fbpx
Kulttuuri

Televisiossa: Sotilas tervehtii sadan vuoden takaa – Kriitikko Pekka Eronen arvioi vanhoja ja uusia sotaelokuvia

Elokuvassa Matkan pää nuoret brittisotilaat ja vain hieman vanhemmat upseerit punnitsevat rohkeuden, ystävyyden ja ihmisyyden tuntoja odotellessaan taistelun alkua ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudoissa. Kuva: Nick Wall

On totta, että suomalaisten on vaikea päästää irti viime sodista. Niihin palataan lehtien teemanumeroissa, radiosarjoissa ja elokuvissa. Jokaisena itsenäisyyspäivänä esitetään vähintäänkin yksi versio Tuntemattomasta sotilaasta, ja kolmen vuosikymmenen välein joku tekee uuden sellaisen.

Emme ole kuitenkaan yksin. Sodat tuottavat paitsi kansallisia murhenäytelmiä, myös muistoja, mielikuvia ja myyttejä. Tuoreissa filmitulkinnoissa esiin pääsee entistä rohkeammin myös yksittäisen sotilaan kokemus. Sodan kauhua ei enää peitellä. Rintaman painajainen vyöryy päälle ja lyö aistit tukkoon.

Viime aikoina lajissa ovat kunnostautuneet varsinkin britit. En käy kuitenkaan tässä arvailemaan, onko syynä mahdollisesti brexit.

Siitä ei ollut tietoa ainakaan vuonna 1928, kun R.C. Sheriffin näytelmä Journey’s End kantaesitettiin. Sen sijaan ensimmäinen maailmansota oli vielä tuoreessa muistissa, ja sen tunnot nousivat tekstissä kitkerinä pintaan.

Saul Dibbin vuoden 2017 filmisovituksessa Asa Butterfield on nuori aliluutnantti Raleigh, jonka katseesta katoaa kirkkaus, kunhan juoksuhautojen todellisuus alkaa hahmottua. Tiiviissä sotamuistelmassa ei ole mitään turhaa.

Sam Mendesin ohjaama Taistelulähetit 1917 (2019) ylittää kiihkeydessä vielä senkin. Sota ja viattomuus vihlovat yhtä voimallisesti, kun nuoret korpraalit (Dean-Charles Chapman ja George MacKay) lähtevät rintamalinjojen taakse viemään viestiä saksalaisten ansasta. Elokuvaa ei ihan oikeasti filmattu yhdellä, pitkällä otolla, mutta siltä se todellakin tuntuu.

Viime vuosien puhuttelevin elokuva noista ajoista on kuitenkin Peter Jacksonin They Shall Not Grow Old (2018). Sormusten herran ohjaaja restauroi, leikkasi ja värjäsi ensimmäisen maailmansodan brittiläisistä arkistofilmeistä koosteen, jossa kuullaan mukana olleiden omia kertomuksia.

Miehet vuosisadan takaa kurkottavat käden kohti nykykatsojaa.

Matkan pää Yle Teemalla klo 22.05

Menot