Kulttuuri

Tervakoskella kesälaitumille suunnataan suvivirren lisäksi riimitellen – Risto Räppääjä -näytelmässä on mukana puoli alakoulua

Ville Liimatta (vas.), Emilia Woitschaoch, Liina Kärnä, Nelli Nurminen ja Kalle Hankkila seuraavat Annu Hyökyvaaran ohjausta. Kuva: Sara Aaltio
Ville Liimatta (vas.), Emilia Woitschaoch, Liina Kärnä, Nelli Nurminen ja Kalle Hankkila seuraavat Annu Hyökyvaaran ohjausta. Kuva: Sara Aaltio
Ristona nähdään muiden muassa Aleksi Lager ja Topias Lautamäki.

Heikkopäisempää saattaa huimata, kun juhlasalin lavalle nousee neljä Risto Räppääjää, kolme Nelli Nuudelipäätä ja toistasataa muuta alakoululaista esittämään näytelmää lasten suosikkitarinasta.

Tai siis suosikkitarinoista. Noin tunnin pituinen näytelmä on tosiasiassa kirjasarjan kolme eri tarinaa tiivistettynä yhtenäiseksi näytelmäksi.

Ja ei, Tervakosken alakoulussa ei tunneta sanaa huimata. Se on korvattu huimalla. Tai nykyslangin mukaisesti huikealla. Sitä ainakin yleinen fiilis on, kun näytelmän harjoitukset ovat täyttä häkää käynnissä.

– Ei vitsi, mikä jengi meillä on kasassa. Sellaista luovaa hulluutta, sanoo näytelmän ohjaaja Annu Hyökyvaara.

Hän on tietty yksi näytelmän kolmesta ohjaajasta. Hyökyvaara ohjaa nelosluokkalaisten ryhmää, kakkosia ohjaa Eveliina Vartiainen ja vitosia Milena Komulainen.

Kurkkaa Tervakosken koulun hektisiin näytelmäharjoituksiin. Juttu jatkuu videon jälkeen.

”Ilmiömäinen tapa oppia uutta”

Ohjaajat Annu Hyökyvaara (vas.) ja Eveliina Vartiainen seuraavat näytelmän harjoituksia.

Koululaisnäytelmää on sorvattu nopealla aikataululla. Päätös syntyi tammikuussa. Kirjoitusurakka alkoi heti hiihtolomalla ja harjoitukset sen jälkeen.

Ideana oli, että kevätjuhla voisi olla muutakin kuin perinteistä todistusten jakamista ja suvivirren veisaamista.

Hyökyvaaran mukaan uusi opetussuunnitelma luo vapautta opetella esimerkiksi ryhmässä toimimista, esiintymistaitoja ja vastuunkantamista näytelmäprojektin kautta

– Opetuskulttuuri on pitkään ollut sitä, että kovin helposti tunneilla ollaan vain kirjoissa kiinni. Uuden opetussuunnitelman piikkiin näytelmä menee. Aika ilmiömäinen tapa oppia uutta, Hyökyvaara hymyilee.

Kevätnäytelmä koostuu Risto Räppääjä -osista Pakastaja-Elvi, Komea Kullervo ja Viileä Venla, joiden pohjalta käsikirjoituksen tekivät Hyökyvaara ja Komulainen.

– Käsikirjoitusta on lyhennetty koko kevään, olen yrittänyt tehdä sitä öisin. Nyt se alkaa olla sopivassa mitassa, myös näytelmän tuottajana häärivä Hyökyvaara nauraa.

Näytelmässä näyttelee, laulaa, tanssii ja soittaa toistasataa alakoululaista. Lavasteet ovat noin 50 koululaisen tekemät ja tuunaamat.

Esimerkiksi 70:stä vitosesta 50:llä on näytelmässä rooli. Loput osallistuivat maalaamalla lavasteita esimerkiksi vanhoista kaiteista ja ongintakoppien seinistä.

– Koulun vintti on täynnä kaikenlaisia, jopa 50 vuotta vanhoja lavasteaarteita, joita oppilaat tuunasivat nykypäivään.

Vuorosanat alkavat olla hallussa

Kakkosluokkalaiset Väinö Mustalammi, Camilla Huttunen ja Lilja Paasikivi eläytyvät harjoituksissa. Kuva: Sara Aaltio
Kakkosluokkalaiset Väinö Mustalammi, Camilla Huttunen ja Lilja Paasikivi eläytyvät harjoituksissa. Kuva: Sara Aaltio

Hyökyvaara kehuu kaikkien intoa näytelmää kohtaan.

– Kevät on ollut aika kaaosta, kun koululaisia on irrotettu harkkoihin oppitunneilta. Nyt alkaa olla sopivaa jännitystä ilmassa, kun esitykset lähestyvät.

Hän ei ole kuitenkaan huolissaan, että väki jäätyisi lavalla. Vuorosanat alkavat olla jo hallussa.

– Osa koululaisista on jo tositv-tähtiä, jotka esiintyivät Egenland-sarjan yhdessä jaksossa Napialan koulumuseossa.

Risto Räppääjä -esitykset ovat luvassa päiväkotiväelle ja esikoululaisille sekä 28. toukokuuta päiväesityksenä koulun oppilaille ja illalla koululaisten vanhemmille. HäSa

 

Päivän lehti

7.7.2020