Kulttuuri

Jyrki69 koki musiikillisen herätyksensä Hämeenlinnassa - "Etenkin kirjasto ja Ämy olivat tärkeitä"

Hämeenlinnassa koulunsa käynyt Jyrki69 soittaa bändeineen harvinaisen keikan entisessä kotikaupungissaan.
Jyrki69 toivoo näkevänsä tänään Aulangon Areenan keikalla niitä hämeenlinnalaisia, jotka soittivat bändeissä 80-luvun loppuvuosina. Kuva: Pasi Klemetti
Jyrki69 toivoo näkevänsä tänään Aulangon Areenan keikalla niitä hämeenlinnalaisia, jotka soittivat bändeissä 80-luvun loppuvuosina. Kuva: Pasi Klemetti

Heti puhelinhaastattelun aluksi Jyrki Linnankivi, jonka kaikki tuntevat nimellä Jyrki69, kertoo että Hämeenlinna on hänelle erittäin tärkeä kaupunki.

– Mä oon käynyt kaikki koulut Hämeenlinnassa. Kävin Kaurialaa, Seminaaria ja kirjoitin ylioppilaaksi Lyseosta.

The 69 Eyesin keulakuva kertoo, ettei hän ole pitänyt Hämeenlinnan vuosistaan sen suurempaa meteliä. Valkolakin päähänsä saatuaan hänelle oli tärkeää päästä eteenpäin, joten hän suuntasi Helsinkiin.

– Siellä syntyi rakkaus amerikkalaista populaarikulttuuria, sarjakuvia ja musiikkia kohtaan. Näistä samoista jutuista ammennan edelleen.

– Etenkin Hämeenlinnan kirjasto ja Ämy olivat tärkeitä, laulaja muistelee.

 

Tärkeitä vaikuttajia teini-ikäiselle Linnankivelle olivat hämeenlinnalaiset yhtyeet Pub Suburb, Pyhäkoulu ja Luigi & Hillbilly Cats.

Etenkin ensin mainittu Pub Suburb ja sen keikat jäivät muistikuviin.

– Pub Suburb oli Hätilästä ja se soitti raakaa MC5-tyylistä katurokkia. Todella vahva bändi, Linnankivi arvioi unholaan jäänyttä yhtyettä.

The 69 Eyes perustettiin tasan 30 vuotta sitten Helsingissä.

Jo tuolloin valettiin ne perustukset, joilla bändi edelleen seisoo. Niin musiikillisesti kuin ulkomusiikillisestikin.

– The 69 Eyesin uuden levyn biiseissä on kaikuja vanhemmista biiseistä. Ja on jotenkin käsittämätöntä, että vanhoissa kuvissa me näytetään samoilta tyypeiltä kuin nykyäänkin, Linnankivi nauraa.

Helsinki Vampires -nimelle on siis vankka peruste.

– Nuoruuden liekki palaa edelleen. Siihen rockbändien liekkiin liittyy sellainen tietty hämmennys ja uteliaisuus, joka elää ensimmäisten keikkojen, ensimmäisten sinkkujen aikaan. Kun kaikki on uutta. Kaikilla se jossain vaiheessa hiipuu, mutta se voi tulla takaisin, Linnankivi maalailee.

 

The 69 Eyes juhlii kolmekymppisiään äänekkäästi.

Syyskuussa ilmestyi uusi albumi, West End, jolla vierailee Cradle of Filth -yhtyeen laulaja ja perustajajäsen Dani Filth.

Tulossa on myös Amerikan-kiertue ja vastikään yhtye solmi managerointisopimuksen Dez Fafaran kanssa. Fafara ehdotti sopimusta itse, sillä hän on pitkän linjan The 69 Eyes -fani.

– Tällaisia diilejä ei saa rahalla, eikä rockissa nykyään isot rahat liikukaan. Mutta tästä me saatiin älyttömästi uutta energiaa. Kun Dez sanoi, että hän vie bändin uudelleen Amerikan kartalle, se tuntui aivan älyttömän siistiltä.

Linnankivi kertoo, että The 69 Eyes kävi läpi huonompia aikoja vajaa kymmenen vuotta sitten. Rospuuttoajat liittyivät rockmusiikin yleismaailmalliseen alhoon.

– Siinä valossa onkin mielettömän hienoa, että yht´äkkiä tämä onkin relevantti bändi.

Laulaja nauraakin, että The 69 Eyes liikkuu ajassa omassa tahdissaan.

– Kun ei mene muotien mukana, eikä väkisin yritä muuttaa mitään, mitä ei kannata muuttaa, niin jossain vaiheessa tulee uusia tyyppejä jotka kiinnostuvat. Kaikki musajutut tulevat uudestaan ja uudestaan.

 

Vampyyribändi soittaa tänään harvinaisen keikan Hämeenlinnan Aulanko Areenalla.

– On jokseenkin outoa, että emme ole soittaneet 30 vuoden aikana kuin viisi keikkaa Hämeenlinnassa.

The 69 Eyes on keikkaillut ympäri maapalloa vuosikymmenten ajan, mutta perusasiat ovat edelleen kohdallaan.

– Meillä ei ole konfettisadetta, eikä sellaista kukaan kaipaa. Kyseessä ei ole mikään show, vaan aito rock-keikka. Kun kello lyö kymmenen, me noustaan lavalle ja se on siinä. Muuta ei tarvita. HäSa

The 69 Eyes tänään perjantaina Aulanko Areenalla.

 

 

Pub Suburb eli oman aikansa ja hiipui

The 69 Eyesin Jyrki Linnankiven haastattelussa hehkuttama hämeenlinnalaisbändi Pub Suburb oli aktiivinen 1980-luvun loppuvuosina.

Yhtyeessä vaikuttivat muun muassa Petteri Silvola, Saku Heinänen sekä Sami Salminen ja Mikko Tamminen, jotka toimivat kokoonpanon varsinaisina moottoreina.

– Siihen aikaan yhtyeissä vaihtuivat soittajat melko tiuhaan, työmatkalta Belfastista puhelimella tavoitettu Mikko Tamminen kertoo.

Kansainvälisestikin menestyneen yhtyeen laulajan mairittelevat sanat lämmittävät Tammisen mieltä.

– Tämä tuli kyllä niin puun takaa, kun aikaa on kulunut yli 30 vuotta. Mutta tietenkin olen Jyrkin sanoista iloinen.

Katso Pub Suburbin keikkavideo. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Vaikka Tamminen ja Linnankivi eivät samoissa kaveriporukoissa pyörineetkään, muistaa Pub Suburbin basisti matalaäänisen laulajan hyvin.

– Silloin kun Jyrki ja Pasi Moilanen perustivat The 69 Eyesin esiasteen, auttelin heitä Helsingissä.

Tammisen mukaan Pub Suburb soitti muutaman keikan ja teki demonkin, mutta sitten bändin tarina hiipui.

– Uudelleenkokoontuminen on mahdotonta, sillä Sami Salminen menehtyi.

Pub Suburbin tarina kuitenkin jatkuu ainakin yhden kappaleen voimin, sillä Mikko Tamminen kertoo hänen uuden yhtyeensä, Long John Savagesin soittavan toisinaan Pub Suburbin In the mood -kappaletta.

– Nythän se pitää treenata kunnolla, kun ollaan saatu tällaista huomiota.

 

 

 

 

 

Asiasanat

Päivän lehti

25.2.2020