Kulttuuri

Tehdas tanssii -festivaali tuo kesällä Hämeenlinnaan Kaken – Tarjolla on myös kaikille avoimia kursseja, joille ei tarvita tanssitaustaa

Elokuussa järjestettävän festivaalin teema on tänä vuonna hyvinvointi ja tanssi.
Hämeenlinnalainen Nella Kaartinen vetää Tehdas tanssii -festivaaleilla Metsätanssi-kurssin. Häneltä nähdään festivaaleilla myös soolotanssi, jonka hän esittää niin ikään ulkona. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnalainen Nella Kaartinen vetää Tehdas tanssii -festivaaleilla Metsätanssi-kurssin. Häneltä nähdään festivaaleilla myös soolotanssi, jonka hän esittää niin ikään ulkona. Kuva: Pekka Rautiainen

Tämän kesän Tehdas tanssii -festivaali loppuu ensimmäistä kertaa historiassaan bileisiin.

– Olemme aina halunneet tehdä niin, mutta festareiden loputtua olo on ollut liian väsynyt. Kaken myötä bileet tulevat luonnostaan, festivaalin tuottajat Tanja Kunnari ja Tuula Penttilä iloitsevat.

 

Tiellä tähtiin

Kakella tuottajat viittaavat festivaalien pääteokseen, joka on Tanssiteatteri Tsuumin kasarinostalgiasta ammentava Kake – Tiellä tähtiin. Vuonna 2015 ensi-iltansa saanut teos vie katsojan Suomi-iskelmän absurdiin maailmaan ja päättyy jokaisen esityksen jälkeen järjestettäviin karaokejameihin.

Elokuisella festivaalilla karaoken tunnelmiin pääsee Suistoklubilla, jonne siirrytään esityksen jälkeen Verstas-näyttämöltä.

– Teemme yhteistyötä Hämeenlinnan teatterin kanssa. Karaokeisäntänämme toimii teatterin tekniikasta vastaava Veikko Pulli, Penttilä kertoo.

Jameissa ovat mukana myös Kaken esiintyjät. Karaoken on tarkoitus toimia työryhmän ja yleisön kohtaamispaikkana, ja tietysti alustana esityksen musiikin tulkinnalle.

Tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa viettävä Tanssiteatteri Tsuumi tuo festivaaleille esityksensä Kake - Tiellä tähtiin. Esitys on ollut erityisen suosittu ja sille on tehty myös jatko-osa. Kuva: Mikaela Holmberg
Tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa viettävä Tanssiteatteri Tsuumi tuo festivaaleille esityksensä Kake – Tiellä tähtiin. Esitys on ollut erityisen suosittu ja sille on tehty myös jatko-osa. Kuva: Mikaela Holmberg

Matalan kynnyksen kursseja

Tehdas tanssii sisältää perinteiseen tapaan tänäkin kesänä sekä esityksiä ja muita yleisötapahtumia että erilaisia kursseja.

– Olen törmännyt kuluvan vuoden aikana useisiin tutkimuksiin, joissa kerrotaan tanssin tekevän ihmiselle hyvää, ja se toimiikin festivaalin teemana, Tuula Penttilä kertoo.

Teemaa heijastelevat esimerkiksi kaikille avoimet lyhytkurssit.

– Niistä puolet on matalan kynnyksen kursseja, joille voi osallistua, vaikka ei olisi ikinä tanssinut, Tanja Kunnari sanoo.

Näillä kursseilla taso on avoin. Ne toimivat siis yhtälailla ammattitanssijoille kuin ensikertalaisille. Kunnari vakuuttaa, että tällaisten kurssien järjestäminen on täysin mahdollista.

– Nykyään tanssin uusi aalto ja nykytanssi ovat ylipäätään menossa kohti tällaista tekemistapaa.

 

Metsätanssi vie metsään

Nella Kaartinen vie kurssilaisensa metsään rauhoittumaan ja liikkumaan.

Yksi matalan kynnyksen kursseista on hämeenlinnalaisen tanssintekijän Nella Kaartisen vetämä Metsätanssi. Siinä yhdistyy kaksi hyvinvointikonseptia: tanssi ja luonnossa liikkuminen.

Kaartinen kertoo lähteneensä kehittämään konseptia alun perin oman some-ahdistuksensa takia.

– Halusin rauhoittaa oman oloni. Silloin tuntui luonnolliselta mennä metsään ja omasta taustastani johtuen tanssia siellä.

Kurssilla Kaartinen johdattaa kurssilaiset Aulangon näkötornilta lähtien puistometsän läpi ennalta suunnittelemaansa reittiä. Kurssille voi osallistua kuka tahansa, jolla on perus liikuntataidot.

– Lähinnä kurssi vaatii, että pystyy liikkumaan esimerkiksi kivisillä poluilla alamäkeen. Tanssi ei aseta haasteita, mutta luonto asettaa.

 

Mestarikurssi aina täynnä

Tehdas tanssii on saavuttanut Suomen tanssipiireissä tunnettuutta, joten esimerkiksi festivaalin mestarikurssit ovat menneet täyteen jo neljänä peräkkäisenä vuotena.

Kunnari ja Penttilä haluavat kuitenkin tuoda tanssia myös suuren yleisön tietoisuuteen.

– Olemme pyrkineet siihen, että festivaalin pääteos purkaisi nykytanssiin liittyvää vaikeuden leimaa, Penttilä sanoo.

Esimerkiksi Kake – Tiellä tähtiin onkin finnhitseineen selvästi suunnattu suurelle yleisölle.

Festivaalin ohjelmassa on tänäkin vuonna myös taiteellisempaa materiaalia, mutta yleisön kynnystä osallistua ohjelmaan on madallettu myös muilla keinoin.

– Esimerkiksi toritapahtumat, avoimet kurssit ja esitysten jälkeen järjestetyt yleisökeskustelut tähtäävät tähän. Haluamme, että ihmiset pääsevät kurkistamaan, mitä me teemme ja miksi, Penttilä kertoo.

Tehdas tanssii haluaa joka vuosi nostaa esiin myös paikallisia tekijöitä, kuten Nella Kaartisen.

– Haluamme tarjota teoksille mahdollisuuden päästä yleisön eteen ilman, että tekijöiden pitää itse huolehtia tuotannon kaikista osioista. He voivat ulkoistaa sen meille, Tanja Kunnari sanoo. HÄSA

Tehdas Tanssii

2.–7.8.2019 Hämeenlinnassa järjestettävä tanssifestivaali.

Ohjelmaan kuuluu vierailuesityksiä, kursseja ja yleisötapahtumia.

Pääesitys Tanssiteatteri Tsuumin Kake – Tiellä tähtiin nähdään Hämeenlinnan teatterin Verstas-näyttämöllä keskiviikkona 7.8. klo 19.

Festivaalin päätösbileet järjestetään pääesityksen jälkeen Suistoklubilla. Ohjelmassa karaokea, tanssia ja musiikkia.

Kursseilla voi sukeltaa esimerkiksi pilateksen, kehonhuollon tai eri tanssin lajien maailmaan.

Osa kursseista on suunnattu tanssin harrastajille tai opettajille ja osalle voi osallistua kuka tahansa taustasta riippumatta.

Ilmoittautuminen festivaalin kursseille on jo avoinna. Kursseille voimassa early bird -hinta huhtikuun loppuun asti.

www.tehdastanssii.fi

Päivän lehti

16.2.2020