ja ”vähän uhrin osasta”.

Kotikaupungissaan Myllärisen seuraava ulostulo on Kamariooppera Toivo Kuulan elämästä. Hän on kirjoittanut Sampsa Ertamon musiikkiin libreton ja ohjannut esityksen. Yllätä ikuinen virta sai kehutun kantaesityksensä viime kesänä Iittalan musiikkijuhlilta.

Vanaja-sali on tilana urheiluhallia juhlavampi ja työryhmässäkin on tapahtunut pieni muutos. Koska Vilja Riutamaa on äitiyslomalla, Toivo Kuulan äidin roolin laulaa Riitta Muikku-Piirainen.

– Jos on karsastanut oopperaa, tässä on aika lyhyt tie siihen maailmaan, sillä esitys on kirjoitettu kansanoopperamaiseksi, kertoo Myllärinen.

– Ei ollut kuivaa silmää Iittalassa ja tuskin tulee olemaan Vanaja-salissakaan.

Tällä hetkellä Arto Mylläristä ja hänen Köyliössä asuvaa assistenttiansa Reetta Hulmia työllistää ennen kaikkea heidän yhdessä kirjoittamansa ja esittämänsä Rakkauden reissumies. Se tuo yleisön eteen seitsemän erilaista mieskuvaa, joihin kaksikko on ammentanut aineksia sekä Myllärisen omista kokemuksista että tunnetuista kirjallisista hahmoista.

Ensimmäisen näyttelijänroolinsa Seitsemän veljeksen Timona tehneen Myllärisen sydämessä Aleksis Kivellä on pysyvä paikkansa.

– Juhani piipahtaa esityksessä. Se on tunti rehellistä painia elämän kanssa. Vakavan ja vallattoman kuvioissa.

Myllärisen työtavoille tyypillisesti idea esitykseen tuli Yhdysvalloista, ja se sai ensi-iltansa viime syksynä Espanjan Fuengirolassa. Suomessa Rakkauden reissumies vierailee noin kymmenessä kaupungissa ja lähtee näillä näkymin myös Saksaan ja Sveitsiin. Hämeenlinnassakin esitys nähdään todennäköisesti tänä vuonna.

– Suunnittelemme Reetan kanssa jo jatko-osaa, jossa näkökulma olisi naisen, innostuu Myllärinen.

 

En ole hakenut töitä, vaan työt ovat hakeneet minut, sanoo Myllärinen. Hän on jo vuosien ajan arvioinut, että proggiksia on tullut tehtyä parisen sataa. Läsnäolijaa hänen pelkkä kuuntelemisensa hengästyttää.

– Isä oli työnarkomaani ja hyvin poika sen itseensä imaisi.

Myllärinen sanoo, ettei himmailuun ole syytä, mutta jonkinlaista uuden polun alkua hän tapailee.

Viime kesänä hän petrasi elämäntapojaan lisäämällä liikuntaa, nukkumalla enemmän ja menemällä entistä useammin jo mainittuun metsään. Paino putosi 15 kiloa.

– Palasin hyville juurille, etten romahtaisi. Yritän vähän rauhoittaa tahtia.

Myllärisen ja Hulmin kalentereissa pyrkimys ei tosin vielä näy. Päivät ovat tämän vuoden töiden osalta jo täynnä ja ensi vuodelle on suunnitteilla kolme ”isompaa juttua”.

Stressin sijaan he tuntevat olevansa onnekkaita, sillä teatteriammattilaisten työtilanne ei ole häävi.

– Välillä käymme ulkona syömässä, välillä ostamme kaupasta ruokaa, jossa on 60 prosentin alennuslappu, konkretisoi Hulmi.

Keho ei toimi ilman ravintoa, mutta Myllärinen myöntää pohtivansa myös luomisvoiman kestävyyttä. Hän on itse kirjoittanut Elias Lönnrotista parikin näytelmää.

– Sitä olen viime aikoina miettinyt, että Lönnrotin parhaat luomishetket tulivat kasikakkosena, nauraa Myllärinen. HÄSA

Yllätä ihminen virta. Kamariooppera Toivo Kuulan taiteilijakohtalosta Vanaja-salissa tiistaina 12.3. kello 19.

Arto Myllärinen

Syntynyt 1957 Lappeenrannassa.

Nuoriso-ohjaaja, opiskellut myös elämyspedagogiikkaa.

Työskennellyt mm. koulukodissa, nuorisopsykiatrian osastolla, kriminaalihuollossa, opettajana ja lastenkodin johtajana.

Näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja.

Kirjoittanut eniten historiallisia ja hengellisiä näytelmiä.

Merkinnät International Movie Data Basessa: FC Venus (2005), Salatut elämät (1999) ja Elias vaeltaja (1985).

Sai vuonna 2016 kirkon kulttuuripalkinnon.

Työn alla

Rakkauden reissumies. Seitsemän erilaista mieskuvaa. Rooleissa Arto Myllärinen ja Reetta Hulmi. Näytöksiä eri puolilla Suomea.

Hän elää. Pääsiäisaiheinen esitys Jokelassa.

Rakkauden kaikuja kalliossa. Musiikkinäytelmä Jäämeren rantojen ihmisten elämästä Pykeijan suomalais-norjalaisessa kylässä. Esitykset Norjassa heinäkuussa.

Rakkaat roistot. Itä-Suomeen sijoitettu näytelmä sodan vaikutuksista ihmiseen. Parikkalan Oronmyllyn kesäteatteri. Näytökset elokuussa.

Näytelmä koulukiusaamisesta Tuusulan kunnalle.

 

 

 

 

Päivän lehti

26.2.2020